4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
21. junija 2019

Tedenski trening kamp pred nadaljevanjem sezone in načrtovanje terenov in tras za zimske treninge pred ABSA Cape Epic 2020. Glavna akterja tokratnega druženja pa Manuel Fumić in Peter Vesel.

Tedenski trening kamp in načrtovanje terenov in tras nad Rabcem, vse v maniri zimskih priprav na ABSA Cape Epic 2020. To je bil namen tokratnega obiska Manuela Fumića, ki je na trening povabil tudi Petra Vesela. Ambasadorjema hotelske verige Valamar se je za dobro mero pridružil še britanski prvak Grant Ferguson in letele so iskre.

Manuel Fumić ni le eden boljših tekmovalcev v gorskem kolesarstvu, je tudi pomemben nosilec popularizacije gorskega kolesarstva in eden izmed najbolj priljubljenih športnikov v tej sceni.

Manuel Fumić o karieri in Rabcu kot glavni destinaciji

“Soočam se s svojo osemnajsto sezono svetovnega pokala, vendar sem še vedno tako navdušen, kot sem bil pred mojo prvo tekmo v svetovnem pokalu. Mislim, da imam še vedno dovolj zabave in motivacije za nadaljevanje do leta 2020 in olimpijskih iger v Tokiu. Sezona svetovnega pokala se ni začela po pričakovanjih, zato je Rabac idealna destinacija za piljenje forme za nadaljevanje svetovnega pokala. Moj trener Phil Dixon ve, kako se rečem streže in v Rabac je povabil tudi Granta Fergusona, da je moj sparing partner in oba bova iz sebe potegnila prav vse.

Cape Epic je letos s tehničnim terenom in precej večjo višinsko razliko kot ponavadi presenetil večino tekmovalcev, zato je bila potrebna daljša regeneracija po dirki. 17000 višincev je bilo veliko in čas do svetovnega pokala ni zadostoval. Vreme v Evropi tudi ni pomagalo in vem, da sem sposoben pokazati precej več. Še posebej, ker si res želim na olimpijske igre. In kot je bilo videti na prvih dirkah svetovnega pokala, nas ima večina udeležencev Epica nekaj težav s prilagajanjem. A sezona je še dolga in z optimizmom grem v nadaljevanje. Najprej državno prvenstvo in nato lepo po vrsti.”

Epic 2020?

Manuel: “Grem, da končno zmagam. S Henriquejem Avancinijem sva bila že tretja, letos druga in čas je za zmago. Ne bova več dirkala konzervativno ampak le še napadalno. Rabac je zato zame idealen. Tehničen, naporen in vedno znova presenetljiv. Park se razvija v pravi vrtiljak prog, ki te zabavajo, presenetijo in zahtevajo od tebe polno zbranost. Res. Navdušen sem, da sem tu našel dobrega partnerja, kot je Valamar, in ljudi, ki vedo kam in kako naprej s kolesarsko ponudbo. Vedno znova se veselim tudi, ko se srečava s Petrom. Že dolgo se poznava, a zadnja leta, ko sem tudi jaz v srednjih letih, občudujem njegovo predanost našemu športu in zabavno je poslušati zgodbe, ki jih je zbral na svojih tekmovanjih.”

Peter Vesel o Rabcu:

“Teren v Rabcu je idealen za treniranje afriške divjine. Sicer je vse zgoščeno na majhnem področju, a prav zato v dveh treh uricah lahko napraviš veliko za tehniko in kondicijo. Trikrat na Mali Kosi in že imaš tisočaka višine in to v dobri uri. Spusti do obale, pa so po zaslugi bike parka Rabac prava poezija. Od lahkih, pa do precej težkih, si sledijo kot po tekočem traku. In le od tebe in tvoje spretnosti je odvisno, katerega si izbereš. Najbolje je, da ostaneš nekaj dni in preizkusiš vse.”

Širitev kolesarskega parka in ponudbe

In to je najboljša reklama za Bike Park Rabac, ki se nezadržno širi. Roberto Zahtila iz Bike Centra je dodal, da bo park dosegel najvišjo možno točko, vrh Standar, 474 metrov nad morjem. Tako se bo raztezal vse do antene, ki smo jo imeli priliko obiti na dirki Terra Magica lani. Tam naj bi nastal tudi podaljšek Bike Centra. Z nekaj sobami, izposojo koles ter servisom. To pomeni še več gorskokolesarskih terenov za kros in seveda nekaj enduro spustov.

Že sedaj pa lahko uživaš na novo odprtem Espresso trejlu, konec meseca pa se bodo zaključila dela na podaljšku proge Family, ki bo v zmernem naklonu dosegla Mali Kosi. Tako bo brez težav vsakdo prišel na dostop do najbolj atraktivnih in najdaljših prog kolesarskega parka. Sam Bike Center ima na voljo floto kakovostnih koles za vse vrste kolesarjenja in seveda tudi električna kolesa.

Za skupine imajo tudi “šatl”, ki lahko servisira cel avtobus kolesarjev. A “šatl” je bolj izjema kot pravilo. V Bike Centru želijo, da si sam zaslužiš spuste, pa naj bo z gorskim ali e-kolesom.

Terra Magica

Sredi septembra se bo v Rabcu zopet odvijala dirka Valamar Terra Magica, tokrat se je bo udeležil tudi Manuel Fumić. V istem mesecu bodo Rabac zopet zapolnili tudi trgovci, ki prodajajo kolesa znamke Specialized, saj bo tam že drugič Specialized Retailer Event za prodajalce iz Severne Evrope.

Med največje kolesarske destinacije

Rabac se je tako postavil na sam vrh kolesarskih destinacij na jugu Evrope in vrvež kolesarjev tudi v vročih poletnih mesecih ne poneha. S kolesarskima hoteloma v Poreču in Rabcu, ki sta odprta skozi vse leto, in hoteloma na Krku in Rabu se hotelsko podjetje Valamar zavezuje kolesarskemu turizmu na visokem nivoju. Zadnjih nekaj let je pokazalo, da si kolesarji tega želimo in navsezadnje potrebujemo in obisk Valamarjevih kolesarskih hotelov presega vsa pričakovanja.

Kolesarski kampi tekmovalcev Manuela Fumića, Petra Vesela in Mathiassa Gricka v po- in predsezoni so vedno bolj priljubljeni in težko pričakovani.

Foto Valamar

Preberi še
Bike center Rabac z novim zagonom v prihajajočo sezono
Rabac pozimi

4endurance sis 2
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam