Snowshoe, Loic Bruni
19. septembra 2021

Če je bil finale v parku Snowshoe leta 2019 prava drama, potem je bila zadnja letošnja dirka spusta čisti triler. Napeto do konca!

Da je proga za spust v Zahodni Virginiji selektivna in fizično zelo težka, smo že vedeli. A da bo zadnja letošnja dirka tako napeta, se ni sanjalo nikomur. Snowshoe se je še enkrat več izkazal za težko, morda najtežjo dirko sezone. Na žalost brez Slovencev na startu. Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) po padcu na treningu včeraj v finalu ni nastopila. Žak Gomilšček (Unior – Sinter), pa je finale zgrešil za mišjo dlako.

Loris Vergier

Moški: Prazne pnevmatike, strgane verige, padci in čista glava štirikratnega svetovnega prvaka

Loic Bruni je po letu 2019 na istem prizorišču tudi letos osvojil zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Če mu je pred dvema letoma v boju z Amauryjem Pierronom nekoliko “pomagal” takratni zmagovalec dirke, Britanec Danny Hart, mu je tokrat manjše darilo pustil poškodovani Thibaut Daprela. Slednjega so včeraj zjutraj operirali in mu v zlomljeno piščal vstavili ploščice. A največ dela je opravil Bruni sam, saj je na zadnji dirki ohranil najbolj hladno glavo in prikazal vožnjo, za kakršno moraš imeti “jajca”! Zmagovalni čas zadnje preizkušnje je znašal 3:13,379.

Svojega dne ni imel zmagovalec pete preizkušnje, Britanec Reece Wilson (Trek Factory Racing DH), ki je strgal verigo ob nepravem času, a na koncu osvojil sedmo mesto. Počasi se po poškodbah na pota stare slave vrača Amaury Pierron (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction), ki je osvojil četrto mesto. Za Brunijem je zaostal le 0,775 sekunde. Odlično predstavo je pokazal Španec Angel Suarez (Commencal 21), ki je zelo dolgo časa preživel v vročem stolu in na koncu z zaostankom 0,631 sekunde osvojil tretje mesto. Drugi je bil Avstralec Troy Brosnan (Canyon Collective FMD), ki je Super Bruniju prepustil zmago za le 0,421 sekunde.

Tako je Bruni s popolnim vikend izkupičkom zbral 877 točk. Na drugem mestu je kljub zabeleženima dvema ničlama ostal Thibaut Daprela (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction), ki je zbral 752 točk, tretje mesto je Francoz Loris Vergier (Trek Factory RacingDH), ki je podlegel pritiskom in z vrsto napak ter z enim izletom s proge osvojil skromno 54. mesto, ostal brez pomembnih točk in se ustavil pri seštevku 713 točk.

Od dirk svetovnega pokala se je poslovil Avstralec “Sik Mik” Hannah (NS Bikes UR) in za konec osvojil 28. mesto.

Vali Höll

Ženske: Finale brez Monike in s slavjem naše severne sosede

Prva kandidatka za zmago na dirki in zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction), je bila odlično na poti in prestala vse skalnate odseke, a zdrsnila pred vstopom v zadnji, netehnični del proge, in po prihodu v cilj so se sanje o skupni zmagi razblinile. Zmagovalka zadnje dirke in skupnega seštevka je postala Avstrijka Vali Höll (RockShox Trek Race Team), ki je s petkovim četrtim kvalifikacijskim časom odšla na progo brez bremen in odpeljala še eno sanjsko vožnjo v Zahodni Virginiji. Njen čas 3:39,679 je bil najboljši, a ne za veliko, saj je bila le za 0,256 sekunde hitrejša od drugouvrščene Francozinje Marine Cabirou (Scott Downhill Factory).

Tretje mesto je pripadlo najbolj konstantni tekmovalki letošnje sezone, Švicarki Camille Balanche (Dorval AM Commencal). Zaostala je 5,421. Dirko je zaznamoval hud padec Jessice Blewitt (YD Racing). In prav padec Novozelandke je onemogočil prihod do cilja Norvežanki Mille Johnset (Continental Atherton) in Nemki Nini Hoffmann (Nina Hoffmann Racing), ki sta morali svoji vožnji ponoviti, saj je ob progi vihrala rdeča zastava, ki pomeni prekinitev dirke.

Slovesa takšna in drugačna

Šesta dirka sezone je bila tudi zadnja dirka svetovnega pokala za Švicarko Emilie Siegenthaler (Pivot Factory Racing), ki se z včerajšnjim devetim mestom poslavlja od velikih tekmovanj.

Aktualna evropska prvakinja Monika Hrastnik je včeraj žal ostala brez nastopa. V zadnji vožnji treninga je padla v enem od skalnatih odsekov in spet dobila udarec v medenico, tako da v finalu ni šla na start. Medenico si je že počila pred tremi leti na svetovnem prvenstvu v Lenzerheideju.

“Ni kaj hujšega, lahko pa, da sem si jo spet malo počila,” sporoča Monika. “Če bo čez noč vse ok, bom s pregledom počakala do vrnitve v Slovenijo.”

Myriam Nicole

V skupnem seštevku svetovnega pokala je z dvema zmagama na zadnjih dirkah Vali Höll ujela in prehitela do tedaj vodilno Myriam Nicole in prvič v elitni kategoriji slavila skupno zmago. Avstrijka je na koncu osvojila 1125 točk, Francozinja 1079, Švicarka Balanche pa 1065 točk. Monika Hrastnik (Dorval AM) je na zadnji dirki zabeležila dvojno ničlo in ostala pri 587 osvojenih točkah. Tako je s petega padla na sedmo mesto.

Zmagovalni vožnji v videu

Mladinci: Britanec kljub zmagi ni ogrozil Kanadčanovega končnega slavja

Prvi na petkovih kvalifikacijah in prvi na sobotni dirki. Britanec Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team) je, kot vse kaže, najhujši tekmec danes drugouvrščenemu Kanadčanu Jacksonu Goldstonu (Miranda Factory Team). Britančev čas v cilju je znašal 3:20,430, Kanadčan pa je zaostal le 0,126 sekunde. Na tretje mesto se je uvrstil lanski svetovni prvak Irec Oisin O’Callaghan (The YT Mob), ki je zaostal mnogo več, in sicer 2,870 sekunde.

Tri zmage in štiri druga mesta so bila dovolj, da je Jackson Goldstone v svoji krstni mladinski sezoni osvojil seštevek svetovnega pokala. Tako je majici svetovnega prvaka dodal še eno pomembno lovoriko. Osvojil je 300 točk, to je 50 več kot njegov najbližji zasledovalec in današnji zmagovalec Jordan Williams. Tretje mesto v skupnem seštevku je osvojil zmagovalec prve letošnje preizkušnje in danes šestouvrščeni Španec Pau Menoyo Busquets (Commencal 21). Zbral je 146 točk.

Mladinke: Bolgarka zopet z odliko

Izabela Jankova je po zanjo neuspeli razvrstitveni vožnji na dirki postavila stvari na svoje mesto in s časom 4:10,233 dosegla tretjo zaporedno zmago v letošnji sezoni svetovnega pokala. S 4,421 sekunde slabšim časom je v cilj pripeljala Belgijka Siel van der Velden (Commencal Nobl). Tretje mesto je šlo v Združene države k Elli Erickson.

Bolgarka Jankova je naslovu svetovne in evropske prvakinje dodala še skupno zmago v svetovnem pokalu 2021. Z osvojenimi 280 točkami je za 110 točk prehitela Britanko Phoebe Gale (Canyon Collective FMD), ki na zadnji dirki sezone ni nastopila. Tretje mesto je zadržala zmagovalka prve letošnje dirke, Avstrijka Sophie Gutoehrle, ki je manjkala na zadnjih treh dirkah, a vseeno osvojila 70 točk.

Vrstne rede najdeš na uci.org.

Posnetek letošnje zadnje dirke spusta si lahko ogledaš na Red Bull TV.

Na naslovni fotografiji Loic Bruni. Vse fotografije Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool.

Preberi še

Snowshoe: Razburljive kvalifikacije prinašajo še bolj razburljiv finale

Sledite nam