Loana Lecomte, Leogang
11. junija 2021

Razburljivo pri damah in prvenec mlade Francozinje. Tanja Žakelj skromno. Pri moških brez treh glavnih akterjev, a še vedno dirkanje na nož in zmaga v Švico.

Krog kratkega krosa, ki je tehnično morda najtežji in izredno podeben krogu klasičnega, olimpijskega krosa. Meri kilometer, vmes pa je kar 40 višinskih metrov vzponov. Kratka ravnina in takoj v daljši vzpon po travniku, slalom, tehnično čez mostiček, nekaj zavojev po zbitem makadamu, kratek vzpon z desnim zavojem in del poti po grbinastem poligonu Velosolution. Nato še nekaj poganjanja ter super zavit “flow” spust.

Dekleta: 17 minut bega je včasih dovolj za zmago

Po prvem krogu se na čelo skupinice postavi Švicarka Sina Frei (Specialized Racing), takoj za njo pa Francozinja Loana Lecomte (MASSI), Švedinja Jenny Rissveds ter Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing). A na prvem vzponu vodstvo prevzema 21-letna Francozinja Lecomte in se tekmicam odpelje ravno toliko, da so imele v naslednjih krogih veliko dela z lovljenjem.

Na drugem in tretjem mestu so se izmenjevale Rissvedsova, Avstralka Rebecca McConnell (Primafflor Mondraker Xsauce) in Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Abolute-Absalon BMC). Iz ozadja se jim je v visokem tempu bližala Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing).

Lecomtejeva je vozila svojo dirko. Rissvedsova je vmes nekoliko popustila. Prevotova je izpadla iz prve peterice, Neffova pa se je podala v lov za prvim mestom. A ji je “polet” proti prvem mestu preprečila izredno močna McConnellova, ki se je na koncu predzadnjega kroga podala na lov za super pripravljeno Loano Lecomte.

Žal je bila na cilju prepočasna za le štiri sekunde. Na tretje mesto se je uvrstila Jolanda Neff, ki je zaostala 11 sekund, četrto mesto je pred Američanko Haley Batten (TrinityRacing MTB) ubraniti Jenny Rissveds. Aktualna svetovna in olimpijska prvakinja Pauline Ferrand Prevot je po fotofinišu dirko zaključiila na šestem mestu. Tanja Žakelj (Unior – Sinter) je kratki kros končala na skromnem 35. mestu.

Vrstni redi

Moški: Ko napadeš 300 metrov prekmalu

Brez treh velikih imen na startu današnjega kratkega krosa. Mathieu van der Poel je na cesti, Tom Pidcock je poškodovan, Henrique Avancini pa je ostal v Braziliji in se že pripravlja na olimpijske igre v Tokiu.

Razburljiv je bil že start dirke, saj je Švicarju Ninu Schureterju (SCOTT-Sram MTB Racing Team) spodletelo vpenjanje v pedale in je zdrsnil skoraj na zadnje mesto. Najhitreje se je proti prvemu vzponu pognal Novozelandec Anton Cooper (Trek Factory Racing). Sledili so mu Francozi Titouan Carod (Absolute-Absalon BMC), Jordan Sarrou (Specialized Racing) in Victor Koretzky (KMC Orbea) ter Romun Vlad Dasclau (Trek Pirelli).

Do četrtega izmed osmih krogov je bilo prvih petnajst tekmovalcev razvrščenih v desetih sekundah. Nato je v peti krog kot prvi zapeljal Čeh Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team). Počasi je stopnjeval tempo in pridružil se mu je Švicar Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team). Nadaljevala sta samostojno vožnjo in se “odlepila” od zasledovalcev, ki so kmalu začeli zaostajati za osem do deset sekund.

Čeh je diktiral tempo, Švicar pa mu je sledil. Vse do travnatega vzpona v zadnjem krogu, ko je Cink napadel, a mu napad ni uspel in je Flueckiger povedel ter se mu odpeljal na varno razdaljo. Cink ga je skušal uloviti. A tri sekunde prednosti pred grbinastim poligonom in ciljnim “flow” spustom je bilo zadosti, da je Flueckigerjeva prednost, je namreč boljši spustaš, narasla na 6 sekund v cilju.

Mathias Flueckiger se je veselil prve zmage v kratkem krosu za svetovni pokal. Ondrej Cink je osvojil drugo mesto, na tretje mesto pa se je po zadnjem kolesu pripeljal Nizozemec Milan Vader (KMC Orbea).

Vrstni redi

Posnetek kratkega krosa si lahko pogledaš na Red Bull TV.

Naslovna fotografija UCI MTB.

Preberi še

Svetovni pokal Leogang: Kvalifikacije spusta zaznamovala Avstrijka in Avstralec

Sledite nam