Olimpijski kros, Snowshoe
20. septembra 2021

Snowshoe v Zahodni Virginiji ni razočaral. Včeraj so potekale finalne preizkušnje v olimpijskem krosu. Zmage so odšle v Združene države, v Veliko Britanijo, v Čile in v Avstrijo.

Čeprav sta bili zmagi v skupnem seštevku v krosu oddani že pred velikim finalom, zmagovalca sta postala Francozinja Loana Lecomte in Švicar Mathias Flueckiger, sta bili dirki v elitni kategoriji zanimivi, kot že dolgo ne. Zadnja preizkušnja v olimpijskem krosu je minila brez Slovencev.

Moški: Najrazburljivejši finale zadnjih nekaj sezon!

Na začetku je povedel Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Švicar Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team) je že v prvem krogu dobil defekt. Kmalu zatem se je oblikovala majhna skupinica, ki so jo sestavljali Francoz Victor Koretzky (KMC – Orbea), Švicar Nino Schurter (Scott Sram MTB Racing Team) in Henrique Avancini. V drugem krogu je prekletstvo preluknjane pnevmatike doletelo Francoza Koretzkyja, se je pa vodilnemu dvojcu pridružila trojica zasledovalcev. To so bili Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team), aktualni svetovni prvak v kratkem krosu Christopher Blevins (Trinity Cycling MTB) in Italijan Luca Braidot (Santa Cruz FSA MTB Pro Team).

ondrej cink, snowshoe
Ondrej Cink na čelu, foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Vodilni so vozili svojo dirko in z menjavami na čelu dosegali visok ritem ter počasi bežali zasledovalcem. Krog kasneje sta jim uspela priključiti Romun Vlad Dascalu (Trek – Pirelli) in Francoz Jordan Sarrou (Specialized Racing). Počasi se jim je v petem krogu približeva šel Nemec Luca Schwarzbauer (Lexware Mountainbike Team).

Skupina je proti koncu petega kroga nekoliko dvignila ritem in prvi je odpadel Sarrou, nato je popustil še Schwarzbauer. V ozadju je izredno dobre čase nizal Koretzky, ki je konstantno zmanjševal zaostanek in se iz dvajseterice približeval deseterici. V šestem krogu nekoliko popusti Cink, a se kmalu vrne v vodilno skupino. Nato Avancini pade v rahlem zavoju na sredini dolgega vzpona. Razlog? Na pol prazna pnevmatika.

V zadnji krog prvi zapelje Nino Schurter, sledi mu Christopher Blevins. Takoj za njima pa Luca Braidot in Vlad Dascalu. Schurter taktično umirja tempo in se prvi zapelje na spust po enoslednici. Sledi zavit vzpon, kjer mimo Schurterja po notranji strani švigne Blevins in navije močan tempo. Prvi mu sledi Dascalu, Schurter pa ne odgovori s protinapadom, saj mimo se mimo njega prebije tudi Cink.

Po 27 letih zopet Američan!

christopher blevins
Christopher Blevins, foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Christopher Blevins še proti daljšemu zadnjemu vzponu in svoji prvi zmagi naproti! V cilju in po uri, 15 minutah in 14 sekundah nepopisno veselje. Blevins je po letu 1994 prvi ameriški zmagovalec na dirki svetovnega pokala v olimpijskem krosu! Zadnji Američan, ki mu je uspelo slaviti v svetovnem pokalu, je bil Tinker Juarez!! Devet sekund za Blevinsom v cilj pripelje Romun Vlad Dascalu, z 20 sekundami zaostanka pa Čeh Ondrej Cink! Peterico zaključita Nino Schurter, ki je ravno v zaključku dirke dobil defekt, in Luca Braidot!

Osmoljenec prvega kroga Victor Koretzky je z neverjetnimi časi krogov uspel zmanjšati ogromen zaostanek in se na koncu uvrstil na 7. mesto, Henrique Avancini pa je z obilo smole s prednjo pnevmatiko v cilj prišel kar po obročniku (še dobro, da ima vilice Lefty in je lahko odstranil pnevmatiko brez orodja). Bil je petnajsti.

V skupnem seštevku je zmago osvojil Mathias Flueckiger (1573 točk). Drugo mesto je pripadlo Victorju Koretzkyju (1310 točk), ki je le za točko prehitel tretjeuvrščenega Ondreja Cinka! Četrti je s 1182 točkami devetkratni svetovni prvak Nino Schurter, peto mesto pa je na koncu osvojil Jordan Sarrou (1085 točk).

Ženske: Grd padec že takoj po startu in smola Avstralke

Takoj po startu sta se v nič kaj nedolžen padec zapletli Kanadčanka Laurie Arseneault (Canyon Collective Factory Team) in Avstrijka Laura Stigger (Specialized Racing). Tempo je od začetka diktirala zmagovalka dirke v Lenzerheideju in aktualna svetovna prvakinja, Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC). Sledila ji je Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Xsauce), ki je nato prevzela pobudo, pospešila in šla v lov na prvo zmago v svetovnem pokalu. A sanj je bilo kmalu konec, ko je s skoraj prazno pnevmatiko prispela v tehnično cono. Evie Richards se je odpeljala, Rebecci McConnell pa ni preostalo drugega, kot da sledi Britanki. A razlika je naraščala in Avstralka se je morala zadovoljiti s trenutnim drugim mestom.

V ozadju je za tretje mesto najprej potekal boj med Švedinjo Jenny Rissveds in Švicarko Sino Frei (Specialized Racing). Švedinja je kmalu popustila, nadomestila jo je Nizozemka Anne Tauber (CST PostNL Bafang MTB Racing Team), ki je diktirala odličen tempo, a skupaj z Avstrijko nista mogli ujeti Avstralke. Britanka Richards je vozila svojo dirko in z vsakim krogom povečevala prednost ter se po uri, 14 minutah in 53 sekundah veselila popolnega vikenda, zmagala je namreč tudi na dirki v kratkem krosu.

evie richards, snowshoe
Evie Richards, foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Drugo mesto je pripadlo Avstralki Rebecci McConnell, ki je zaostala minuto in 31 sekund. Tretje mesto je po silovitem zaključku osvojila Anne Tauber (+1:54). Četrta je bila svetovna prvakinja v kratkem krosu Sina Frei (+2:10). Petega mesta se je na koncu veselila še ena Nizozemka. Anne Terpstra (Ghost Facotry Racing) je zaostala 2 minuti in 31 sekund.

V skupnem seštevku je že pred včerajšnjo finalno dirko zmagovalka postala Francozinja Loana Lecomte (Massi), ki je zaradi manjše poškodbe in utrujenosti izpustila dirki v krosu in kratkem krosu. Francozinja je zbrala 1550 točk. Na drugo mesto se je s 1310 točkami uvrstila Evie Richards. Tretje mesto je pripadlo šestouvrščeni na zadnji dirki Jenny Rissveds (1275 točk). Tanja Žakelj (Unor – Sinter), ki je sezono končala v Lenzerheideju, je s 198 točkami osvojila 43. mesto.

Zadnja dirka svetovnega pokala za Catharine Pendrel

Dobrih deset dni pred dopolnjenim 41. letom se s prizorišč svetovnega pokala umika odlična tekmovalka v olimpijskem krosu, dvakratna svetovna prvakinja (2011 Champery in 2014 Hafjel) ter bronasta z olimpijskih iger v Riu 2016. Catharine Pendrel je tudi zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v letih 2010, 2012 in 2016 in ima 12 zmag v svetovnem pokalu. Kanadčanka je danes za slovo od velikih dirk osvojila 15. mesto.

Fantje U23: Čilenec leti na krilih mavrične majice

Martin Kossmann Vidaurre (Lexware Mountainbike Team) je osvojil drugo zaporedno zmago v svetovnem pokalu in za pičlih 11 sekund prehitel Italijana Simoneja Avondetta (Trek Pirelli). Tretje mesto je osvojil bronasti iz svetovnega prvenstva v Dolini sonca, Švicar Joel Roth (Bike Team Solothurn). Zaostal je 33 sekund. Vidaure je za šest krogov dolgo dirko porabil uro, 5 minut in 56 sekund.

Čilenec je osvojil tudi skupni seštevek svetovnega pokala in to kljub temu, da je izpustil prvi dve dirki (Albstadt in Nove Mesto). Za deset točk je prehitel zmagovalca dirke v Les Getsu. Italijan Simone Avondetto je osvojil 310 točk, Vidaurre pa 320. Tretje mesto je pripadlo Joelu Rothu, ki je bil letos eden najbolj konstantnih tekmovalcev v kategoriji U23. Roth je sezono zaključil z 290 točkami.

Dekleta U23: Letos nepremagljiva Avstrijka

Mona Mitterwallner (Trek / Vaude) je slavila še šestič letos! Tokrat je v petih sprinterskih krogih po uri, treh minutah in 58 sekundah za kar dve minuti in 49 sekund prehitela Danko Caroline Bohe (Ghost Factory Racing), tretje mesto je z zaostankom treh minut in 20 sekund pripadlo Američanki Savilli Blunk, ki je ponovila odlično uvrstitev iz Lenzerheideja.

V skupnem seštevku je Avstrijka Mitterwallner osvojila maksimalno število točk (540), drugo mesto je pripadlo Caroline Bohe (410 točk), tretje mesto pa je osvojila Nemka Leonie Daubrmann (235 točk), ki pa na zadnji dirki ni startala.

Vrstni redi na uci.org.

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Snowshoe: Kratki kros, kot že dolgo ne!

Sledite nam