Swiss Epic
19. avgusta 2020

V moški kategoriji zmaga dvojca Hynek-Stošek, pri damah ponovno Langvad-Batten. Peter Vesel in Bart Brentjens počasi postavljata stvari na svoje mesto! Danes absolutno na 29. mestu.

Današnja, druga etapa je bila s 75 kilometri najdaljša na letošnjem švicarskem Epicu. Glavna značilnost je bil 20-kilometrski vzpon do cilja v Arosi. Nekaj taktiziranja pri najhitrejših, drugače pa na polno.

Moški

Začelo se je z vodstvom ekipe Scott – SRAM, ki pa si do zaključnega vzpona ni privozila velike prednosti. Tako je večja skupina pričela vzpon skupaj. Nekje 10 kilometrov pred ciljem pa sta napadla Kristian Hynek in Martin Stošek (Future Cycling Northwave Team 1) in si do cilja privozila dobre pol minute prednosti. Druga sta bila Nino Schurter in Lars Forster (Scott – SRAM), Daniel Geismayr in Ben Zwiehoff (Centurion Vaude) pa tretja z osmimi sekundami zaostanka za Švicarjema.

Swiss Epic
Lars Forster pred Ninom Schurterjem. Foto Marius Holler.

Dvojec Scott – SRAM še vedno vodi v skupni razvrstitvi. Pred Geismayrom in Zwiehoffom imata minuto in 33 sekund prednosti, pred dvojcem Trek – Pirelli 1 (Fabian Rabensteiner in Samuele Porro), ki sta danes osvojila peto mesto, pa že pet minut in pol.

Swiss Epic
Zmagovalca druge etape Kristian Hynek in Martin Stošek. Foto Francesco Narcisi.

Ženske

Po včerajšnjem padcu je morala odstopiti Sinna Frei, ena izmed favoritinj za končno zmago. S tem trenutno vodeča dvojica pravzaprav nima več resne konkurence. Annika Langvad in Haley Batten (Specialized – Racing) nista preveč taktizirali. Že na začetku sta se postavili na čelo in svojo prednost povečevali na vsaki kontrolni točki.

Swiss Epic
Annika Langvad suvereno na spustih. Foto Marius Holler.

Še najbližje sta jima na koncu prišli Stefanie Dohrn in Elisabeth Brandau (Centurion-Vaude Radon), ki sta začeli dokaj rezervirano in izkoristili zadnji vzpon za preboj na drugo mesto z dvema minutama zaostanka. Tretji sta bili Linda Indergand in Karla Stepanova (Maloja Pushbikers MTB), ki pa sta zaostali že več kot osem minut.

V skupni uvrstitvi im dvojica Specialized – Racing že 15 minut in 23 sekund pred Centurion-Vaude Radon in Andermatt Spur.

Grand master

Peter Vesel je potegnil kar na začetku. Kmalu sta si z Bartom Brentjensom (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) privozila dve minuti prednosti, ki sta jo do cilja le še povečevala. Na koncu je razlika do drugega para, včerajšnjih zmagovalcev Bartija Bucherja in Hansjorga Gerbra (BiXS/Bikeholiday.ch), znašala pet minut in 46 sekund. Tretja sta bila Reini Woisetschläger in Thomas Widhalm (Penhab Mountainbiker), ki sta zaostala dobrih 12 minut.

Swiss Epic
Peter je začel diktirati tempo takoj po startu, kar se jima je z Bartom poznalo pri končnem razpletu etape. Foto Aleš Boben.

Par BiXS/Bikeholiday.ch je še vedno vodilni v skupni razvrstitvi, a razlika je le dve minuti in 43 sekund. Do konca dirke se obeta napet boj. Tretja je ekipa Old friends on TREK and #mysporttrophybike, tvorita jo Marc Schnyder in Ivo Kistler. Zaostajata pa že debelih 21 minut.

Peter: “Sicer sem jaz močno začel, a pošteno povedano je bil danes vlak v Bartovih rokah. Celo dirko sva vozila z masterji, ki jim je Bart sledil, jaz pa sem za njim samo stiskal zobe in pritiskal na pedale, kolikor se je dalo. Tako je letelo, da nisem imel časa piti in me je proti koncu začelo zmanjkovati. Upam, da je bil to moj slabši dan in da bo jutri bolje.”

Bart: “Ja, dobro je šlo. Mašina je ogreta in danes sem imel kar dober dan. Pet minut in pol prednosti? Torej danes še nimava majice? Pa jutri!”

Vrstni redi

Na naslovni fotografiji Elisabeth Brandau in Stefanie Dohrn. Foto Marius Holler.

Preberi še

Swiss Epic: Po prvi, blatni etapi

Sledite nam