Monika Hrastnik, Dorval AM Commencal
12. junija 2021

Ženska dirka kot najhujši triler, zmaga svetovni prvakinji, boleč poraz prve kandidatke za zmago in odlična Monika Hrastnik!

Sonce nad Leogangom. Suha in hitra proga ter zaklet in blaten gozdni odsek. Skoraj ponovitev rezultatov lanskega svetovnega prvenstva in resnično izenačene vožnje v elitni ženski konkurenci. Proga Speedster je kruta!

Dekleta: Popoln dan za ekipo Dorval AM

Kot bi gledali ponovitev lanskega svetovnega prvenstva na tem prizorišču, samo z manj blata in z bolj zbranimi vožnjami deklet elitne kategorije.

Če je Britanka Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD) pokazala izredno hiter zgornji del in začrtala hitrostne smernice današnje dirke, ji je šlo izredno slabo v gozdnem delu, ki je bil še vedno zelo blaten in spolzek. Padec v gozdu ji je vzel vodstvo na cilju in takoj za njo je Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) pokazala, da se da s premišljeno in mirno vožnjo gozdni del prevoziti skoraj brez napak. Tako je Monika Hrastnik prevzela vodstvo.

Takoj za njo se je na progo podala njena moštvena kolegica ter svetovna prvakinja Camille Balanche. Švicarka je vozila zadržano, a brez napak v ključnih delih gozda in si v cilju privozila vodstvo ter 1,4 sekunde prednosti pred Moniko.

Camille Balanche na poti do zmage!

Oči pa so bile uprte v zmagovalko svetovnega pokala 2020, Francozinjo Marine Cabirou (Scott Downhill Factory). Odlična v zgornjem delu, nato pa napaka za napako, zdrs za zdrsom in tri in pol sekunde zaostanka za Moniko, ki je zasedala trenutno drugo mesto.

Bo Monika na stopničkah?

Tako je sanjska uvrstitev splavala po vodi. Tekmovalka z največ izkušnjami in svetovna prvakinja iz leta 2019 Francozinja Myriam Nicole (Commencal Muc-Off By Riding Addiction) je s padcem kmalu po startu skoraj zapečatila svojo usodo, se nato pobrala, pridobivala desetinke a nato v gozdnem delu čisto “pogorela”, drsela iz napake v napako ter na koncu močno zaostala.

Le še ena tekmovalka na startu, Monika pa z zagotovljenimi stopničkami. Prva kandidatka za zmago domačinka Valentina Höll (RockShock Trek Race Team), ki je, razen parih manjših napak, vozila odlično, tako kot vsa najboljša dekleta preskočila tudi vražji skok. Ta jo je lani stal zmage na svetovnem prvenstvu. Nato pa v zadnjem zaprtem zavoju pred ciljnim izstekom zdrsnila, se pobrala in v cilj prišla kot druga z le 0,059 sekunde prednosti pred Moniko Hrastnik.

Leogang downhill 2021 podium women
Videti je, da je Camille Balanche dobila tudi bitko s penino, foto Stefan Voitl.

Zmage se je veselila Camille Balanche. To je njena prva zmaga v svetovnem pokalu. Drugo mesto je osvojila Valentina Höll, tretje pa Monika Hrastnik! Po Val di Sole 2018 je bila Monika šele drugič med najhitrejšo trojico svetovnega pokala. Tekmovalki ekipe Dorval AM Commencal sta tako ponovili uspeh z lanskega svetovnega prvenstva na istem prizorišču.

Monika je povedala:

“Prva dirka, prve stopničke, haha, celo za prenos sem nekaj povedala. Vesela sem, da sem spet s Camille na stopničkah, tako kot lani tukaj. Super, da je šlo skozi brez dežja. Zgoraj je bila v suhem proga zelo hitra, je pa tudi kar močno pihalo, tako da si na skokih čutil, kako te odnaša. Zato sem na avtocesti kar nekajkrat stisnila zavore, nisem si upala preveč skakati, in tam sem tudi nekaj izgubila. Naredila sem nekaj majhnih napak, tudi v gozdu.”

Vrstni redi

Mladinci: Neizprosna konkurenca!

Peti včeraj in na najvišji stopnički danes. Španc Pau Busquets Menoyo (Commencal 21) je bil najhitrejši s časom 3:44,655, to je pet sekund hitreje kot je bil najboljši kvalifikacijski čas Američana Christopherja Grica (Specialized Gravity). Slednji je danes z nekaj napakami v spodnjem delu osvojil šele sedmo mesto. Na drugo stopničko se je povzpel Kanadčan Jackson Goldstone (Miranda Factory Team), drugi tudi včeraj, ki je zaostal le pol sekunde. Na tretje mesto se je z 1,673 sekunde zaostanka uvrstil Britanec Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team).

Ker se pri mladincih kvalifikacije in dirka ne štejejo, saj pri njih še vedno veljajo kvalifikacije kot razvrstitvena vožnja je prvouvrščeni s 60 točkami današnji zmagovalec Menoyo, drugi je s 40 točkami Goldstone, tretji pa Luffmann, ki je za najnižjo stopničko prejel 30 točk.

Vrstni redi

Mladinke: Postaja Sophie nova Vali?

Avstrijka Sophie Gutohrle je upravičila vlogo prve favoritinje in s časom 4:44,565 dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu. Na drugo mesto se je uvrstila Francozinja Leona Pierrini, ki včeraj na razvrstitveni vožniji ni prišla do cilja, danes pa je za zmagovalko zaostala 10 sekund in pol. Tretje mesto je osvojila Bolgarka Izabela Jankova, druga včeraj, in zaostala 14,871 sekunde. Gutohrlejeva ima po prvi dirki 60 točk, Pierrinijeva 40, Jankova pa 20. Točke med mladinkami prejme prvih pet.

Vrstni redi

Posnetek ženske preizkušnje si lahko ogledaš na Red Bull TV.

Monika Hrastnik na naslovnici in Camille Balanche v besedilu. Foto Dorval AM.

Preberi še

Svetovni pokal Leogang: Kvalifikacije spusta zaznamovala Avstrijka in Avstralec
Svetovni pokal Leogang: Peklenskih 20 minut kratkega krosa!

Sledite nam