Leogang
8. junija 2021

Med 11. in 13. junijem bo na Salzburškem odvijal prvi letošnji trojni dirkaški spored letošnjega svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu.

Soseščina Zell am Seeja, Leogang v deželi Salzburg v Avstriji, bo ta konec tedna prizorišče tretje dirke svetovnega pokala v krosu in prve dirke v spustu. Tudi Leogang velja za stalnico dirk najvišjega svetovnega razreda.

Slaba dva kilometra in pol dolga proga z več kot 500 višinskimi metri višinske razlike je namenjena najhitrejšim spustašem na svetu. Največjo preobrazbo je doživela v sezoni 2016, nato še lansko leto pred svetovnim prvenstvom. Proga za olimpijski krog je nova, predstavljena lani, in bo ustrezala predvsem tekmovalcem, ki imajo radi vzpone.

Pauline Ferrand Prevot. Foto Grega Stopar.

Tretjič kros in prvič spust

Razen nekaj dirk na državnem ali lokalnem nivoju dirk v spustu letos skoraj ni bilo. Karte so odprte, zadnjič so se najboljši pomerili lani na Portugalskem v Lousi. Pri tekmovalcih v olimpijskem krosu pa je nekoliko drugače. Za njimi sta že dve dirki na najvišjem nivoju, vmes pa jih je večina vozila tudi dirke kategorije C1, tako da se njihova forma, vsaj za tiste, ki gredo na OI v Tokio, že pošteno dviga.

Po več kot sedmih mesecih se vrača svetovni pokal v spustu!

Slovenci na startu

Letos bo udeležba nekoliko skromnejša kot pretekla leta, saj nas bo v olimpijskem krosu zastopala le Tanja Žakelj (Unior Sinter), Rok Naglič, ki je v odlični formi, pa bo dirko izpustil in se pripravljal za prihajajoči evropsko in svetovno prvenstvo. V spustu bosta na startu Žak Gomilšček in Jure Žabjek (oba Unior Sinter) ter Monika Hrastnik (Dorval AM).

Bronasta Monika pred dirko pove:

“Ta vikend se končno začne svetovni pokal. S pripravami sem zadovoljna, veliko sem bila na bajku letos, z ekipo v Franciji in Španiji, drugače pa doma in na drugi domači progi v Mariboru, kjer so bile top razmere za treniranje. Z Andražem (trener Andraž Jančar, op. p.) sva pa tudi dodala kakšen kilogram v telovadnici, haha, tako da sem nared. Z Žakom, Juretom in Mirijem smo bili en vikend tudi v Leogangu, tako da smo se že malo nadihali avstrijskega zraka!”

Članski državni prvak Žak Gomilšček pred prvo dirko sezone:

“Ta vikend bo zame prvi ‘world cup’ v članski kategoriji in tudi prvi svetovni pokal po dolgem času. Zato res komaj čakam, da spet vidim vse znane obraze in da naredimo par ‘lapov’. Glavni cilj je uvrstitev v finale in da sestavim vožnjo, na katero bom ponosen in ‘stoked on’.”

Proge

Za lansko svetovno prvenstvo so v Leogangu predstavili progi kratkega in olimpijskega krosa ter preuredili progo za spust Speedster. Krog olimpijskega krosa je dolg 3,6 kilometra in je pisan na kožo tekmovalcem, ki uživajo v vožnji na klanec, saj ima kar 210 višinskih metrov vzponov. Proga za kratki kros pa je hitra in dinamična ter bo že v petek poskrbela za selekcijo med najboljšimi in vplivala na prvo startno vrsto članskih kategorij.

Časovnica

V četrtek 10. junija bosta na sporedu treninga spusta in olimpijskega krosa za vse kategorije. V petek 11. junija bo zjutraj trening spusta vseh kategorij, nato od 12:15 dalje še razvrstitveni vožnji mladincev in mladink v spustu. Ob pol dveh se začnejo kvalifikacije članskih spustaških kategorij, ob 17:30 pa začetek dirke v kratkem krosu za ženske ter ob 18:15 še za moško elitno kategorijo.

Sobota 12. junija se začne s treningi spusta, ob 9:45 nadaljuje s finalnimi vožnjami mladinskih kategorij. Ob 12:30 se s prenosi v živo začne ženski spustaški finale, uro zatem pa se na progo podajo najhitrejši moški predstavniki.

Nedelja 13. junija bo rezervirana za dirke v olimpijskem krosu. Ob 8:30 start deklet kategorije U23, ob 10:15 start moških U23 in ob 12:20 s prenosom v živo in z žensko elitno kategorijo. Ob 14:50 se bodo na progo odpravili še člani.

Tudi ta vikend v živo na Red Bull TV. Pričetek v petek ob 17:20 s preizkušnjo v kratkem krosu za dame, se nadaljuje v soboto ob 12:30 s prvim letošnjim prenosom dirk v spustu, ter v nedeljo ob 12:00 z začetkom tretje dirke v olimpijskem krosu. www.redbull.com.

Vremenska napoved

Glede na napovedi norveškega vremenarskega portala yr.no bo dirkaški vikend v znamenju sonca, oblakov in morda tudi dežja.

  • Za četrtek je napovedan dež in oblačno vreme s temperaturami do 19 stopinj.
  • V petek je zjutraj še možen dež, potem se bo vreme nekoliko ustalilo, temperature pa do 20 stopinj.
  • V soboto bodo spustaši vozili v delno jasnem vremenu, tudi vroče ne bo. Do 21 stopinj kaže.
  • Za nedeljski dirki pa morda kakšna kaplja dežja in maksimalno 21 stopinj.

Kako je bilo lani?

Lani je Leogang gostil svetovno prvenstvo v vseh disciplinah in postregel z novimi in prenovljenimi progami. Vreme tekmovalcem ni bilo najbolj pogodu, saj sta se mešala dež in sneg, posledično se je proga za spust spremenila v blatni kaos. Naša Monika Hrastnik je vremenske razmere odlično izkoristila in prišla do brona in najboljše slovenske članske uvrstitve. Tanja Žakelj je v olimpijskem krosu uspešno prehitevala tekmice in se veselila devetega mesta, Rok Naglič pa je z zadnje startne pozicije tudi prehiteval kot za stavo in na koncu osvojil 50. mesto. Jure Žabjek je postregel z najboljšo člansko uvrstitvijo v spustu, bil je devetnajsti.

Zmagovalci zadnje preizkušnje v Leogangu, aktualni svetovni prvaki ter drugo- in tretjeuvrščeni so:

  • Spust moški: Britanec Reece Wilson, Avstrijec David Trummer in Francoz Remi Thirion.
  • Spust ženske: Švicarka Camille Balanche, Francozinja Myriam Nicole, Slovenka Monika Hrastnik.
  • Olimpijski kros moški: Francoz Jordan Sarrou, Švicar Mathias Flueckiger in Francoz Titouan Carod.
  • Olimpijski kros ženske: Francozinja Pauline Ferrand Prevot, Italijanka Eva Lechner, Avstralka Rebecca McConnell.

Vse o svetovnem pokalu najdeš na mtb-weltcup.at.

Naslovna fotografija Borina Mišica

Preberi še

Svetovni pokal Nove Mesto: Blatni šov na kratkem krosu
Svetovni pokal Nove Mesto: V mlajših kategorijah najvišje Nuša in Vita
Svetovni pokal Nove Mesto: Nedelja v znamenju Britanca in Francozinje
Svetovni pokal Nove Mesto: Za Tanjo Češka podobno kot Nemčija pred tednom dni

Sledite nam