4 Islands
Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
17. aprila 2022

Hrvaška etapna dirka 4 Islands letos kot del serije Epic. Sedmič v zgodovini se bodo gorskokolesarske dvojice podale na pot po otokih Krk, Rab, Cres in Lošinj. Na torkovem startu tudi nekaj Slovencev.

Dirke 4 Islands se je že po šestih izvedbah izvedbah prijel vzdevek legendarna, saj velja za eno najtežjih etapnih dirk dvojic na tem koncu sveta. Tekmovanje z gorskimi kolesi na kvarnerskih okokih velja za eno tistih z najlepšo možno kuliso in letos ne bo nič drugače.

Štiri etape in prolog. Začetek na otoku Krk, potem pa selitev na Rab, z Raba na Cres in s Cresa na Lošinj. Vmes bodo morali kolesarji in kolesarke, ki so razdeljeni v kategorije moški, ženske, master, grand master in mešani pari, prevoziti 262 kilometrov in “preplezati” 5720 višinskih metrov vzponov. Med 19. in 23. aprilom.

4 Islands 2022

Dirka 4 Islands – neizprosen teren, epski razgledi, dirkanje v paru, trpljenje, užitki in obilo čustvenega naboja! Vse to v družbi najboljših etapnih dirk serije Epic, katere zvezda je zagotovo ABSA Cape Epic. Sedaj je v družbi klasičnih dirk Cymru MTB Classic (Wales), Andorra MTB Classic – Pyrenees (Andora), Cape To Cape (Zahodna Avstralija), Wines2Whales (Južna Afrika), The Pioneer (Nova Zelandija) in Swiss Epic (Švica). Slednji dve, sta tako kot 4 Islands, tisti, kjer si lahko privoziš znak Epic Legends! Novost je tudi drugačna spletna domena, ki se je iz 4islands.hr preimenovala v 4islandsmtb.com.

Etape na sedmem 4 Islands

  • Prolog v Baški s 13 kilometri in 300 višinskimi metri.
  • Prva etapa bo krožna. Od Baške do Baške. Vmes kolesarje čaka 71 kilometrov in 1750 višinskih metrov vzponov.
  • Druga etapa bo gostovala na Rabu. Start v Loparju, cilj v mestu Rab. 76 kilometrov in 1250 višincev bo potrebno prekolesariti. Etapa na otoku Rab še nikdar ni bila tako dolga.
  • Start etape na Cresu bo tradicionalno v Meragu. Z najbolj znanim vzponom z asfaltiranim in betoniranim začetkom, ki te “vrže na rit”. Cilj bo po 72 kilometrih in 1690 višinskih metrih v Osorju.
  • Veliki finale kvarnerske preizkušnje gosti Lošinj. 40 kilometrov in 900 višincev bo ravno prav za zaključek dirke.

Na startu 4 Islands nekaj znanih imen

Med tristo prijavljenimi pari so v moški konkurenci na startu aktualni svetovni prvak in vodilni na lestvici v maratonu, Nemec Andreas Seewald in njegov partner Čeh Martin Stošek (Canyon Northwave MTB), ki je na lestvici drugi. Dvojica Megamo Buff (Nizozemec Hans Becking in Portugalec Peeter Pruus), in kar nekaj tekmovalcev, ki so v deseterici svetovne serije v disciplini gorskokolesarski maraton.V kategoriji master bosta na startu tudi zmagovalca dirke leta 2019 Tomi Misser in David Ruano. Pri ženskah bo na startu vodilna v svetovni seriji Švicarka Ariane Lüthi in tretjeuvrščena na lestvici Nemka Stefanie Dohrn, ki bo vozila v paru z najboljšo bosansko tekmovalko Lejlo Tanović. V najstarejši kategoriji grandmaster bosta pretendenta za zmago Švicarja Barti Bucher in Hansjurg Gerber, ki sta bila na lanskem Cape Epicu uvrščena tik za Petra Vesela in Barta Brentjensa.

Startna lista na 4islandsmtb.com.

Kaj pa Slovenci?

V članski kategoriji bo nastopil Rok Naglič, njegov partner je Nemec Felix Fritzsch. Med veterani bo z najboljšimi moči merila dvojica Mitja Tancik in Marko Fržop, na startu pa bosta tudi Urban Majcen, ki je do sedaj končal vse izvedbe dirke 4 Islands, in Martin Ločnikar. V kategoriji grand masters bosta na startu Peter Vesel s partnerjem Lorisom Tomatom, slednji je vskočil kot zamenjava za Jana Weeversa, in Iztok Kuret z Borisom Basto.

Na 4 Islands tudi ekipi mtb.si in mtb.hr

Aleš Boben in Irena Šubic Jeločnik bosta nastopila pod imenom mtb.si, Maja Marukić in Dražen Oreščanin pa pod imenom mtb.hr.

Dražen Oreščanin:

“mtb.hr je več kot ekipa, je kot družina! Večina od nas se pozna že več kot dvajset let in to iz različnih vlog v kolesarstvu: tekmovalci, organizatorji, sodniki ali novinarji. Že tretje leto zapored tekmujem na dirki 4Islands. V veliko veselje mi je biti del te zgodbe in veselim se hude konkurence in dobre zabave na najboljši in največji gorskokolesarski etapni dirki v naši regiji in edini na svetu, ki vozi po štirih različnih otokih!”

Irena Šubic Jeločnik:

Bolj po naključju kot namenoma sem se znašla v elitni skupini ‘otočanov’, ko me je Aleš nekaj več kot dva meseca pred dirko presenetil s povabilom na 4islands. Takšne ponudbe preprosto ne morete zavrniti. Sem neizmerno motivirana, v službi in doma celo neprepoznavna. Pred nekaj leti sem napisala ‘Mama gre na dirko‘ in zdaj se prestrašeno nasmejim ob misli, da ‘mama gre na 4 otoke’. Zabavna podrobnost je, da sem velik del zime preživela brez kolesa, svojega pa pravzaprav še vedno nimam. Dobavne poti v času korone so nepredvidljive. Zelo sem počaščena in hvaležna Alešu za zaupanje in podporo, ekipi mtb.si, svojim članom MahMTB in vsem, ki so mi blizu. Cilj je končati dirko v enem kosu.”

Fotografije organizator in mtb.hr

Preberi še

4 Islands

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam