Andora, Tanja Žakelj
17. julija 2022

Odlična predstava Tanje Žakelj in to v resnično težkih razmerah. V elitnih kategorijah slavje Nizozemke in Italijana!

Dirka na visoki nadmorski višini, v žgočem soncu, ob spremljavi prahu in nizke vlažnosti je poseben izziv za vse tekmovalce. Zelo selektiven krog s kar nekaj tehničnimi deli in neskončno dolgim vzponom, kjer se “dirka v smrt”, je bil za mnogo odličnih tekmovalcev večji izziv, kot smo pričakovali. Na startu dirke tudi nekaj manjkajočih velikih imen, tudi zaradi slabega počutja po petkovem kratkem krosu, a še vedno zanimive dirke vseh štirih kategorij.

Ženske: Vožnja Nizozemke za čisto 10

Brez Francozinje Loane Lecomte in Jenny Rissveds na startu je bila prva kandidatka za zmago vodilna v svetovnem pokalu, Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Genuins). A najhitreje je začela Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing). Sledila ji je Avstralka, za njima sta v svojem ritmu vozili Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon) in Italijanka Martina Berta (Santa Cruz FSA Pro mtb Team). V drugem krogu pa tik pred vzponom prazna pnevmatika McConnell, ki je tako izgubila stik z Nizozemko, in pa napad evropske prvakinje Francozinje Pauline Ferrand Prevot (BMC mtb Racing) ozadja, prav ona je na tem prizorišču leta 2015 postala svetovna prvakinja. Sledile so ji Keller, Avstrijka Laura Stigger (Specialized Factory Racing) in še ena Švicarka Ramona Forchini (JB Brunex Superior Factory Racing). McConnel je nazadovala na 13. mesto.

V tretjem krogu pa še enkrat smola Avstralke! Na skoraj istem mestu še enkrat defekt in dobra uvrstitev je šla po zlu. Avstrijka Mona Mitterwallner (Cannondale Factory Racing) je po slabšem startu našla svoj ritem in se priključila zasledovalkam Anne Terpstra. Nato je počasi plezala po lestvici navzgor, v četrtem krogu strla odpor Ferrand Prevot in začela slediti Švicarki. Ferrand Prevot je drsela po lestvici navzdol, je pa Forchini držala stik z trenutno drugo Mitterwallner. Terpstra je vozila svojo dirko.

Anne Terpstra, foto UCI Mountain Bike

Druga zmaga v svetovnem pokalu

Na izredno težki dirki je svojo drugo zmago v svetovnem pokalu po petih krogih dirke v Andori osvojila Anne Terpstra (ura, 15 minut in 21 sekund). Drugo mesto je z zaostankom 57 sekund pripadlo Moni Mitterwallner, tretja je bila z zaostankom minute in 39 sekund Ramona Forchini. Slednja si je privozila najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu doslej.

Tanja Žakelj

Na dvanajstem mestu v uvodnem krogu nato izguba treh pozicij, a še vedno odločno v petnajsterici. Konec tretjega kroga izguba še enega mesta, a po času zelo blizu najboljšim. Na koncu je Tanja osvojila 16. mesto in zaostala 4 minute in 31 sekund za zmagovalko. Do desetega mesta, osvojila ga je Kanadčanka Emily Batty (Canyon MTB Racing), ji je manjkala le dobra minuta.

V skupnem seštevku še vedno vodi Rebecca McConnell (danes 21. mesto), ki ima 1317 točk. Na drugo se je s četrtega povzpela današnja zmagovalka Anne Terpstra (1205 točk), točko manj ima na tretjem mestu Loana Lecomte (Canyon CLLCTV). Tanja Žakelj je s 47. mesta napredovala na 37. in ima 226 točk.

Tanji je uspel odličen start! V ozadju v dresu avstrijske prvakinje Mona Mitterwallner. Foto Grega Stopar

Andora: Poročilo ekipe Unior – Sinter Factroy Racing

Moški: Dirka na izčrpavanje

Start dirke je zaradi bolezni izpustil zmagovalec petkovega kratkega krosa Švicar Mathias Flückiger (Thomus Maxon), odlično pa se je dirka začela za nekdanjega tekmovalca ekipe (KMC -Orbea), danes pa člana cestne ekipe B&B Hotels / KTM, Francoza Victorja Koretzkyja. Ta je napadel takoj po startu in si v prvem krogu prevozil 9 sekund prednosti pred rojakom Jordanom Sarroujem (Specialized Facotry Racing), Romunom Vladom Dascalujem (Trek Factory Racing XC) in zmagovalcem dirke v Lenzerheideju, Italijanom Luco Braidotom (Santa Cruz FSA mtb Pro Team). Na polovici drugega kroga so ga ujeli in nato vozili skupaj. Kot peti je skupini želel priključiti Španec David Valero Serrano (BH Templo Cafes UCC) , a je zaostajal več kot 15 sekund.

V drugem delu se dirka prelomi in …

na prvo mesto se je postavil Sarrou. Skupinica petih pa še vedno vztraja skupaj, Nemec Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV), Francoz Titouan Carod (BMC mtb Racing) in Švicar Nino Schurter (Scott – SRAM MTB Racing) pa skušajo zmanjšati zaostanek. V začetku četrtrga to uspe francoskemu prvaku Carodu. Po polovici četrtega kroga se je na čelo postavil Valero Serrano. tik za njim pa Dascalu in Braidot. Koretzky in Sarrou sta zaostajal 15 sekund. Schurter in Novozelandec Sam Gaze (Alpecin – Fenix) pa še 10 sekund več. Nato je Schurter na najdaljšem vzponu še nekoliko zmanjšal zaostanek za vodilno trojico, s seboj pa je povlekel Sarrouja, Koretzky je zdrsnil na 9. mesto.

N1N0 vrača udarec, prva članska zmaga Romuna ali druga zaporedna zmaga Italijana?

Čeprav se je pred zadnjim krogom na čelo dirke postavil Dascalu, je Schurter razliko do vodilnih zmanjšal na vsega pet sekund in napovedal, da se bo boril do konca. A Romun, Španec in Italijan se še pospešili in imeli pred vhodom v zadnji krog že 17 sekund prednosti pred Švicarjem. 24-letni Dascalu je z menjavo ritma skušal streti Valera Serrana in Braidota, a ne za dolgo, saj so se na njegovem kolesu pojavile tehnične težave (menjalnik) in Romun je začel drseti po lestvici. V vodstvo je prišel Luca Braidot, Schurter pa je na najdalšem vzponu prišel že na tretje mesto. Po uri, 15 minutah in 31 sekundah se je Luca Braidot veselil druge zaporedne zmage. Za 10 sekund je ugnal Davida Valera Serrana. Tretje mesto je pripalo Ninu Schurterju (+27).

V skupnem seštevku je Nino Schurter še povečal prednost in ima 1342 točk. Na drugo mesto se je po odsotnosti Flückigerja prebil danes četrtouvrščeni Dacalu, ki ima 1082 točk, tretji je s 1063 točkami Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), ki je bil danes šele 25.

Fantje U23: Čilenec prvič poražen

Popolne sezone za Martina Vidaurre Kossmanna (Lexware Mountainbike Team) je končana. Čilenec je začel v svojem slogu, potem pa zaradi tehničnih težav nekoliko zaostal, naprej vozil v svojem ritmu in drsel po lestvici navzdol. Na koncu je osvojil 8 mesto. Zmagal je Kanadčan Carter Woods (Norco Factory Team). Zmagovalec današnje preizkušnje je svojo zadnjo zmago v kategoriji osvoil lani v Albstadtu. Na drugo mesto se je uvrstil Francoz Luca Martin (KMC – Orbea), ki je zaostal 19 sekund, tretji je bil zmagovalec lanske dirke v Leogangu, Američan Riley Amos (Trek Factory Racing XC), +1:01.

V skupnem seštevku še vedno prepričljivo vodi Vidaurre Kossmann (680 točk), na drugo mesto se je povzpel Woods (435 točk), na tretje pa je zdrsnil Italijan Simone Avondetto (Wilier – Pirelli Factory Team XCO), ki je danes osvojil 21. mesto (397 točk).

Dekleta U23: Francozinja brez konkurence

Line Burquier (Canyon CLLCTV) je v letošnji sezoni skoraj nepremagljiva, danes je že četrtič stala na najvišji stopnički, dvakrat v tej sezoni pa je osvojila drugo mesto. V dobro uro dolgi dirki je bila za 36 sekund hitrejša od Švicarke Ronje Blöchinger in 52 sekund od Nizozemke Puck Pieterse (Alpecin – Fenix).

Po šestih letošnjih dirkah prepričljivo vodi Burquier (700 točk), Pieterse jih ima 485, na tretjem mestu je s 430 točkami Danka Sophie Pedersen, ki je dirko v Andori izpustila.

Vrstni redi

Gorskokolesarska karavana se seli v Združene države Amerike. Tam bo v Zahodni Virginiji, natančneje v zimsko-športnem središču Snowshoe, med 29. in 31. julijem potekal trojček dirk za svetovni pokal.

Naslovna fotografija Grega Stopar

Preberi še

Andora: V spustu sta bila najhitrejša Francoz in Avstrijka

Sledite nam