BMX Zolder, Mak Breznik Falk, Jošt Ložar
19. aprila 2022

Na četrti dirki evropskega pokala BMX eno tretje in eno četrto mesto. Slovenija počasi pridobiva na veljavi.

Ko se več kot 900 tekmovalcev in tekmovalk kategorij challenge zvrsti na startu ene dirke potem ne more biti drugače, kot da gre vse skupaj na tesno tako s časom kot na progi. V ponedeljek Slovenci kanček manj uspešni kot na sobotni in nedeljski dirki, a glede pomanjkljive infrastrukture in podhranjenosti pri številu registriranih tekmovalcev boljši od nekaterih evropskih držav z večjim “bazenom” tekmovalcev v tej disciplini.

Gaj Gorza, mali in veliki leteči predmeti

Padci, včasih tudi hudi in večinoma množični, so sestavni del tega tehnično zahtevnega in rahlo adrenalinskega športa. Tokrat je bil “sredi ognja” Gaj Gorza (Fly Europe – TBP Lenart), ki se mu je uspelo brez posledic prebiti mimo tekmecev in njihovih koles.

Ponedeljkov celodnevni rodeo

Od osmih zjutraj in vse do 18. ure poznega popoldneva so potekale ponedeljkove dirke. Od izločilnih bojev (motov) preko 1/16 finala za kategorijo 15/16 let do 1/8 finala za kategorije 13 in 14 let ter nadaljevanje s četrtfinalnimi dirkami za večino preostalih kategorij. Napeti polfinalni obračuni in razburljive finalne dirke brez taktiziranja in sklepanja kompromisov.

Med osmimi slovenskimi predstavniki je na četrti dirki najboljši rezultat dosegel Mak Breznik Falk (Bikehanic – 20Chocolate), ki se je v kategoriji 13 let uvrstil na tretje mesto in tako v podaljšanem dirkaškem vikendu slovenskemu taboru dodal še ene stopničke (na sobotni dirki je bil Jošt Ložar drugi). Jošt Ložar (Bikehanic – 20Chocolate / BMX Racing Kids Team) je bil v kategoriji dvanajstletnikov četrti.

Odlične vožnje so uspevale tekmovalki mariborskega BSX Racing Teama, Pia Palčnik je na koncu obstala na 8. mestu v polfinalu. V isti kategoriji deklet se Mila Lampič (KD Rajd) se je prebila iz moto v 1/4 finale in zaključila s sedmim mestom. Val Trinle Lampič (Bkehanic – 20Chocolate) je v najštevilnejši kategoriji 15 in 16 let, na startu je bilo kar 162 tekmovalcev, dirko zaključil kot peti v 1/16 finala. Nejc Heric (Bikehanic-20Chocolate) in Gaj Gorza (Fly Europe – TBP Lenart) sta tekmovala v kategoriji 17 do 24 let. Gaju je sreča obrnila hrbet in ni uspel ponoviti nedeljskega 5. mesta, saj je tekmovanje zaključil s šestim mestom v četrtfinalu, Nejc pa je tekmovanje zaključil v motih. Gregor Palčnik je v kategoriji cruiser 45+ zolderski ponedeljek končal s petim mestom v polfinalu.

Slovenci in Slovenke na zolderski “klasiki”

Belgijskim borcem lahko slediš na Instagramu

Na tleh in po tleh. Tudi z Valom Trinlejem Lampičem

Vrstne rede najdeš na jstiming.nl

Foto Simon Stojko Falk @simon.s.falk

Preberi še

BMX Verona: Slovenci pišejo novo poglavje
BMX Verona: Troje slovenskih stopničk

Sledite nam