troy brosnan, leogang downhill
12. junija 2021

Jure Žabjek je z Leogangom in prvo letošnjo dirko v spustu opravil odlično. Avstralec pa kot po tirih do svoje druge zmage v svetovnem pokalu.

Proga na Salzburškem že dolgo ni več le “bike park” linija. Gozdni del, ki so ga dodali pred lanskim svetovnim prvenstvom, je najselektivnejši odsek in najmanjša napaka tekmovalca stane pol sekunde. Tri, morda štiri napake pa so dovolj, da si uvrščen izven petnajsterice. In tudi danes, čeprav se je zaradi sončnega vremena proga hitro sušila, je o stopničkah odločal gozd.

Povratnik po poškodbi postavi čas, ki je skoraj nedosegljiv

Francoz Amaury Pierron (Commencal / Muc-Off By Riding Addiction) je skoraj dve leti po zadnji dirki svetovnega pokala zopet igral po svojih notah in s precizno, a na trenutke divjo vožnjo postavil najhitrejši čas, ki je bil dolgo časa neulovljiv. Past, ki je mnogi odlični spustaši niso mogli obiti, se je skrivala v novem gozdnem odseku, ki se, za razliko od ostalega dela proge, ni sušil tako hitro.

Čeprav so tekmovalci kova Loic Bruni (Specialized Gravity), Aaron Gwin (Intense Factory Racing), Laurie Greenland (MS Mondraker Team) imeli odlične čase v zgornjem delu proge, jim gozdnega uroka ni uspelo razrešiti. Pierron se je že popolnoma udomačil na vročem stolu, le vsake toliko časa se je zdrznil, ko je kateri izmed hitrih tekmovalcev prišel v gozdni odsek z dvema ali več sekundami prednosti.

Odlično je bil na poti tudi povratnik po hudi poškodbi, Novozelandec Brook MacDonald (MS Mondraker), a je na istem mestu kot Valentina Höll pri ženskah naredil napako in padel pred ciljem. Tudi veteranu in nekdanjemu trikratnemu svetovnemu prvaku, Južnoafričanu Gregu Minnaarju (Santa Cruz Syndicate), se ni izšlo po načrtih, da bi po dveh desetletjih od svoje prve zmage v svetovnem pokalu (Kaprun 2001) dvaindvajsetim dodal še triindvajseto zmago. Desni čevelj se nikakor ni mogel povezati s pedalom in kar nekajkrat je bil Minnaar na robu padca, kar je na koncu zadostovalo za 12. mesto.

Svetovni prvak in francoska šola spusta

Odlično se je odrezal aktualni svetovni prvak Britanec Reece Wilson (Trek Factory Racing), ki se je Pierronu približal na le 4 desetinke sekunde. Čudežno vožnjo je prikazal Pierronov moštveni kolega Thibaut Daprela, nekdaj prepričljivo najhitrejši mladinec, ki je svojo drznost pokazal že na zgornjem “avtocestnem” delu, nato pa mojstrsko krmaril med blatnimi linijami v gozdnem delu, izgubil zelo malo in se uvrstil pred starejšega rojaka.

Ne veš, kdo je bolj vesel. Manager Fabien Barel ali njegov varovanec?

Avstralcu Troyu Brosnanu (Canyon Collective Factory Team) so po kvalifikacijski zmagi stavnice odlično uvrstitev napovedovale tudi za danes. Brosnan je to tudi opravičil. Ne najhitrejši zgoraj, a zanesljiv v spodnjem, odločujočem delu, je v cilju visoko dvignil zmagoslavno roke in se veselil druge zmage v svetovnem pokalu. Prve se je veselil leta 2014 v Škotskem višavju.

Prvi Troy Brosnan, drugi Thibaut Daprela in tretji Amaury Pierron!

V finalu brez Žaka in le z Juretom

Jure Žabjek (Unior – Sinter) je kot edini Slovenec na startu današnje prezkušnje z majhnim zaostankom osvojil odlično 24. mesto (+6,578).

Jure po dirki: “Razmere danes so se kar spremenile. Proga se je sušila, sploh kar je odprtih delov. Tam je bilo že čisto suho. V gozdu pa so bile korenine suhe, bilo pa je še kar nekaj blata, tako da če si zgrešil linijo, si hitro izgubil čas. Finalna vožnja dokaj uredu, Na vrhu je kar pihalo in sem delal manjše napake. Spodnji del sem odpeljal dobro. V zgornjem delu gozda nisem želel preveč tvegati. Z rezultatom sem zelo zadovoljen in vem, da smo dosti blizu vsem in samo malo izboljšan čas bi prinesel kar nekaj mest.”

Zmagovalec je za celotno progo porabil 3:26,019, najboljših deset – deseti je bil Loic Bruni – pa se je zvrstilo v 3,8 sekunde. Za uvrstitev med najboljših 30 (Joe Breeden) je zadoščalo 9,6 sekunde zaostanka!

Vrstni redi

Posnetek moške preizkušnje si lahko ogledaš na redbull.com.

Na naslovni fotografiji zmagovalec Troy Brosnan, foto Stefan Voitl.

Preberi še

Svetovni pokal Leogang: Monika z zbrano vožnjo na stopničke!
Svetovni pokal Leogang: Kvalifikacije spusta zaznamovala Avstrijka in Avstralec

Sledite nam