Jure Žabjek, Unior - Sinter
13. junija 2021

Poročilo ekipe Unior – Sinter po prvi dirki v spustu za svetovni pokal v sezoni 2021.

Ljubljančan Jure Žabjek (Unior – Sinter) je bil 24. na uvodni preizkušnji svetovnega pokala v spustu z gorskimi kolesi. Na prizorišču v Leogangu je bil v preteklosti že uspešnejši, a na progi s povsem razritim spodnjim delom bi se hkrati lahko hitro končalo tudi slabše.

V Leogangu poteka prvi letošnji svetovni pokal z dvojim programom, torej s spustom in olimpijskim krosom. Glavne preizkušnje v krosu so na programu jutri, danes pa so bili na prizorišču “glavni” spustaši, med njimi tudi Jure Žabjek.

Jure Žabjek, Unior - Sinter
Jure Žabjek

Razmere so se izboljšale, a niso bile lahke

V finale se je podal z nekoliko slabšo uvrstitvijo iz kvalifikacij, danes pa zares pokazal, da sodi čisto blizu samega vrha. V zadnjih dneh je znova močno deževalo in razmere so v marsičem spominjale na lanskoletno svetovno prvenstvo, do današnjega finala pa so se stvari obrnile na bolje. Zgornji, odprt del je bil znova zelo hiter, zaradi močnih sunkov vetra pa je imel tudi Jure nekaj težav. Spodnji del je moral odpeljati praktično čisto natančno po zamišljeni idealni liniji, saj bi se malenkost levo in desno takoj zataknil.

Jure Žabjek je po dirki povedal: “Razmere so se v dneh tekmovanja kar konkretno spreminjale, proga se je sušila. Danes je bila sploh na odprtih delih čisto suha, prav tako so bile suhe korenine. Med njimi in na kakšnih odsekih pa še vedno veliko blata in če si zapeljal vanj si takoj izgubil hitrost. Nisem preveč tvegal, bil sem na varni strani. Vseeno sem zelo zadovoljne z rezultatom, zdaj vem, da sem dovolj blizu vsem in če bi imel malenkost boljši čas, bi bil tudi rezultatsko precej višje.”

Unior Sinter, Leogang
Ekipa Unior – Sinter na ogledu proge, od leve mehanik Anže Pečar, športni direktor Urban Ferenčak in tekmovalca Jure Žabjek in Žak Gomilšček.

Finale brez Gomilščka

Dirka je bila polovično uspešna za ekipo Unior – Sinter. Žak Gomilšček je tekmovanje žal zaključil v petkovih kvalifikacijah, konkurenca je bila po sezoni negotovosti in številnih odpovedi zelo močna in tudi številčna. Za Jureta in Žaka je bila to šele prva dirka v sezoni, priložnosti za dokazovanje bo še veliko.

Dirkanje se je v marsičem vrnilo v “normalo”, a gledalcev vsaj v svetovnem pokalu v gorskem kolesarstvu še vedno ni veliko, ob progi jih skoraj ni bilo. “Nekaj gledalcev je bilo, ni pa bilo veličastno. Še vedno bolje kot nič,” je povedal Jure.

Rezultati:

Finale – Jure Žabjek 24.
Kvalifikacije – Jure Žabjek 39., Žak Gomilšček 83.
Skupno – Jure Žabjek 25.

www.uniorsinter.com

Instagram

@UniorSinter
@ZabjekJure
@Zak_Gomilscek

#UniorSinter

Vse fotografije Rick Schubert @rickschubert

Preberi še

Svetovni pokal Leogang: Velikokrat omenjen v napovedih, na koncu tudi zmagovalec!
Svetovni pokal Leogang: Monika z zbrano vožnjo na stopničke!

Sledite nam