4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
6. avgusta 2011

Zarja Černilogar je ujela zadnje prosto mesto, ki vodi v jutrišnji finale deklet in s tem postala prva Slovenka s takšnim uspehom. Naši fantje bodo jutri le gledalci, v finalu pa bo nastopil še Uniorjev Harry Heath.

Naj me kdo popravi, če se motim, vendar Slovenke še nismo imeli v finalu svetovnega pokala v spustu, vsaj od časa uvedbe sedanjega tekmovalnega sistema dalje ne. Zarja Černilogar je danes zasedla 20. mesto, kar niti ni važno, le da je “čez”. Njena vožnja ni bila brez napak, zato tudi zaostanek ni najmanjši. Vendar vse to jutri ne bo več važno, za Zarjo bo nov dan in čisto nova dirka: “Voziti bom skušala brez padcev in če se mi bo izšlo na jutranjem treningu, bom skušala skočiti tudi ciljni skok. Ta je res velik, vendar mi dekleta pravijo, da ni tako zahteven, kot je videti. S tem bi pridobila veliko časa.”
Tik za Zarjo se je uvrstila Maria Michalogiannaki, članica ekipe Unior Tools Team, ki pa je po hudem padcu na treningu in počeni zračnici vendarle zadovoljna s svojo vožnjo.

Zarja bo jutri edina v dresu državnega prvaka, saj je njen sotekmovalec iz kluba Črn Trn Miran Vauh, prav tako državni prvak, ostal zunaj finala. Prav tako pa Uniorjeva tekmovalca Nejc Rutar in Žiga Pandur. Kratka proga pač ni dopuščala nobenih napak in nastop vseh treh je najbolje povzel Nejc: “Ko si v finalu, je vse dobro, ko nisi, je vse narobe.”

Z 58. časom kvalifikacij se je v finale tako uvrstil le Harry Heath, ki se je na treningu močno udaril v gleženj: “Proga mi je zelo všeč, je hitra in zabavna. Po letu 2009 sem si zelo želel vrnitve v La Bresse. Danes je bila vožnja solidna, otečen gleženj pa me ni preveč oviral.”

V kvalifikacijah sta bila najhitrejša Tracy Moseley in Aaron Gwin, oba tudi vodilna v svetovnem pokalu. Aaron lahko lahko že jutri dokončno odloči pokal in bi bil tako sploh prvi Američan s tem prestižnim naslovom. Skoraj neverjetno, ampak ameriški tekmovalci še niso osvojili svetovnega pokala v spustu, druga sta bila John Tomac (1993) in Mike King (1995), istega leta pa je bil Myles Rockwell tretji. Američanke so bile medtem bolj uspešne – Kim Sonier je pokal zmagala v sezoni 1994, Missy Giove pa v letih 1996 in 1997.

Finale se bo začel jutri ob 13:15. Če bo vreme vsaj približno zdržalo, bo v La Bressu prav norišnica – že danes je bilo tu na kvalifikacijah več gledalcev, kot jih lahko drugje samo sanjajo v finalu.

Vrstni red kvalifikacij
ženske

1. Tracy Moseley (VB, Trek World Racing) 2:23,20
2. Floriane Pugin (Fra, Scott11) +2,08
3. Sabrina Jonnier (Fra, Team Maxxis – Rocky Mountain) +6,22
4. Myriam Nicole (Fra, Riding Addiction Commencal) +7,63
5. Emmeline Ragot (Fra, Team GR) +8,24

20. Zarja Černilogar (Črn Trn) +24,60
21. Maria Michalogiannaki (Grč, Unior Tools Team) +26,00

moški
1. Aaron Gwin (ZDA, Trek World Racing) 2:01,49
2. Steve Smith (Kan, DeVinci Global Racing) + 2,10
3. Gee Atherton (VB, Commencal) +3,07
4. Steve Peat (VB, Santa Cruz Syndicate) + 3,12
5. Greg Minnaar (JAR, Santa Cruz Syndicate) +4,07
6. Cameron Cole (NZ, Lapierre) +4,09
7. Andrew Neethling (JAR, Giant Factory Off-Road Team) +4,18
8. Fabien Barel (Fra, Mondraker Factory Team) +4,46
9. Bernat Guardia Pascual (Špa) +4,79
10. Danny Hart (VB, Giant Factory Off-Road Team) +4,82

58. Harry Heath (VB, Unior Tools Team) +10,66
102. Miran Vauh (Črn Trn) +13,79
105. Nejc Rutar (Unior Tools Team) +13,95
111. Žiga Pandur (Unior Tools Team) +14,20

Vsi vrstni redi na strani UCI.

www.labresse-mtbworldcup.com

Na uvodni sliki Zarja Černilogar, avtor vseh fotografij Grega Stopar.

4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam