tomaž cimprič
Wheelbase Furam zase Ride Loose Riders Freestyle Giant
4. oktobra 2022

Zloglasni uničevalec gum z ljubljanske Rašice in Golovca iz časov pred tubelessom, uradni “nalepkar” kolesarstva, ki hitro poprime, ko je za poprijeti za delo.

Tomaža je na verigo pripel Miha Krajnc.

Tomaž Cimprič

  • Vzdevek: tomaž, cimprič, cimpo, tist s kombijem
  • Kraj: Ljubljana
  • Starost: 56 let
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Golovec trails
  • Na FB

Miha: Po mojem štetju imaš prvič v 20 letih kolo, ki ni Kona. Je Kona kljub temu še vedno najboljše kolo?

Tomaž: Sicer ni prvo kolo, ki ni Kona, vozim tudi fetija Rose. Z blagovno znamko Kona so začeli snemati prve New world disorderje in ker so bila vzdržljiva kolesa, so kot nalašč zame. Če je Kona zdržala mojo, težo, agresivno vožnjo in nasploh dajala potuho mojemu neznanju vožnje … je že dobra. Zamenjal pa sem jih vsaj 12 (imam še 3).
Zdaj pa sem zelo zadovoljen tudi z Orbeo Rallon.

Prosim za oceno, kako se ti je v kolesarski karieri obnesla tvoja modrost “Manj časa kot si v točki nevarnosti na trailu, manj je možnosti, da se ti kaj zgodi”? Torej, hitreje kot greš, manj je nevarno. Nedavna zmaga na Golovcu govori v prid temu da se je še vedno držiš.

Ha Ha. Sicer je bil to vedno hec, je pa Greg Minnaar kako leto po mojem izumu rekel v nekem intervjuju, da je bolje, če si malo prehiter, kot da si malo prepočasen …
Vozim kolikor toliko po pameti (ki pa je zgleda nimam na pretek), letom neprimerno, kot pravijo, se pač ne izide vedno.

tomaž cimprič, golovec trails
Enduro Golovec trails 2022, foto Gašper Rožanc

Ko smo vozili skupaj, si vedno preluknjal največ zračnic, včasih tudi medtem ko si bil v zraku in to teoretično ni bilo mogoče. Je zate prehod na tubeless bolj pomembna nadgradnja kolesa kot potopna sedežna opora?

Za predrte zračnice je bila kriva moja narava vožnje. Navadil sem se vožnje, ko kolo plava pod mano, pa je bolje, s tubelessom pa je zakon.
Oba patenta sta nekaj, kar je že obvezna oprema, bi pa lažje brez potopne kot brez tubelesa, ker se za flikanje porabi malo več časa, kot za spustiti sedež.

Zadnja leta si zelo aktiven pri Golovec trails. Kaj vse počneš tam?

Golovec me je prevzel predvsem s tem, ker je kot pivo, kot je rekel moj prijatelj Frajlauf, vedno lahko še enega, pa vedno paše.
Tukaj sem kot neke vrste oblikovalec in idejni vodja označevanja. Majčke, table, dresi, zastave, transparenti, lesen konec rifterja in take stvari so moja domena.
Ko imam čas, tudi kopljem, in včasih, ko še ni bilo toliko drenaž, sem zjutraj sušil luže po trailih. Ker pa mi jezik dobro teče, delam tudi reklamo za Golovec trails na vsakem koraku.

mtb.si: V službenem času izdeluješ napise oziroma grafiko za table, avtomobile … Sploh lahko našteješ vse svoje kolesarske projekte na tem področju? Od mtb.si in VEB Company naprej …

Tomaž: Oho …
Začel sem z Vebom in ga spremljam od servisa v garaži do današnjih dni, z mtb.si, KD Rajd, Cult, Proadventure, Extreme Vital, KD Rog z grafiko za Maraton Franja že več kot 15 let, Bajkmanija, Sinter, Nebesa za kolesa, Domel, SportR, Bikehanic, z Vrečkom, Wolfom … Črnuče trails in seveda Golovec trails in še mnogo drugih.
Delal sem vse od grafičnih postavitev, logotipov, izdelave tabel, zastav, transparentov, avtografik, dresov, piktograme za označitev trailov po Ljubljani, hoodije …

Ja, Golovec te je očitno tako zasvojil, da si še na svojo staro dobro Rašico skoraj pozabil! Prosimo za geološko-pedološko*-gozdarsko-bajkersko ekspertizo razlike med obema ljubljanskima hriboma. *pedologija – veda o tleh

Rašica je bila začetek. Blizu, prijetna, Golovec pa me je očaral s super traili in kasneje z dobro družbo.

Rašica je super. Črnuče trails se trudi in nas razvaja s potmi, ki so poučne – Daltoni s super tejbli za učenje, G spot za divjake, ki letijo po zraku in tiste, ki še ne znajo leteti pa bi radi znali, Limina, tanova in Črna rt na pol naravni s kakšnim “offkember” odsekom, lepi, zaviti, hitri traili za prste obliznit.
Pako linije na drugi strani hriba vsakič presenetijo. Tam se vsakič najde kaj novega. Tu so hitrejši spusti od Golovca, tudi kak stepup je vmes. Stare skakalnice so zdaj zame too much, s stolpa pa na vse strani skalce, ki jih na Golovcu zelo težko najdeš. Tudi mengeški konec ima super spuste, ki smo jih preiskusili na Rašiški detlci. Fantje se res trudijo. Kamorkoli pogledaš, je top.
Na Golovcu pa je zaradi obiskanosti kot na poligonu. Po eni strani hitre tekoče poti, velike in male bandice, skoki, skokci, leseni objekti, prijetni in raznoliki vzponi, po drugi strani pa tudi spusti za tiste, ki imajo j…a.
Skratka, kamorkoli greš je top, če imaš družbo, pa še toliko bolje.

Ena smučarska, foto Boštjan Doltar

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Tomaž: Malo šatla, malo brcanja, predvsem brez poškodb, po sončku, potem pa kakšen Rooster (lokalno Golovec kraft pivo) in dobra hrana. Mogoče v Morzinu, čeprav mi je Slovenija zadosti.
Za družbo pa bi izbral klapo s sredinih druženj, Golovca in Rašice.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

S partnerico Nino nekje na samem na supu ali na snegu

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

S kakšnim povarjenim ponijem bi se preganjal po gozdu, če ne bi bil cele dni v službi.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Trenutno imam Orbeo Rallon, 2x Kona Operator in Rose fetija.
Najljubši … Nisem strokovnjak. Važno je, da me vozi, da ima dobre ,zavore in da se premika z mano ne pa stoji v kleti. Rallon je super izbira.

Tvoje prvo kolo?

Tak z banana sedežem in monkey bar balanco,

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim.

Kar s temi fanti, kot furam zdaj.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Pomagaj drugim, ne da bi pričakoval uslugo nazaj.

Padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Letos na Svetem Petru 888, ko sem priletel na skalo.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Naslovna fotografija Gašper Rožanc.

Preberi še

Na verigi: Miha Krajnc
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Wheelbase Furam zase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam