Evropski pokal BMX, Valmiera
Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
27. junija 2022

V Latviji je bil zaključek letošnjega evropskega pokala v disciplini BMX race. Na zadnjih dveh preizkušnjah sta nastopila dva slovenska tekmovalca.

Sobotnih 342 in nedeljskih 344 tekmovalcev in tekmovalk je daleč najmanjše število nastopajočih na dirkah letošnjega evropskega pokala, saj je bilo povprečje nekaj manj kot 800 tekmovalcev na posamezno dirko. A kljub majhni udeležbi kakovost nastopajočih ni dosti zaostajala, saj so svojo odlično tekmovalno plat pokazali tekmovalci dežele gostiteljice in pa njihovi sosedje Litvanci. Predstavniki obeh držav tako Latvije kot Litve niso najbolj množični obiskovalci na ostalih dirkah širom Evrope.

Olimpiskā centra BMX Māra Štromberga

Ena izmed dveh še delujočih prog v Valmieri nosi ime dvakratnega olimpijskega prvaka Mārisa Štrombergsa (@marisstrombergs), ki je naslova osvojil v letih 2008 in 2012. V bližini je še ena propadajoča proga, ki je med letoma 2010 in 2012 služila za Štrombergsovo pripravljalno pogo za London 2012. Vrnimo se k latvijski lepotici. Gre za enega najmodernejših objekov s 5- in 8-metrsko startno klančino, ki ima zelo ritmično postavljeno progo in so ga za 1,4 milijona evrov zgradili z namenom gostitve evropskega prvenstva leta 2019. Proga in pomožni objekti so v primerjavi z mnogimi evropskimi projekti razred zase in minula dirka bi si vsekakor zaslužila mnogo večje število nastopajočih.

Zakaj ni bilo več nastopajočih? Razloga sta zagotovo dva, morda so celo trije. Prvi je zagotovo ta, da je bil letošnji evropski pokal najintenzivnejši v zadnjih nekaj sezonah. Začetek je bil v Veroni v začetku aprila, dirke so se v aprilu nadaljevale še v belgijskima Zoldru in Ravelsu, nadaljevale maja v Stuttgartu in v začetku junija v nizozemskem Ravelsu. Deset napornih preizkušenj v dveh mesecih pri tekmovalcih pusti hud pečat in predstavlja veliko fizično in psihično breme. Drugi razlog je po vsej verjetnosti velika razdalja, vsaj za Slovence, Italijane, Francoze, Špance, Portugalce … In tretji razlog? Čez 14 dni se začenja evropsko prvenstvo v Belgiji, konec meseca julija pa sledi še svetovno prvenstvo, ki ga bodo gostili Francozi.

Valmiera, Nik Prek in Gaj Gorza

V Latviji sta nastopila dva slovenska tekmovalca. Nik Prek (KK Črn trn) je tekmoval v kategoriji boys 13 in v soboto ter v nedeljo tekmovanje zaključil kot 8. oziroma 7. v polfinalu. Gaj Gorza (TBP Lenart FLY Europe) je letos edini slovenski tekmovalec, ki je “oddirkal” na vseh letošnjih preizkušnjah. V kategoriji men 17-24 je v soboto osvojil 4. in v nedeljo 6. mesto.

Vrstni redi na jstiming.nl

Prihaja evropsko prvenstvo v Desslu

Med osmim in desetim julijem bodo v belgijskem Desslu potekala tekmovanja na progi Joëla Smetsa. Proga oziroma BMX center je dobil ime po nekdanjem motokrosistu, ki ima pod pasom kar 57 osvojenih Grand Prixov, to ga uvršča na četrto mesto večne lestvice, in petkratnem svetovnem prvaku. Dessel je že gostil dirke evropskega pokala, 395 metrov dolgo progo pa so zgradili leta 2017. Na evropsko prvenstvo bo seveda odpotovala tudi slovenska reprezentanca, vendar zaenkrat še ni znano, kdo so kandidati. Ve se, da bo maksimalno število nastopajočih 16. Kako se bodo razvrstili po kategorijah, čakamo na odločitev selektorja.

Naslovno fotografijo smo si sposodili na uradnem facebook profilu Evropske kolesarske zveze UEC

Takole se je odvijal letošnji evropski pokal, zagotovo najuspešnejši v vseh letih slovenskega BMXa

BMX Verona: Slovenci pišejo novo poglavje
BMX Verona: Troje slovenskih stopničk
Evropski pokal BMX Verona: Finalni vožnji Maka in Jošta v videu
Na tretji dirki evropskega pokala BMX zopet zmagovalni oder za Slovence
BMX Zolder: Domov s še enimi stopničkami
BMX Ravels: Še ene stopničke evropskega pokala
BMX Ravels: Mak drugi, Jošt tretji
BMX Stuttgart: Evropski pokal z vrhunskimi uvrstitvami
BMX Stuttgart: Dvoje stopničk in en finale
BMX Kampen: Štirje slovenski mušketirji na Nizozemskem
BMX Kampen: Mak Breznik Falk piše zgodovino

Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam