Nove Mesto na Moravskem
15. maja 2021

Drugi dan tekmovanj na drugem letošnjem prizorišču največjih dirk je prinesel štiri zmagovalce. Med mladinci dvakrat v Švico, v kategorijah mlajših članov pa v Kanado in v Avstrijo.

Klasično prizorišče, prizorišče prve članske zmage za slovenski gorskokolesarski kros, bilo je leta 2013, danes ni bilo naklonjeno slovenskim mladim upom. Konkurenca v vseh kategorijah je zelo močna in naši predstavniki se bodo na naslednjih dirkah morali še bolj potruditi.

Rezultati v Vysočina Areni so bili danes sledeči:

Ženske U23

Skoraj pričakovana zmaga Avstrijke Mone Mitterwallner (Trek / Vaude), a vse do zaključka dirke ni kazalo tako, saj sta si bili z Danko Caroline Bohe (Ghost Factory Racing) ves čas zelo blizu. Na koncu je Avstrijka prehitela Danko za pičli dve sekundi. Tretje mesto je pripradlo madžarski superiorni ciklokrosistki Kati Blanki Vas, ki je zaostala nekaj sekund več kot minuto.

Edina Slovenka v kategoriji Vita Movrin (reprezentanca Slovenije) je po odstopu v Albstadtu v Novem Mestu prispela do cilja in osvojila 54. mesto.

Moški U23

Kanadčan Carter Woods (Norco Factory Team XC) je bil tudi na drugi dirki svetovnega pokala najhitrejši. Tako kot v Albstadtu je tudi v Vysočina Areni deklasiral konkurenco, saj je drugouvrščenega Američana Rileya Amosa prehitel za skoraj dve minuti. Na tretje mesto se je z zaostankom dveh minut in 21 sekund uvrstil Švicar Alexandre Balmer (Thömus RN Swiss Bike Team).

Tokrat smo imeli Slovenci več tekmovalcev na startu. Najvišje se je uvrstil Jakob Klemenčič je končal na 76. mestu. Matjaž Lozar pa je bil le sekundo in mesto počasnejši od reprezentančnega kolega. Matic Kranjec Žagar je osvojil 98., Blaž Žle 113., Jaka Starman pa 124. mesto med 131 tekmovalci, ki so prišli do cilja.

Mladinke

Dvojna švicarska zmaga. Prvo mesto za Leo Huber, drugo, s sedmimi sekundami zaostanka za Monique Halter (Swiss Cycling National Team). Tretje mesto je zasedla Nemka Alexa Fuchs (German National Team), ki je zaostala točno pol minute.

Prvih šest mest je bilo rezerviranih za nemško in švicarsko reprezentanco. Na 50. mesto se je vrstila Nuša Moroz, sedem mest nižje pa je končala še druga Slovenka Daša Mlakar (obe reprezentanca Slovenije).

Mladinci

Tudi med mladinci popolna premoč Švicarjev. Prvo in drugo mesto sta pripadli Finnu Treudlerju (JB Brunex Superior Factory Racing) in Nilsu Aebersoldu (Roland / Trek Bike), ki je zaostal 43 sekund. Na tretje mesto se je uvrstil

Najvišje med Slovenci je dirko končal Tine Jereb na 86. mestu. Nace Gnezda je bil 95., Miha Smrdel še tri mesta nižje, Jure Rus pa dirke ni končal (vsi reprezentanca Slovenije).

Vrstni redi na prod.chronorace.be.

Selektor Matjaž Budin strne današnje preizkušnje:

“Ni šlo vse ravno po načrtih. Razmere so bile res težke, deževalo je večino dneva, tako da je bila proga prava blatna drsalnica.

Pri mladincih je Jure od začetka kolesaril okoli 50. mesta, nato je nekoliko nazadoval, krog pred ciljem padel in končal na pregledu v bolnišnici. A očitno je dobil le močan udarec v roko. Naš najboljši je bil na koncu Tine Jereb.

Od dveh mladink je Nuša presenetila glede na to, da večinoma vozi na cesti. S progo je imela kar nekaj težav, a je dobro startala in končala pred Dašo. Obe sta prvo leto mladinki in obe prvič na tako močni dirki.

Pri članih do 23 let je imel Klemenčič najboljše izhodišče, startal je okoli 65. mesta, a ga je takoj po štartu dohitel Lozar, nato sta vozila skupaj, Klemenčič je imel nekaj težav zaradi blata v očeh, nazadoval je, a naposled ujel Lozarja. Matic Kranjec Žagar je nastopil boljše kot prejšnji teden, solidno glede na to, da je prvo leto v tej kategoriji. Za njim sta bila še Žle in Starman, ki se nam je tokrat pridružil samoplačniško.

Vita ni najbolje startala, izgubila je nekaj mest, a po prvem krogu je bila že okoli 30. mesta. To pozicijo je držala še en krog, potem pa ji ni ji šlo več tako dobro, do cilja je izgubila kar nekaj mest.”

Naše mlade tekmovalce čaka vikend za počitek, konec meseca se poskusijo na prvi domači dirki, mednarodni v Kočevju.

Jutri ne pozabi na članski dirki in prenos v živo na Red Bull TV. Na startu pa Tanja Žakelj (Unior – Sinter) in Rok Naglič (reprezentanca Slovenije) ter Gregor Dimic (Energijateam.com). Nedeljski dirkaški spored se začne ob 11. uri in 20 minut.

Svetovni pokal na mtbnmnm.com.

Naslovna fotografija organizator

Preberi še

Svetovni pokal Nove Mesto: Blatni šov na kratkem krosu

Sledite nam