Svetovni pokal, Snowshoe
26. julija 2022

Tekmovalci v svetovnem pokalu so po dirkah v Andori že na poti na naslednje prizorišče svetovnega pokala. Četrti letošnji trojček gosti Snowshoe.

Ameriški Snowshoe Mountain Resort v Zahodni Virginiji je karavano svetovnega pokala prvič gostil leta 2019. Nato je prišlo pandemsko leto 2020, ko je dirka v ZDA odpadla, lani pa so priredili kar dvojni spored spusta in tudi finale svetovnega pokala v vseh treh disciplinah.

Od Slovencev bo letos na severnoameriški turneji – naslednje prizorišče bo kanadski Mont Sainte Anne teden dni kasneje – nastopila le Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal), ki se bo zopet skušala zavihteti med najboljših pet v seštevku svetovnega pokala v spustu. Ekipa Unior – Sinter Factory Racing ima na voljo le Žaka Gomilščka, saj je Jure Žabjek poškodovan, Tanja Žakelj pa nastopa na teh dveh dirkah ni načrtovala. Odločili so se, da z enim samim tekmovalcem ne bodo odpotovali.

Seznam prijavljenih najdeš na uci.org.

Zgodovina kolesarskega parka Snowshoe

Konec osemdesetih in začetek devetdesetih je bil park v povojih, a je s serijo NORBA začel pridobivati na veljavi. Nato so na tem prizorišču gostili finale ameriške serije in državno prvenstvo. Bilo je leta 2001. S posodobitvijo žičniških naprav so pričeli graditi namenske kolesarske poti, nato so v letih 2005 in 2006 gostili tekmovanje v slopestylu, ki ga je izdatno podprla revija Bike Magazine. Leta 2013 so se zopet preizkusili v organizaciji gorskokolesarske serije Pro GRT ter v letih 2017 in 2018 gostili finalne dirke ameriškega pokala. Leta 2019 so prvič gostili trojni spored svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu in tako bo tudi ta vikend.

Takole je bilo lani:

Snowshoe: Z dirko v olimpijskem krosu se je končal letošnji svetovni pokal
Snowshoe: Po progi za kros z Emily in Laurie
Snowshoe: V drugem spustu na vrhu Francoz in Avstrijka
Snowshoe: Kratki kros, kot že dolgo ne!
Snowshoe: Trek je najhitrejše kolo pete dirke sezone!
Snowshoe: Ogled proge z Žakom

Pregled proge za spust za serijo dirk DH Southeast

Proga za svetovni pokal naj se ne bi razlikovala od zgoraj predstavljene, na kateri je v začetku letošnjega junija potekala dirka regionalnega pokala.

Snowshoe. Kako kaže z vremenom?

Celoten vikend bo v znamenju spremenljivega vremena, pa tudi vroče ne bo preveč. Temperature se bodo gibale med 14 stopinj zjutraj in 20 stopinj zvečer, v petek in nedeljo je napovedano nekaj padavin. Podrobnejša vremenska napoved na weawow.com.

Časovnica in prenos v živo

Dirkaški spored bo glede 6 ur časovne razlike za gledalce v Sloveniji v večernem terminu. Tako bo kratki kros na sporedu v petek ob 23:20 po našem času. Sobotni finale spusta se bo z žensko preizkušnjo začel ob 18:25, prenos moškega finala pa uro in pol kasneje. V nedeljo se dirki v olimpijskem krosu začneta ob 18. uri. Vse v prenosu v živo na Red Bull TV.

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Andora: Tanja Žakelj najvišje letos

Sledite nam