Nove Mesto na Moravskem
GShock
Wheelbase Ride Murska Sobota Devil's trails Freestyle logo
14. maja 2021

V Novem Mestu na Moravskem je potekala druga letošnja preizkušnja svetovnega pokala v kratkem krosu. Najhitrejša pa Američanka in Nizozemec.

Spremenjena in skoraj 400 metrov daljša proga v primerjavi z lansko traso je prinesla nekoliko večjo selekcijo med tekmovalci in tekmovalkami. Po obilnem deževju je za dirki posijalo sonce, proga je postala prava drsalnica, še posebej na skalah v gozdu in po krajšem položnejšem spustu na valovih v prvi polovici kroga.

Ženske

Dirko sta za zaznamovala prva zmaga dvaindvajsetletne Američanke in hud padec aktualne svetovne prvakinje. Takoj po startnem krogu je pobudo prevzela Francozinja Loana Lecomte (Massi), ki je tempo diktirala do tretjega kroga. V tretjem krogu je prišlo do preobrata, ko je ena izmed vodilne peterice Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Absolute Absalon BMC) na spolzki podlagi zdrsnila in grdo padla. Kmalu zatem je zaradi bolečin odstopila, reševalci so jo odpeljali na pregled v bolnišnico, dirka pa se je odvijala v ritmu Američanke Haley Batten (Trinity Racing MTB), Loane Lacomte in Švicarke Linde Indergand (Liv Factory Racing). Zasledovalno skušino so sestavljale Američanka Kate Courtney (Scott Sram MTB Racing Team), Švicarka Sina Frei (Specialized Racing), Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing) in Nizozemka Anne Tauber (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) in Švedinja Jenny Rissveds.

V petem krogu sta Američanka in Francozinja prednost pred zasledovalkami nekoliko povečali. Nato je Američanka pospešila, povišala obrate, se “odlepila” od Francozinje in se podala na samostojno vožnjo. V zadnji krog je prišla s šestimi sekundami prednosti. Zasledovalna skupina pa se je razredčila na tri zasledovalke, pobudo pa je prevzela Rissvedsova.

Po ciljni ravnini Vysočina Arene je prva pripeljala Haley Batten in se na svoji drugi dirki v kratkem krosu veselila svoje prve zmage v svetovnem pokalu! Lecomtejeva je s 16 sekundami zaostanka osvojila drugo, Rissvedsova pa je dvig forme proslavila s tretjim mestom in 21 sekundami zaostanka. Tanja Žakelj (Unior – Sinter) je svojo prvo dirko v kratkem krosu končala na skromnem 38. mestu.

Tanja po dirki za mtb.si: “Startali smo, rezultata ni. Vse je bilo le za trening. Malce me je vrglo iz tira, da sem bila zadnja. Trudila sem se, startala sem kot sem lahko. Bila je zanimiva proga, me je pa malce strah dirke v nedeljo.”

Moški

Od starta klasični pobeg Švicarja Nina Schurterja (Scott Sram MTB Racing Team), a mladci z Nizozemcem Mathieujem van der Poelom (Alpecin – Fenix) in Britancem Tomom Pidcockom na čelu mu niso dali miru.

Tudi pospeševanje Brazilca Henriqueja Avancinija (Cannondale Factory Racing) ni pomagalo razredčiti skupine petnajst skoraj enako močnih kolesarjev. Poizkusila sta tudi Francoza Jordan Sarrou (Specialized Racing) in Victor Koretzky (KMC – Orbea), a brez uspeha. Vodilna skupina je ostajala zelo skupaj, saj je prvih deset ločevalo le 5 sekund.

Nato pospeševanje van der Poela. Pridružil se mu je Tom Pidcock (fanta se dobro poznata iz dirk v ciklokrosu in današnje razmere so jima bile pisane na kožo). Edini, ki jima je lahko sledil je bil Koretzky. V silovitem zaključku je pobudo prevzel Pidcock, sledil mu je van der Poel in nato na asfalt ter močan sprint ter fotofiniš, ki je odločil o zmagovalcu. Za nekaj centimetrov je bil hitrejši Mathieu van der Poel (osma zmaga v kratkem krosu). Tretje in četrto mesto mesto sta pripadli Sarrouju in Koretzkyju, ki sta za zaostala le sekundo.

Prvo startno vrsto bodo v nedeljo zapolnili še Nemec Maximilian Brandl (Lexware Mountainbike Team), Francoz Maxime Marotte (Santa Cruz FSA MTB Pro Team), Avstralec Anton Cooper (Trek Factory Racing XC) in Švicar Lars Forster (Scott Sram MTB Racing Team). Nino Schurter je končal na 12. mestu.

Vrstni redi na uci.org.

Posnetek kratkega krosa si lahko ogledaš na redbull.com.

Fotografiji zajem zaslona Red Bull TV. Na naslovni fotografiji padec Pauline Ferrand Prevot.

Preberi še

Svetovni pokal Albstadt: Na prvih dirkah zmagi v Francijo in na Nizozemsko

Freestyle luči
Wheelbase Devil's trails Ride Murska Sobota Freestyle logo
Sledite nam