Snowshoe, Vali Höll
Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
16. septembra 2021

Le še ena dirka do konca letošnje sezone, v moški in ženski elitni kategoriji pa še nič odločenega. Včeraj na peti dirki: Britanec suvereno do cilja, prav tako Avstrijka. Monika Hrastnik solidno.

Proga za spust v kolesarskem parku Snowshoe v Zahodni Virginiji je resnično selektivna. Odločajo najmanjše napake. Je proga, ki vključuje čisto vse tehnične elemente, tekmovalce pa sili, da vozijo “na glavo” in brez kompromisov.

Moški: Prva zmaga v svtovnem pokalu in ena najmanjših razlik med prvouvrščenima

Lanskoletni svetovni prvak je dočakal prvo elitno zmago v svetovnem pokalu. Britanec Reece Willson (Trek Factory Racing DH) je za le 0,032 sekunde prehitel Francoza Loica Brunija (Specialized Gravity) in za 0,580 sekunde svojega moštvenega kolega in zmagovalca dveh letošnjih dirk za svetovni pokal Francoza Lorisa Vergierja (Trek Factory Racing DH). Četrto mesto je z 1,289 sekunde zaostanka osvojil najhitrejši v kvalifikacijah, Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity). Aktualni svetovni prvak, Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), ni nastopil zaradi poškodbe ramena, ki jo je staknil na treningu.

Reece Wilson, Snowshoe
Reece Wilson, foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

V skupnem seštevku vodi član ekipe Commencal / Muc-Off by Riding Addiction, Francoz Thibaut Daprela, ki je danes padel in ostal brez točk. Daprela ima pred zadnjo preizkušnjo 752 točk. Le 46 manj jih ima njegov rojak Loris Vergier. Na tretjem mestu je še en Francoz. Loic Bruni ima 627 točk. Na četrto mesto se je v skupnem seštevku prebil današnji zmagovalec Reece Wilson (529 točk). Peti je Britanec Laurie Greenland (MS Mondraker Team), ki pa za vodilnim Wilsonom zaostaja že 269 točk.

Ženske: Fenomenalna vožnja mlade Avstrijke

Prva favoritinja za zmago in najhitrejša iz včerajšnjih kvalifikacij se je znašla na tleh in na koncu osvojila četrto mesto. Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) je po treh najhitrejših vmesnih časih padla in na koncu za zmagovalko, Avstrijko Vali Höll, zaostala skoraj 10 sekund. Avstrijka Höll (RockShox Trek Race Team) je s fantastičnim spodnjim delom v cilj prišla s časom 3:40, 223. Na drugo mesto se je uvrstila letos najbolj konstantna tekmovalka, Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal), ki je za Avstrijko zaostala 4,617 sekunde. Tretje mesto je pripadlo Francozinji Marine Cabirou (Scott Downhill Team). Slednja je zaostala za 5,695 sekunde. Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je osvojila 9. mesto, njen zaostanek pa 17,668 sekunde.

Monika svetovnega pokala v ZDA ni najbolje začela, na prizorišče je v teh čudovitih časih pandemije po pozitivnem primeru v družini in težavah na poti prišla z zamudo:

“Pri vseh komplikacijah sem vesela, da sem sploh v Ameriki. Brez peš ogleda proge in z jetlagom je bilo malo težje dobro natrenirati progo, ampak brez izgovorov, … Mislim, da nisem dovolj usekana za to progo. Voziti moraš na limitu, brez neke linije, ker si itak povsod, ker te skale tako mečejo naokoli. Drugače pa sem naredla eno večjo napako, pa dvakrat sem bila blizu padca. Progo bodo malo spremenili za drugo dirko, jutri začnemo s treningom. Upam, da ostane suho.”

Pred zadnjo dirko še vedno vodi Myriam Nicole (985 točk), na drugem mestu je Camille Balanche (895 točk), tretja je današnja zmagovalka Vali Höll (875 točk). Monika Hrastnik je s 587 točkami še vedno na petem mestu.

Zmagovalni vožnji med elito

Mladinci: 3 minute, 16 sekund in 597 tisočink dovolj za zmago

Po dveh drugih in dveh četrtih mestih je Britanec Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team) končno okusil slast zmage in za 3,544 sekunde prehitel najhitrejšega v kvalifikacijah, aktualnega svetovnega prvaka Jacksona Goldstona (Miranda Factory Team). Tretje mesto je osvojil še en Kanadčan. Član ekipe Commencal / Muc-Off by Riding Addiction Tristan Lemire je bil z zaostankom 5,594 sekunde tretji.

V skupnem seštevku vodi Jackson Goldstone in je z 260 točkami pred zadnjo dirko sezone že skupni zmagovalec svetovnega pokala, saj drugouvrščeni Jordan Williams zaostaja za 70 točk (zmaga je vredna 60 točk). Na tretjem mestu je z 128 točkami Španec Pau Busquets Menoyo (Commencal 21), ki danes z 19. mestom zabeležil ničlo in ima 128 točk.

Mladinke: Bolgarka do druge zmage

Izabela Jankova je potrdila kvalifikacijski primat in tudi na dirki postavila najhitrejši čas (4:00,555) ter za 5,213 sekunde prehitela Britanko Phoebe Gale (Canyon Collective FMD). Tretje mesto je osvojila Belgijka Siel van der Velden (Commencal Nobl). V skupnem seštevku je Jankova še nekoliko povečala prednost in ima pred zadnjo preizkušnjo sezone 220 točk oziroma 50 točk več pred najbližjo zasledovalko in prav tako zmagovalko dveh dirk svetovnega pokala Phoebe Gale. Na tretjem mestu je še vedno zmagovalka letošnje prve dirke, Avstrijka Sophie Gutoehrle, ki ima 70 točk.

Vrstni redi

Naslovna fotografija: Vali Höll, foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Snowshoe: Ogled proge z Žakom

Pumpaj Slo Velenje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam