Swiss Epic, Brentjens in Vesel
18. avgusta 2020

Dvojec Schurter-Forster ter par Langvad-Batten so zmagovalci članskih kategorij prve etape švicarskega epica. V kategoriji grand master Vesel in Brentjens z nekaj smole.

Okolico Laaxa je dež ponoči sicer dobro namočil, a na startu se je že sramežljivo kazalo sonce. Vzpon na začetku, dolg štirinajst kilometrov, s povprečnim naklonom 10 odstotkov, je že ločil zrno od plev. Na dirki tekmuje tudi Peter Vesel in sicer v paru s prvim olimpijskim zmagovalcem v krosu Bartom Brentjensom.

Absolutna zmagovalca prve etape.

Moški

Nino Schurter in Lars Forster (Scott – SRAM) sta napravila manjšo razliko, ki jima je omogočila lažje dihanje, a proti koncu etape sta se le preveč sprostila in Danielle Porro ter Fabian Rabenstainer (Trek – Pirelli 1) sta ju ujela. Nato je poznavanje terena rešilo Švicarja, saj sta v zadnjih kilometrih enoslednic, spet naredila razliko, ki je na koncu znašala okoli minute. Druga sta v cilj prišla Porro in Rabensteiner, tretja pa sta bila Daniel Geismayr in Ben Zwiehoff (Centurion Vaude).

Nino po etapi: “Vse je šlo po planu. Prvi vzpon je bil kar težak, tempo je bil dober, bila sva okoli tretje, četrte pozicije. Nato sva v na spustu prevzela vodstvo in ga zadržala do konca. Poznavanje terena je bila kar prednost, predvsem na spustih, kar nama je zelo ustrezalo. Vesela sva zmage.”

Rabensteiner čestita Schurterju.

Ženske

Annika Langvad in Haley Batten (Specialized – Racing) sta prevzeli vodstvo šele na spustu, kjer je imela težave Sina Frei, ki je zgrešila prehod skozi električnega pastirja in se zapletla vanj ter grdo padla na levo koleno. A vseeno je, s solzami v očeh, zdržala do konca in s partnerko Nicole Koller (Swiss Cycling Team) sta si privozili drugo mesto. Tretji sta bili Nina Benz in Kim Ames (Brunnex Felt).

Annika in Haley po etapi: “Super, odlično. Ko sva ujeli ritem, sva resnično uživali, tudi trasa nama je bila všeč.”

Grand master

Peter Vesel in Bart Brentjens (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) sta startala goreče in po uri in pol sta imela tri minute prednosti pred zasledovalcema Bartijem Bucherjem in Hansjorgom Gerberjem (BiXS/Bikeholiday.ch). Nato pa je Peter prebil zadnjo pnevmatiko, ki mu je ni uspelo zakrpati. Vstaviti je moral zračnico in seveda s kopico težav ob tem izgubil deset minut.

Padla sta na tretje mesto, a do cilja na koncu prišla druga s precejšnjim zaostankom osmih minut. Tretja sta bila Marc Schnyder in Ivo Kistler (Old friends on TREK and #mysporttrophybike).

Peter in Bart v dresih Brentjensove ekipe CST PostNL Bafang MTB Racing Team.

Peter: “Najina taktika se je sicer obnesla in na vrh štirinajst kilometrskega vzpona sem ga potegnil na tri minute prednosti pred Bucherjem. Nato pa katastrofa dvajset kilometrov pred ciljem. Bil sem za Bartom, pnevmatika je šla v franže, kličem Barta, ki me ne sliši in gre naprej. Pumpam, ne drži, vstavim zračnico.

Sauser mi da še eno bombico, da napumpam, in deset minut sem v blatu in napol slep. Zdrsnila sva na tretje mesto, do cilja eno mesto pridobila nazaj, a zaostanek do prvih je kar velik. Glede na današnjo vožnjo pa ni predaje in do konca je najvišja stopnica še vedno v igri. Vsak dan ju bom mučil in ni hudič, da …”

Bart: “Nisem ga slišal in ko sem videl, da ga ni za menoj, sem potreboval deset minut, da sem ga našel. Nato je letelo, a nisem vedel, da je Bucher pred nama, drugače bi našel še kak atom več moči do konca. To je dirkanje in do sobote je še dolga.”

Vrstni redi

Dirki lahko slediš na swiss-epic.com.

Fotografije Aleš Boben

Sledite nam