Snowshoe, kratki kros
18. septembra 2021

Disciplina, ki vedno bolj dobiva na veljavi. In tudi v Zahodni Virginiji na zadnji letošnji dirki ni bilo nič drugače. Proga v Snowshoe je bila kar pravšnja za finale.

Sezona kratkega krosa je pod streho. Zmagovalca zadnje dirke sta Britanka in Francoz. Oba sta na podoben način deklasirala konkurenco in v cilj prišla s prednostjo dveh oziroma treh sekund. V ženski konkurenci se je nastopu odpovedala Francozinja Loana Lecomte (Massi). Razlog naj bi bil prevelika utrujenost. Je pa Loana Lecomte že zmagovalka v seštevku svetovnega pokala v krosu.

Ženske: V Snowshoe neverjeten zaključek Britanke

Več kot tri minute dolg krog kratkega krosa in ne tako lahka trasa nista ustavila najboljših tekmovalk v krosu, da ne bi celotno dirko vozile v visokem ritmu in vedno znova napadale. Najdlje je bila v vodstvu Švedinja Jenny Rissveds. Hud tempo je diktirala tudi Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing). Britanka Evie Richards pa je svojo moč vedno znova preizkušala na zadnjem in najstrmejšem vzponu pred spustom in ciljno ravnino. In ravno ciljna ravnina je bila v tretjem krosgu “usodna” za Američanko Kate Courtney (Scott – Sram MTB Racing Team), ki se je zataknila ob kolo Avstralke Rebecce McConnell (Primaflor Mondraker Xsauce), padla ter izgubila stik z vodilnimi. Na koncu je kratki kros zaključila precej v ozadju. Za zmago so se borile Švedinja, Švicarka in Britanka.

Ko je že kazalo, da bo s krajšim pobegom Jolanda Neff uspela narediti dovolj razlike, je na zadnjem vzponu napadla Evie Richards in si do cilja privozila 2 sekundi prednosti ter letos osvojila prvo zmago v kratkem krosu. Drugo mesto je tako pripadlo Švicarki Neff, Jenny Rissveds je na tretjem mestu zaostala 5 sekund.

Pred nedejsko preizkušnjo na prvem mestu še vedno Loana Lecomte (Massi), ki si je krono skupne zmagovalke zagotovila že v Lenzerheideju (1550 točk), na drugem mestu je Jenny Rissveds (1145 točk), na tretje se je s petega prebila današnja zmagovalka Evie Richards (1060), četrta je Rebecca McConnel (1015 točk). S tretjega je na peto mesto padla Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Absolute Absalon), ki je sezono predčasno zaključila že v Lenzerheideju.

Množica navijačev, obročnik Henriqueja Avancinija, Victor Koretzky, svetovni prvak Christopher Blevins in Mathias Flueckiger.

Moški: Švicar do skupne, Francoz do posamične zmage

Flueckiger ali Cink? Morda Avancini, Koretzky ali Blevins? Od starta na nož in brez taktiziranja. Osem hitrih krogov, ki so se končali po 22 minutah in 5 sekundah! Zmagovalec morda najboljšega kratkega krosa v zadnjih dveh sezonah pa Francoz Victor Koretzky (KMC – Orbea), ki si je privozil prvo zmago v kratkem krosu, napad pa izvedel tam, kjer Evie Richards. Do konca mu je sledil le Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) in tako vknjižil še eno drugo mesto na dirkah kratkega krosa. Boj za tretje mesto se je odvil med svetovnim prvakom v tej disciplini, Američanom Christopherjem Blevinsom (Trinity Racing MTB) in Švicarjem Filippom Colombom (Absolute – Absalon – BMC). Dvoboj je dobil slednji. S petim mestom na zadnji dirki kratkega krosa si je Švicar Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team) že zagotovil zmago v skupnem seštevku kratkega in olimpijskega krosa.

Zmaga v skupnem seštevku je tako oddana Flueckigerju (1499 točk). Boj za drugo mesto pa bo v nedeljo potekal med Victorjem Koretzkyjem (1200 točk) in danes sedmouvrščenim Čehom Ondrejem Cinkom (1149 točk). Devetkratni svetovni prvak Švicar Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing Team) je s 1032 točkami četrti, peti je Francoz Jordan Sarrou (Specialized Racing), ki je do sedaj zbral 1000 točk.

Vrstni redi

Posnetek kratkega krosa v Snowshoe si lahko ogledaš na Red Bull TV.

Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Snowshoe: Trek je najhitrejše kolo pete dirke sezone!

Sledite nam