Monika Hrastnik, Snowshoe
18. septembra 2021

Nič še ni odločenega. V moški, ženski in mladinski kategoriji še ne vemo, kdo v skupnem seštevku bo najboljši spustaš oziroma spustašica sezone 2021. Monika se bori za peto mesto v skupni razvrstitvi, Žak pa že kuje načrte za prihodnjo sezono.

Kvalifikacije so končane in čas je za šesto dirko sezone, ki bo odločala o tem, kdo bo tisti, ki bo zbral največ točk v letu 2021. Druga dirka v kolesarskem parku Snowshoe v Zahodni Virginiji na nekoliko spremenjeni progi, na kateri tudi tokrat prevladujejo skalni odseki.

Ženske: V Snowshoe Myriam prepričljivo najhitrejša

Tako kot na torkovih kvalifikacijah pete dirke sezone je tudi včeraj najhitrejši čas postavila svetovna prvakinja in trenutno vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Tisočinko manj kot pet sekund je znašal zaostanek najbližje zasledovalke, rojakinje Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal) je na tretjem mestu zaostala 7,413 sekunde. Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je s padcem v zgornjem delu proge, ko je beležila sedmi čas, na koncu osvojila 11. mesto.

Moški: Na vrhu Specializedov dvojec

Z nekoliko spremenjeno progo je najhitreje opravil drugouvrščeni na peti dirki sezone, Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity), ki je za 1,597 sekunde prehitel moštvenega kolega, Kanadčana Finna Ilesa. Bruni je bil najhitrejši na vseh štirih merjenjih vmesnih časov (3:14,533), Iles pa je z nekaj napakami v drugem sektorju z odliko opravil s spodnjim delom. Tretje mesto je z zaostankom 1,631 sekunde pripadlo Avstralcu Troyu Brosnanu (Canyon Collective Factory Team). Zmagovalec pete preizkušnje, Britanec Reece Wilson (Trek Factory Racing DH) je osvojil 9. mesto in zaostal 5,226 sekunde za Brunijem. Vodilni v svetovnem pokalu Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) je padel. Po prvih podatkih si je zlomil palec in poškodoval koleno, zato v današnjem finalu ne bo nastopil.

Žak Gomilšček (Unior – Sinter) je bil 62., njegov zaostanek pa je bil dobrih 18 sekund.

Žak Gomilšček, foto Foto Sebastian Sternemann @sebastiansternemann.

Mladinci: Najhitrejša sta bila Britanca

Le 0,065 sekunde je ločilo prvega in drugega. Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team) je s časom 3:30,223 osvojil prvo mesto, njegov rojak Ethan Craik (GT Factory Racing) pa s časom 3:30, 268 drugo mesto. 1,371 sekunde je na tretjem mestu zaostal nekdanji svetovni prvak Irec Oisin O’Callaghan (The YT Mob). Vodilni v svetovnem pokalu, Kanadčan Jackson Goldstone (Miranda Factory Team) je s padcem v zogrnjem delu proge osvojil 14. mesto.

Mladinke: Izabela le ni nedotakljiva

Bolgarka Izabela Jankova je tokrat osvojila le tretje mesto, čerpav ji je po koncu prvega merjenja vmesnega časa kazalo precej bolje. Nato pa napaka, zdrs in tretje mesto v razvstitveni vožnji ter 10,232 sekunde zaostanka za Belgijko Siel van den Velden (Commencal Nobl), ki je za progo potrebovala 4:19,379, kar je skoraj 20 sekund več od sredinega zmagovalnega časa. Drugo mesto je s 6,653 sekunde zaostanka osvojila Američanka Ella Erickson.

Vrstni redi

Ogled današnje dirke v živo na Red Bull TV od 18:30 dalje, ko se začne finale ženske elitne kategorije.

Na naslovni fotografiji Monika Hrastnik, foto Kéno Derleyn @kenoderleyn.

Preberi še

Snowshoe: Trek je najhitrejše kolo pete dirke sezone!

Sledite nam