Swiss Epic
Freestyle gradimo skupaj
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
22. avgusta 2020

Lahko bi rekli skoraj ponovitev včerajšnje etape na vrhu, le v stranskih vlogah so bili drugi igralci. Zadnja etapa ni bila le rutinska, zopet je šlo na “nož”.

Peta etapa švicarskega Epica je postregla z 61 kilometri in 2550 višinskimi metri vzponov. Start in cilj pa v Davosu na skoraj 1500 metrih nad morjem. Etapa se je začela na klanec in takoj se je bilo potrebno dvigniti za dobrih 800 višincev. Nato pa spusti po čudovitih trejlih. Sledilo je še nekaj zanimivih vzponov in nato še spust in nekaj ravnine do cilja letošnje preizkušnje.

Sanjski dvojec Nino Schurter in Lars Forster. Foto Marius Holler.

Moški

Pri Ninu Schurterju in Larsu Forsterju (Scott – SRAM) je vse skupaj videti kot igra mačke z mišjo. Nasprotnike nekaj časa zibata v upanju, da bodo lahko odpeljali naprej, ko pa je potrebno, enostavno dodata plin in izgineta.

To se je danes zgodilo Danielleju Porru in Fabianu Rabenstainerju (Trek – Pirelli 1), ki sta dolgo upala na etapno zmago, a zadnjih deset kilometrov je dvojec Scott – SRAM odigral gambita in zmagal s prednostjo 44 sekund. Tretje mesto sta osvojila Andreas Seewald in Markus Kaufmann (TEXPA-SIMPLON), ki sta zaostala dobre tri minute.

Tako si je Nino privozil tudi naslov na Swiss Epicu, eden redkih, ki mu je se manjkal na seznamu. Z Larsom pa sta napovedala, da bo tudi Cape Epic 2021 igral po njunih notah. Na podiju sta se zvrstili še ekipi Trek – Pirelli 1 in Future Cycling Northwave Team 1.

Dekleta

Dekleta so bila danes bolj mirna, saj so bila razmerja že bolj ali manj jasna. Dolgo so najboljše ekipe vozile skupaj, na koncu pa sta Annika Langvad in Haley Batten (Specialized – Racing) le pospešili in si privozili tudi peto etapno zmago.

Prehitri za ostala dekleta. Annika Langvad in Haley Batten. Foto Marius Holer.

Drugi sta bili Ariane Lüthi in Alice Pirard (Andermatt Spur), ki sta zaostali dve minuti in tri sekunde. Tretje mesto je pripadlo Stefanie Dohrn in Elisabeth Brandau (Centurion-Vaude Radon). Zaostanek pa 5 minut in 47 sekund.

Tako je v skupni razvrstitvi vse ostalo, kot je bilo včeraj. Na prvem mestu Specialized – Racing, na drugem Centurion-Vaude Radon, na tretjem pa dvojec Andermatt Spur.

Foto Marius Holler.

Grand master

Bart in Peter na startu nervoze nista skrivala. Bart je po včerajšnjem padcu čutil posledice, Peter pa seveda ni vedel, kaj zaradi Bartove poškodbe sploh lahko pričakuje.

Napetost pred startom. Foto Aleš Boben.

Na srečo se je nato začel odvijati boj za skupno tretje mesto v kategoriji, ki sta ga lahko izkoristila in spremljala z varne razdalje in tako kontrolirala tekmece. Na cilj sta prišla kot tretja v etapi in tako prednost pred skupno drugouvrščenima še povečala.

Prva sta v cilj prišla Marc Schnyder in Ivo Kistler (Old friends on TREK and #mysporttrophybike), druga sta bila Reini Woisetschläger in Thomas Widhalm (Penhab Mountainbiker).

Peter Vesel in Bart Brentjens (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) sta zmagovalca kategorije grand master. In sicer s prednostjo 16 minut 33 sekund pred dvojcem BiXS/Bikeholiday.ch in 22 minut ter 12 sekund pred Old friends on TREK and #mysporttrophybike.

Zaslužena zmaga za slovensko-nizozemski dvojec. Foto Aleš Boben.

Peter: “Izredno sem vesel, da se je vse srečno končalo. Moram reči, da sem upal na zmago, zato me je zaostanek po prvi etapi vrgel malo iz tira. Nervoza je bila vse dni velika in šele včeraj sem spet na polno zadihal. Z Bartom sva super sodelovala. Med samo dirko sva vedno ostala mirna. Tudi, ko so se nama dogajale traparije.

Enkrat eden, enkrat drugi sva navigirala po najboljših močeh in v visokem ritmu in vse se je srečno izteklo. Čeprav imam kar nekaj uspehov, je ta gotovo dosežen v najmočnejši konkurenci v moji kategoriji in mi seveda trenutno največ pomeni. Upam, da eden od …”

Bart: “Kakorkoli že, vesel in zadovoljen sem, da sva s Petrom lahko skupaj dirkala. Vedel sem, da je močan, a to za uigranost na dirki ni odločilni faktor.

Med samo dirko pa sva sodelovala utečeno in brez veliko pojasnjevanja in navkljub začetnim težavam odnesla zmago na Swiss Epicu. Bila sva enakovreden par in po mojem padcu je bila na koncu njegova pomoč dobrodošla. Upam, da še kdaj!”

Epske stezice na švicarskem Epicu. Foto Andreas Lörcher.

Četrta etapa v videu

Utrinki iz včerajšnje, kraljeve etape!

Vrstni redi

Naslovna fotografija Aleš Boben

Preberi še

Swiss Epic: Finale pred velikim finalom
Swiss Epic: Na vrhu vse po starem
Swiss Epic: Vesel in Brentjens z odliko
Swiss Epic: Po prvi, blatni etapi

Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Ride Loose Riders
Sledite nam