Loana Lecomte, Nove Mesto
16. maja 2021

Prihaja novi, mladi val tekmovalcev, ki tekmujejo brezkompromisno in v olimpijskem krosu rišejo nove smernice. To sta danes v članski konkurenci dokazala 21-letnika.

Spolzka, blatna in mestoma nevarna podlaga na trasi kroga v Vysočina Areni v Novem Mestu na Moravskem in odlično dirkanje v članskih kategorijah. Perfekcija mladega Britanca in solo vožnja mlade Francozinje. Oba sta stara šele 21 let oziroma jih bosta v letošnjem letu dopolnila 22.

Danes na startu tudi trije Slovenci: Tanja Žakelj, ki ima na Češko lepe spomine, saj je na tem prizorišču pred osmimi leti slavila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Rok Naglič, ki lovi svoj najboljši članski rezultat, in Gregor Dimic, ki je šel po potrditev forme z dirke po štirih otokih in po maratonu Helter Skelter.

Današnja dirka je bila posebna tudi zato, ker je ena zadnjih kvalifikacijskih dirk, ki odločajo o potnikih na OI v Tokio in mnogi tekmovalci in tekmovalke so morali pokazati svoje najboljše predstave.

Ženske in popolna dominacija Francozinje

Gneča v startnem krogu, a pobudo takoj prevzame 21-letna Francozinja Loana Lecomte (Massi) in na spolzkem terenu naredi nekaj razlike. V prvi krog tako vstopijo Lecomtejeva, Američanka Kate Courtney (Scott Sram MTB Racing Team) in njena rojakinja Haley Batten (Trinity Racing MTB).

Takoj za njimi vozijo Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC), Francozinja Pauline Ferrand Prevot Absolute – Absalon BMC) in Švicarka Linda Indergand (Liv Factory Racing). Tanja Žakelj (Unior – Sinter) v veliki krog odpelje na dvaindvajsetem mestu.

Loana Lecomte se odpelje skupinici in nadaljuje s samostojno vožnjo, prednost začne povečevati na vzponu Shimano Expert, kjer večina tekmovalk hodi, saj je podlaga zelo spolzka. Proti koncu prvega kroga Kate Courtney pade in izgubi stik z vodilnimi ter zdrsne na 11. mesto. V drugi krog Francozinja vstopi s pol minute prednosti pred Američanko Batten, Francozinjo Ferrand Prevot in Avstralko Mcconnell.

Tanja zdrsne na 34. mesto. Lecomtejeva še povečuje prednost, drugouvrščena Američanka pa zaostaja skoraj minuto. Iz ozadja se solidno prebijata Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) in Kanadčanka Emily Batty (Canyon Collective Factory Team), ki se prebijeta na 11. in 15. mesto.

V naslednji krog Francozinja vstopi pred avstralsko prvakinjo, ki ji za vrat diha mlada Američanka Haley Batten. Aktualna svetovna prvakinja kljub bolečinam zaradi petkovega padca vztraja na četrtem mestu. Kate Courtney pa s smolo, saj je dobila defekt na najbolj neprimernem mestu in mora do tehnične cone po prazni pnevmatiki prevoziti več kot tretjino kroga. Tako zdrsne na 63. mesto. Tanja se v tretjem krogu vozi na 35. mestu.

Lecomtejeva še naprej diktira tempo in prednost pred Rebecco McConnell naraste že na minuto in trinajst sekund. Haley Batten nekoliko popusti, a še vedno drži stik z Avstralko. Na Ferrand Prevotovo pritiska nekdanja svetovna prvakinja v ciklokrosu v kategoriji U23 Evie Richards.

Jolanda Neff se prebije že na osmo mesto in tako zaokroži švicarski trio: Linda Indergand, Sina Frei (Specialized Racing). Deseterico dopolnjujeta še Nizozemki Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) in Anne Tauber (CST PostNL Bafang MTB Racing Team). Tanja Žakelj se vozi na 38. mestu skupaj z Italijanko Greto Siewald (SantaCruz FSA MTB Pro Team).

V zadnjem krogu ima Loana Lecomte še vedno ogromno prednost, ta znaša minuto in pol, na drugo mesto se pomakne Haley Batten, ki prehiti Rebecco McConnell, četrto mesto ohranja Pauline Ferrand Prevot, peta pa je Evie Richards. Tak vrstni red ostane do cilja.

Loana Lecomte je tako osvojila že drugo letošnjo zmago in ponovila uspeh z lanske dirke svetovnega pokala na istem prizorišču. Tako ima mlada Francozinja zabeležene že tri zmage v članski konkurenci, prav tako se je utrdila na mestu vodilne v letošnjem seštevku. Tanja Žakelj je dirko z 9 minutami in 25 sekundami končala na 40. mestu. Osmoljenka dneva Kate Courtney je dirko končala mesto za Tanjo in tako nadaljuje lanskoletni urok z dirke v Novem Mestu, ko je bila uvrščena najslabše do sedaj, na 36. mesto.

Moški: Britanec s prestavo več

Že po startnem krogu je kazalo, da bodo današnjo dirko krojili Britanec Tom Pidcock, zmagovalec petkovega kratkega krosa Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix), Švicar Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team) in domačin Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team).

Prva dva kroga je bila dokaj izenačena dirka, zdelo se je, da lahko pobegne tudi Švicar Nino Schurter (Scott Sram MTB Racing Team), a Nino se ni zdel 100-odstoten.

V tretjem krogu napade Tom Pidcock in si takoj privozi nekaj prednosti. Za njim se podata Mathieu van der Poel in Mathias Flueckiger. Britanec vozi svojo dirko in njegova prednost samo narašča.

Švicar in Nizozemec zaostajata že krepko čez minuto. Ondrej Cink vozi osamljen na četrtem mestu, potem pa zasledovalna trojica – Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), Švicar Nino Schurter in Francoz Jordan Sarrou (Specialized Racing). V polovici četrtega kroga Schurter naredi napako, pade na koreninah in zaostane za dvojcem Sarrou-Hatherly.

V peti krog Pidcock, ki je aktualni svetovni prvak med mlajšimi člani in svetovni prvak v e-gorskem kolesarstvu, zapelje z minuto in 18 sekundami prednosti pred van der Poelom in Flueckigerjem. Cink še vedno osamljen na četrtem mestu. Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) se vozi šele na 27. mestu.

Na najdaljšem vzponu Flueckiger napade van der Poela, a mu ne uspe uiti, stori napako in van der Poel je zopet pred njim. Alan Hatherly in Jordan Sarrou se približujeta četrtouvrščenemu Cinku.

Med tem Pidcockova prednost zraste za še nekaj sekund pred zasledovalcema. Petkratni zmagovalec dirke v Novem Mestu Nino Schurter izgublja stik s Sarroujem in Hatherlyjem.

V zadnji krog Pidcock zapelje s prednostjo minute in 14 sekund, Flueckiger zaostaja devet sekund več. Ondrej Cink je še vedno osamljen jezdec, a varno na četrtem mestu.

Pidcock nadaljuje v svojem ritmu in ne popušča, v Vysočina Areni zopet začne deževati, a to Britanca ne odvrne od prve članske zmage v svetovnem pokalu. Po 27 letih je to prva moška zmaga v olimpijskem krosu za Veliko Britanijo. Drugo mesto je pripadlo Nizozemcu van der Poelu, ki je zaostal minuto, tretje mesto pa Švicarju Flueckigerju, ki je zaostal minuto in 15 sekund. Stopničke sta dopolnila Čeh Cink in aktualni svetovni prvak, Francoz Sarrou.

Rok Naglič je dirko končal na 101., Gregor Dimic pa na 135. mestu.

Vrstni redi na uci.org.

Posnetek današnjih preizkušenj si lahko ogledaš na redbull.com.

Naslovna fotografija organizator

Preberi še

Svetovni pokal Nove Mesto: V mlajših kategorijah najvišje Nuša in Vita
Svetovni pokal Nove Mesto: Blatni šov na kratkem krosu

Sledite nam