Swiss Epic
21. avgusta 2020

V moški in ženski kategoriji vse po starem. Na vrhu para Schurter-Forster in Langvad-Batten, pri starejših veteranih pa, težavam navkljub, Vesel in Brentjens do skupnega vodstva.

Kraljeva etapa je bila kar dramatična. Schurter in Forster sta na enem izmed spustov naletela na premikajočo se oviro, Haley Batten se je zopet znašla na tleh, tudi Brentjens in Vesel z nekaj tehničnimi težavami. Drugače pa prekrasno vreme in naporni švicarski makadami in enoslednice.

Moški

Nino Schurter in Lars Forster (Scott – SRAM) ne moreta iz svoje kože in tudi etapnih zmag ne prepuščata drugim. Na današnji, kraljevski etapi, ki se je ponašala s 75 kilometri in 2900 višinskimi metri metri vzponov, so se tri ekipe pomerile na nož.

Kristian Hynek in Martin Stošek (Future Cycling Northwave Team 1) sta poskusila vse, da bi si privozila drugo etapno zmago in tudi Danielle Porro in Fabian Rabenstainer (Trek – Pirelli 1) nista želela prepustiti etapne zmage brez boja.

Schurter in Forster. Foto Marius Holler.

Tako so vse do zadnjega vzpona menjali pozicije, nato pa je dvojec Scott – SRAM prevzel vodstvo in ga ni spustil do konca. Future Cycling Northwave Team 1 sta se sledila in zaostala le 23 sekund. Trek – Pirelli 1 pa sta morala nekoliko spustiti tempo in sta na tretje mesto prišla s skoraj štirimi minutami zaostanka.

Schurterja in Forsterja je danes na poti do etapne zmage ovirala tudi krava:

S tretjo etapno zmago si je dvojec Scott – SRAM praktično že zagotovil naslov in tudi drugo mesto ekipe Trek – Pirelli 1 in tretje Future Cycling Northwave Team 1 sta “zacementirani”.

Ženske

Annika Langvad in Haley Batten (Specialized – Racing), sta seveda mleli nasprotnice in drugega niti nismo pričakovali. A vseeno ni šlo tako gladko, kot je videti na koncu etape. Haley Arosa ni usojena in na spustu z Medvedje gore je spet padla. Tokrat so bile posledice malo večje, saj je rana na nogi precej krvavela.

Batten in Langvad. Foto Michael Chiaretta.

A mala se ne da. Z Anniko sta si vzeli nekaj časa za regeneracijo, se umirili, nato pa na zadnji klanec dobesedno leteli in si do cilja pridelali skoraj 7 minut prednosti. Stefanie Dohrn in Elisabeth Brandau (Centurion-Vaude Radon) sta bili v cilju drugi, s prednostjo sedmih minut pred tretjima danes. To sta Nina Benz in Kim Ames (jb Brunex Felt Factory Team)

Skupno, s prednostjo več kot pol ure, je seveda na prvem mestu dvojica Specialized – Racing in tudi na ostalih dveh mestih sta isti ekipi kot včeraj: Centurion-Vaude in Radonin Andermatt Spur.

Grand master

Slovensko-nizozemski dvojec se je zavedal, da je danes odločilni dan, če želita prevzeti vodstvo na Swiss Epicu. Že včeraj pri večerji je bilo prisotno malo nervoze, ki se je zjutraj samo povečala.

Ko je odjeknil startni pok, je bilo vse, kot mora biti. V tako težki in dolgi etapi nista želela pretiravati, zato nista lovila Reinija Woisetschlägerja in Thomasa Widhalma (Penhab Mountainbiker), ki sta želela zmago v etapi.

Ker sta zaostajala že 30 minut, to ne bi imelo pravega smisla. Vozila sta na drugem mestu in povečevala prednost pred Bartijem Bucherjem in Hansjorgom Gerbrom (BiXS/Bikeholiday.ch) na vsaki kontrolni točki.

Maske so na startu še vedno obvezne. Foto Aleš Boben.

Tudi danes ni šlo brez težav. Petru je na grobem in hitrem spustu padla veriga z verižnika, ob istem času pa je Bart poletel prek krmila in padel na hrbet. Ob padcu je zvil menjalnik, ki ga je takoj prisebno popravil, nato pa z bolečninami sledil Petru, ki je navijal, kolikor se je le dalo, in Bartu dajal zavetrje in spodbudo.

V cilj v Davosu sta prišla druga s tremi in pol minutami zaostanka za avstrijcema in petimi minutami prednosti pred danes tretjima Marcom Schnyderjem in Ivom Kistlerjem (Old friends on TREK and #mysporttrophybike). BiXS/Bikeholiday.ch sta za našima zaostala 19 minut.

S tem sta Peter Vesel in Bart Brentjens (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) vodilna v skupni razvrstitvi grand masterjev. Prednost pred BiXS/Bikeholiday.ch znaša 16 minut 12 sekund. Na tretjem mestu je s 24 minutami 54 sekundami zaostanka dvojec Penhab Mountainbiker.

Jutri je na vrsti še zadnja etapa, ki pa tudi ne bo sprehajalna, saj bo dolga kar 61 kilometrov z višinsko razliko 2500 metrov.

Po štirih etapah sta majici vodilnih končno na njunih ramenih. Foto Aleš Boben.

Peter: “Bil sem nervozen kot še nikoli. Tudi spal nisem preveč dobro. Na startu ni bilo posebnega veselja, saj sva vedela, kaj morava storiti, in da to pač ne bo lahko. Šla sva na tempo in ne v brezglavi napad. Kmalu sva videla, da nama Barti in Hansjorg ne bosta zmogla slediti, a midva sva seveda potrebovala razliko.

Zaradi tega se nisva spustila v boj za etapno zmago, ampak v zelo visokem tempu nabirala sekunde in minute. Spet nama ni bilo nič prihranjeno, a na srečo ni bilo tako hudo, da ne bi mogla nadaljevati. V cilju sva pričakovala veliko prednost, a tako velike vendarle ne. No, še bolje, ker jutri tudi ne bo lahko. Morala je visoka in cilj jasno pred očmi.”

Bart: “Moram priznati, da tudi jaz nisem bil miren. Mislil bi si, da po tridesetih letih že imam neko rutino, a je prav vsaka dirka zame nov izziv, ki me potegne vase. S Petrom sva dobro sodelovala in po mojem padcu, ki ni bil nedolžen, je našel pravi tempo, da me je spet spravil k sebi in sva ohranila visok ritem.

Veseli me, da nama je tako dobro uspelo. Upam, da bo jutri podobno, le naspati se moram, kar pa ne bo lahko, saj je bolečina, tudi po masaži, precej močna. Za zmago se bova seveda potrudila!”

Tretja etapa v videu

Vrstni redi po četrti etapi

Naslovna fotografija Marius Holler

Preberi še

Swiss Epic: Na vrhu vse po starem
Swiss Epic: Vesel in Brentjens z odliko
Swiss Epic: Po prvi, blatni etapi

Sledite nam