Mathias Flueckiger
13. junija 2021

Sončno vreme, deloma suha proga, dirkanje na najvišjem nivoju, popoln vikend Loane Lecomte in Mathiasa Flueckigerja. Tanja Žakelj skromno.

Če so imeli včeraj v Leogangu spustaši popravni izpit po lanskem svetovnem prvenstvu in blatni loteriji, so danes tekmovalci in tekmovalke v krosu preverjali olimpijsko formo. Pri ženskah je manjkala le Američanka Kate Courtney, ki okreva po poškodbi, ki jo je staknila v Novem Mestu na Moravskem, pri moških pa ni bilo mojstra kratkih krosov van der Poela, zmagovalca Novega Mesta Toma Pidcocka in Brazilca Avancinija, ki se doma pripravlja na olimpijske igre.

Moški: Švicar šele drugi z dvojno vikend krono

V začetku dirke je ritem diktiral Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team), sledila sta mu Novozelandec Anton Cooper (Trek Factory Racing XC) in Švicar Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team). Zasledovalno skupino je vodil Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing). Švicar Nino Schurter (Scott-SRAM MTB Racing Team) je že po startnem krogu zaostajal pol minute.

Ondrej Cink

V drugem krogu so se Cink, Flueckiger in Cooper “odlepili” od ostalih in si privozili slabe pol minute prednosti. Cooper je nekoliko popustil in lovil ga je aktualni svetovni prvak Francoz Jordan Sarrou (Specialized Racing), za njegovim zadnjim obročnikom pa se je skrival Španec Jofre Culell Estape (Primaflor Mondraker XSAUCE).

Na polovici tretjega kroga je pobudo prevzel Flueckiger, Cooper je zaostajal deset sekund, a še vedno držal varno razdaljo do vodilnih dveh. Švicar Thomas Litcher (KMC Orbea) in Jordan Sarrou sta držala ritem na 40 sekundah zaostanka. Naslednjo zasledovalno skupinico pa je na sedmem mestu vodil Danec Simon Andreassen (Cannondale Factory XC).

Po polovici dirke

Četrti krog in Flueckiger je nekoliko dvignil ritem ter pridobil par sekund. Cink mu je sledil in takoj izničil Švicarjevo prednost. Cooper pa še vedno z zaostankom 10 sekund za vodilnima dvema. Jordan Sarrou na četrtem mestu je zaostajal že 47 sekund.

V petem krogu smola za Južnoafričana Alana Hatherlyja (Cannondale Factory Racing), saj je ob najbolj neprimernem času strgal verigo, moral peš do boksov in vrhunska uvrstitev v deseterico je splavala po vodi. V vodstvu sta se še vedno menjavala Flueckiger in Cink.. Cooper je zaostajal 18 sekund. Na četrtem mestu pa z več kot minuto zaostanka zasledovalna skupina Litscher, Estape in Francoz Thomas Griot (MASSI).

V zadnji, šesti krog je Mathias Flueckiger, srebrn s svetovnega prvenstva na tem prizorišču lani, zapeljal s prednostjo 10 sekund pred Cinkom. Cooper je zaostajal že pol minute. Boj za četrto mesto je potekal med potekal med Litcherjem in Griotom. Pridružil se jima je še Romun Vlad Dascalu (Trek Pirelli).

Mladi Romun Vlad Dascalu postaja novo ime v svetovnem pokalu.

Flueckiger je z zmago kronal popoln dirkaški vikend, saj je s konkurenco pometel že v petek. Na drugo mesto se je uvrstil Ondrej Cink. Tretje mesto je pripadlo Antonu Cooperju. Razburljiv je bil boj za četrto mesto med Romunom in Francozom, dobil ga je Thomas Griot. Nino Schurter se je po zelo slabem začetku na koncu prebil na deseto mesto in zaostal sekundo manj kot dve minuti.

Mathias Flueckiger je po van der Poelu šele drugi v elitni moški kategoriji, ki je v istem vikendu zmagal na kratkem in olimpijskem krosu!

Skupni seštevek

Novi vodilni je Mathias Flueckiger, ki ima 794 točk. 140 točk manj je zbral Ondrej Cink. Na tretjem mestu je zmagovalec Albstadta Francoz Victor Koretzky (KMC Orbea), ki ima 623 točk. Nizozemec Mathieu van der Poel je zdrsnil na četrto mesto (570 točk). Enako število ima tudi Anton Cooper, ki je uvrščen na peto mesto.

Ženske: 21-letnica s prestavo več

Simultanka mlade Francozinje Loane Lecomte (Massi) in boj za drugo mesto med šestimi tekmovalkami: Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC), Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Absolute-Absalon BMC), Švedinja Jenny Rissveds, Avstrijka Laura Stigger (Specialized Racing), Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker XSAUCE) in Američanka Haley Batten (TrinityRacing MTB).

Loana Lecomte. Foto Kéno Derleyn @kenoderleyn.

Prva, ki ni zmogla tempa je bila Haley Batten.Tudi Pauline Ferrand Prevot je imela težave s tempom in se je pomikala med drugim in šestim mestom, Jolanda Neff je nekaj časa vodila zasledovalno skupinico, a nato nekoliko popustila.

Loana Lecomte je vozila svojo dirko in imela pred zadnjim krogom več kot dve minuti prednosti. Iz ozadja se je počasi prebijala Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC) in v zadnji krog zapeljala kot šesta. Odlična Avstralka McConnel je ravno pred zadnjim krogom dodobra popustila in izgubila stik z Evie Richards.

Loana Lecomte je na dirki v Leogangu nakazala, da je prva kandidatka za zlato odličje na OI v Tokiu. Forma aktualne olimpijske prvakinje Jenny Rissveds se lepo vzpenja, kar je bilo videti tudi v zaključku današnje dirke, ko je hitro nadoknadila 20-sekundni zaostanek za Pauline in Lauro ter s seboj potegnila še Jolando Neff, ki je v predzadnjem krogu na enem izmed spustov padla.

Laura Stigger

V drugem delu zadnjega kroga je Laura Stigger nekoliko pobegnila Pauline Ferrand Prevot, Jenny Rissveds pa se je “prilepila” na kolo Francozinje, jo prehitela, prav tako je mesto pridobila tudi Jolanda Neff. Nato je sledil še napad Švedinje na drugo mesto.

Prvo mesto in dvojno krono Leoganga je osvojila Loana Lecomte. Dve minuti za njo je ciljno črto prečkala Jenny Rissveds (+1:48), tretje pa Laura Stigger (+1:50). Za Avstrijko je to najboljši rezultrat med elito. Četrto mesto si je z dvema minutama in dvema sekundama privozila Jolanda Neff, Pauline Ferrand Prevot pa je v zaključku čisto popustila in na koncu z dvema minutama in pol zaostanka osvojila peto mesto. Tanja Žakelj je dirko končala na štiridesetem mestu. Več o Tanjinem nastopu sledi v posebni novici ekipe Unior – Sinter.

Samostojna vožnja Loane Lecomte.

Skupni seštevek

Loana Lecomte je še bolj utrdila vodstvo in ima po šestih dirkah (trikrat XCC in trikrat XCO) 1045 točk. Na drugo mesto se je povzpela Pauline Ferrand Prevot, ki ima 680 točk, Haley Batten (danes 16. mesto) je na tretjem mestu s 669 točkami. Četrta je s 544 točkami Rebecca McConnell (danes sedmo mesto), peta pa Linda Indergand (12. mesto), ki ima 533 točk.

Dekleta U23: Mona s trisom

Avsrijka Mona Mitterwalner (Trek / Vaude) je zmagala že tretjič v sezoni. Tokrat je drugouvrščeno Madžarko Kato Blanko Vas prehitela za več kot minuto. Na tretje mesto se je uvrstila Danka Caroline Bohe (Ghost Factory Racing). V skupnem seštevku ima Mona Mitterwallner 270 točk, dve drugi in eno tretje mesto ter 200 točk je zbrala Caroline Bohe, 10 točk manj ima Kata Blanka Vas.

Mona Mitterwalner

Moški U23: Forma Rileyja je v vzponu

Po drugem mestu v Novem Mestu na Moravskem je Američan Amos Riley stopil na najvišjo stopničko. V silovitem zaključku je za 12 sekund prehitel Čilenca Martina Kossmanna (Lexware Mountain Bike Team), tretje mesto je osvojil Švicar Joel Roth (Bike Team Solothurn).

V skupnem seštevku z 220 točkami še vedno vodi Kanadčan Carter Woods (Norco Factory Team XC), ki je po dveh zmagah danes zasedel peto mesto. Na drugo mesto se je uvrstil današnji zmagovalec Riley, ki ima 200 točk. Tretje mesto pripada Švicarju Rothu.

Start kategorije U23.

Vrstni redi

Posnetek članskih dirk v olimpijskem krosu si lahko ogledaš na Red Bull TV.

Fotografije Moritz Ablinger in Stefan Voitl. Naslovna fotografija posnetek zaslona Red Bull TV.

Preberi še

Svetovni pokal Leogang: Monika z zbrano vožnjo na stopničke!
Svetovni pokal Leogang: Velikokrat omenjen v napovedih, na koncu tudi zmagovalec!
Svetovni pokal Leogang: Peklenskih 20 minut kratkega krosa!

Sledite nam