26. aprila 2011

Vzdržljivostna gorskokolesarska preizkušnja je lahko za ene zelo zares, za druge pa čista veselica, je potrdil poskus Maxxis krog na Ravnah.

Na trenutke smo vendarle lahko optimisti, da Slovenija po svetu ne bo zaslovela kot dežela dirkanja navkreber. V maju se nam obeta prva mtb enduro preizkušnja, včeraj pa so na Ravnah na Koroškem s prvim “Maxxis krogom” preskusili še en zabaven format: 3- in 6-urno krožno dirko.

Udeležba na prvi tovrstni slovenski preizkušnji res ni bila kdovekaj. Trije “solo” jezdeci in pet tričlanskih ekip v 6-urni dirki ter še sedem posameznikov v polovico krajši različici. Očitno raje gledamo druge, kako se gredo poskusne zajčke. Pa še vrli vremenoslovci so prav za ta konec dežele napovedovali najslabše, a se je izkazalo za daleč od resnice.

Da so v neskončno kroženje prvi zagrizli prav Korošci, ni naključje, saj so se že tradicionalno udeleževali podobne zadeve v Griffnu v Avstriji, kjer dirkajo na 6 in 12 ur. V roke je pljunil donedavni predsednik OGK Kalči in organizacijsko ne skrajno zahtevna prireditev je bila tu. Krog: 1570 m s 46 višinci, speljan po znanih (spodnjih, manj strmih) odsekih ravenskega krosa.

Heroji Maxxis kroga so postali:
– solo zmagovalec Sebastjan Andrejc (KK Forma), ki je v 6 urah in 4 minutah prevozil 71 krogov ali dobrih 111 kilometrov, ter seveda oba druga dva “solo” udeleženca Matej Pečnik (66 krogov) in Fonza Prevorčič (50 krogov);
– ekipa Ganesha z Denisom Onukom, Samom Rauterjem in Markom Čretnikom, ki je v 6 urah in malo manj kot 2 minutah opravila 82 krogov ali skoraj 129 km;
Robi Kordež (Orbea Geax) kot zmagovalec 3-urne preizkušnje z najhitrejšim krogom 3:38,47.

Vsi so se strinjali, da je 6- in že 3-urno dirkanje na polno zelo zahtevna reč. Zlasti na taki progi, ki je za dolge ure vrtenja še vedno preveč našpičena. Da pa je ekipni pristop (lahko) dosti prijaznejši. Lahko, če se ga spet ne lotiš v rdeče polje, saj je po postanku in počitku vedno težko znova začeti. Alternativa je vožnja na meji udobja in na meji, da še ne vržeš ven dobrot in recimo piva, ki ga spiješ med postankom.

Kalči obljublja še eno preizkušnjo v avgustu. Potem pa še kakšno. Konec koncev se 6-urna dirka konča v skoraj enakem času kot dirka slovenskega pokala v krosu z vrsto štartov. 6-urni so štartali ob devetih, 3-urni ob enajstih, 5 minut po tretji uri so bili vsi v cilju, s čipi podprta obdelava podatkov izpljune rezultate v naslednjem trenutku …

Vrstni red in krogi (PDF)

Video (kaj bi ne bil dolg, saj je tudi dirka dolga)

Vse fotografije Andrej D.; na naslovni fotografiji Andrejc in Onuk po četrt urice dirkanja

Sledite nam