Les Gets
Wheelbase Furam zase Ride Loose Riders Freestyle Giant
30. junija 2021

Krajši premor in zopet dirkaški trojček. Z začetkom v petek, 2. julija, s kratkim krosom in prenosi v živo na RedBull TV.

Les Gets je bil del svetovnega pokala v letih 1998, 1999, 2000 in 2002. Leta 2004 je bilo na tem prizorišču še svetovno prvenstvo, predlani pa je prvič gostil trojček svetovnega pokala. Lani bi moral v Les Getsu potekati finale svetovnega pokala, a je zaradi pandemije koronavirusa tako kot večina ostalih dirk tudi dirka v Franciji odpadla. Letos se Les Gets vrača in bo generalka za leto 2022, ko bodo Francozi gostili svetovno prvenstvo.

Les Gets 2019

V spustu je zmago slavil Amaury Pierron, ki pa ga letos na žalost ne bo na startu, saj se je v soboto težje poškodoval v kvalifikacijski vožnji prve dirke francoskega pokala. Drugo mesto je osvojil Loic Bruni, ki letos tudi ni 100-odstotno pripravljen, saj sanacija poškodbe stopala še ni povsem zaključena. Tretje mesto je pripadlo Laurieju Greenlandu, za katerega vemo, da mu takšne proge ležijo, je pa po prvi dirki letošnje sezone uvrščen na visokem devetem mestu.

Pri dekletih je slavila Tracey Hannah, ki se je po koncu lanske sezone umaknila s tekmovanj za svetovni pokal. Drugo mesto je zasedla Marine Cabirou, ki je letos prva kandidatka za zmago, tretja pa je bila Mariana Salazar, ki pa letos še ne kotira prav visoko.

V olimpijskem krosu je pri dekletih prvo mesto pripadlo Kate Courtney, ki po poškodbi iz Novega Mesta počasi vrača v zmagovalni ritem in zna biti ena izmeg kandidatk za stopničke. Na drugo mesto se je uvrstila Jolanda Neff, ki se je poškodovala v Leogangu in je letos njen nastop vprašljiv. Tretje mesto je priipadlo Elisabeth Brandau, ki pa letos še ni posegla po vidnejši uvrstitvi in trenutno zaseda 36. mesto na lestvici svetovnega pokala. Tanji Žakelj je proga v Les Getsu ustrezala, osvojila je 16. mesto.

Pri moških je prvi ciljno črto prečkal Nino Schurter in takrat osvojil svojo 32. zmago v svetovnem pokalu. Od takrat dalje še ni zmagal in letos še ni prikazal voženj, kakršnih smo bili pri njem vajeni v preteklosti. Drugi je bil Gerhard Kerschbaumer, ki letos ni tako superioren in je po treh dirkah uvrščen na 25. mesto. Bron je osvojil Henrique Avancini, ki pa ga letos ne bo na startu, saj se doma pripravlja na olimpijske igre v Tokiu.

Krog olimpijskega krosa ti razkažeta Lena Gerault in Maxime Marotte

Kar petnajst novih odsekov na krogu proge za kros in tristo ton novega materiala, vključno s hlodi, skalami in dodatnim peskom, s katerim so utrjevali startni in ciljni prostor.

Flo Letondeur in proga za spust

Start na 1740 metrih nad morjem. Dolžina proge 2,3 kilometra, višinska razlika 567 metrov. Proga je v primerjavi s tisto iz leta 2019 dodobra spremenjena.

Slovenci na startu

Trojica iz ekipe Unior – Sinter: Tanja Žakelj (XCO in XCC), Žak Gomilšček in Jure Žabjek (DH). Barve spustaške ekipe Dorval AM Commencal bo zastopala tretjeuvrščena iz Leoganga Monika Hrastnik.

Startna lista je na voljo na uci.org.

Časovnica

  • Petek, 2. julija: Razvrstitvene vožnje mladink v spustu, kvalifikacije mladincev, deklet in moških elite v spustu ter dirki kratkega krosa s prenosom v živo. Od 17:30 dalje na RedBull TV.
  • Sobota, 3. julija: Dopoldanski finale mladincev in mladink ter finalni vožnji deklet ob 12:30 in moške elitne kategorije ob 13:30. V živo na RedBull TV.
  • Nedelja, 4. julija: Ob 8:30 dirka deklet kategorije U23, ob 10:15 dirka moških kategorije U23. Sledi prens v živo. Ob 12:20 za elitno kategorijo deklet ter ob 14:50 za elitno kategorijo moških.

Na RedBull TV. Od petka do nedelje.

Dodatne informacije najdeš na worldcuplesgets.com. Vremenska napoved na yr.no.

Naslovna fotografija je z dirke v olimpijskem krosu leta 2019. Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool.

Preberi še

Svetovni pokal Leogang: Tudi tu brez preboja za Tanjo Žakelj Svetovni pokal Leogang: Francozinja in Švicar sta z drugega planeta
Svetovni pokal Leogang: Žabjek uspešno zagrizel v sezono svetovnega pokala
Svetovni pokal Leogang: Velikokrat omenjen v napovedih, na koncu tudi zmagovalec!
Svetovni pokal Leogang: Monika z zbrano vožnjo na stopničke!
Svetovni pokal Leogang: Peklenskih 20 minut kratkega krosa!

Wheelbase Furam zase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam