26. junija 2023

Končno suha dirka na Dobrni. Peta dirka serije v sezoni 2023 z dolgimi transferji in vzponi ter vrsto kandidatov za vrh.

Začetek šolskih počitnic in udeležba nekaj tekmovalcev na dirki svetovnega pokala v Italiji sta malce zredčila konkurenco na peti dirki sezone. A dirkanje dva tedna po državnem prvenstvu v Trbovljah je bilo zato le še bolj napeto.

Ob visokih temperaturah in izmerjenih kar 1400 višinskih metrih vzponov na dolgi trasi je osmi Krokar v organizaciji istoimenskega kolesarskega društva z Dobrne terjal kar nekaj vzdržljivosti. Zaradi dolgih transferjev je vodstvo tekmovanja podaljšalo čase za pot na start, pa še vedno ni bilo časa za lagodno vrtenje pedalov.

enduro krokar

Štiri etape, štirje zmagovalci

V odsotnosti kar prvih štirih z lestvice – Miha Smrdel, David Ivartnik, Miha Jerkič in Vid Peršak, pa še italijanski “legionar” Jan Markič so nastopili na dirki svetovnega pokala v Val di Fassi – je bil boj za zmago med moškimi na dolgi trasi še bolj napet.

Prvo hitrostno preizkušnjo na progi Terme je dobil Nejc Huth (Energijateam.com) in v vodstvu ostal vse do zadnje, čeprav je drugo, Spar Online SuperStage na progi Sedance, dobil Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh), tretjo na progi Japka pa Tim Krašovec (Wolf Racing Team). Zadnjo preizkušnjo na progi Ledena je dobil Tim Jež (Kamplc Racing Team) in se tako v skupni razvrstitvi zavihtel s petega mesta na tretjo stopničko. Huth je zaostal za šest sekund, 5. najhitrejši je bil, dve mesti in manj kot 4 sekunde in pol za Kavčičem, ki se je tako v skupni razvrstitvi zrinil pred njega za 1,96 sekunde in v svoji prvi članski sezoni osvojil svojo prvo absolutno zmago v SloEnduru!

jernej kavčič
Jernej Kavčič

Krašovec je dirko končal na 4. mestu, peto mesto pa je zasedel najhitrejši mladinec Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team).

Vrstni red moški skupno

  1. Jernej Kavčič (MBK Črni Vrh) 13:40,71
  2. Nejc Huth (Energijateam.com) +1,96
  3. Tim Jež (Kamplc Racing Team) +6,19
  4. Tim Krašovec (Wolf Racing Team) +6,74
  5. Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team) +34,89

Miha Smrdel je v odsotnosti zadržal skupno vodstvo. Huth se je s petega vzpel na drugo mesto in za Smrdelom zaostaja le še 60 točk. Na tretje pa je prišel zmagovalec Krokarja Jernej Kavčič.

Tina je kmalu izgubila tekmico

tina smrdel
Tina Smrdel

Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) je osvojila vse štiri hitrostne preizkušnje s Spar Online SuperStage vred in zmagala z veliko prednostjo pred klubsko kolegico Majo Vojska in Damjano Munih Kacafura (Pedal Racing Team). Primorske stopničke torej, tako bi bilo tudi ob drugačnem razpletu. Odlično je namreč začela srebrna z državnega prvenstva Maša Komel (KK Črn trn) in na prvi preizkušnji za Tino zaostala za manj kot tri sekunde. A je v drugi etapi pri padcu poškodovala kolo in je morala odstopiti.

Tina je še povečala svoje vodstvo v skupni razvrstitvi, druga je Maja Vojska in tretja Tamara Homar (ŠKD Super potencial).

V kategorijah dolge trase

Najhitrejši mladinec je bil torej Korošec Jan Polovšak, to je njegova prva mladinska zmaga, v tej kategoriji je drugo sezono. Drugo mesto je osvojil Maj Babačič (Calcit Bike Team) in tretje Maks Oblak (ŠD Supersnurf). Babačič še vodi v razvrstitvi, a ima le še 10 točk prednosti pred Polovšakom, tretji je Jerkič.

Nejc Šikman
Nejc Šikman

Zanimivo je bilo med amaterji, serijskega zmagovalca Žiga Šemrova (ŠKD Super potencial) je za 6 sekund in pol ugnal Nejc Šikman (ŠD Grabit), 10. absolutno. Najhitrejši veteran je bil tokrat Avstrijec Walter Zeidler (Do-Biker Bruck) iz kategorije master 1, v kategoriji master 2 je zmago slavil Madžar Balázs Ziskó (FRO Racing), v master 3 pa še enkrat Martin Brus (Kamplc Racing Team).

Na e-kolesih so se pomerili trije člani Golovec trails, najhitrejši je bil na koncu Iztok Slapnik, čeprav mu je dal v dodatni preizkušnji navkreber Tadej Tekavčič vetra s kar 18 sekund prednosti. Na koncu je razlika med njima znašala le 2,8 sekunde.

Kratka trasa

V dirki na treh hitrostnih preizkušnjah (izpustili so najdaljšo novo Sedance s Paškega Kozjaka) je v kategoriji mlajših mladincev do 17 let s tremi etapnimi zmagami zmagal Anže Kofjač (KK Završnica) pred Madžarom Áronom Babóm (FRO Racing) in klubskim kolegom Jušem Ažmanom. To je Kofjačeva druga zmaga letos, v najštevilčnejši kategoriji serije, v kateri ima točke že 68 tekmovalcev, vodi pred Ianom Laharnarjem (Kamplc Racing Team) in Babóm.

Med mlajšimi mladinkami do 17 let je še petič zmagala Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team), druga je bila Ana Inkret (Calcit Bike Team) in tretja prvič Neža Štern (MTB klub Kranj Scott Team).

Med dečki do 15 let, kjer se na stopničkah izmenjuje kar sedmerica kolesarjev, je vključno z državnim prvenstvom četrtič letos zmagal Jakob Praček (Kamplc Racing Team), drugi je bil Jurij Antler (KK Črn trn) in tretji Svit Kunaver Smolkovič (MTB klub Kranj Scott Team).

V promocijski kategoriji 4Fun je bil najhitrejši Marko Gumzej (ŠD Brez zavor).

Mlajši od 13 let

V najmlajši kategoriji, ki je opravila z dvema krajšima, Dobrni najbližjima preizkušnjama, je zmagal Tai Bizjak (KK Ravne) pred Galom Novakom (Rajd Ljubljana) in Renejem Kovačem (Kamplc Racing Team).

Vsi vrstni redi SloEndura Krokar na sloenduro.com

Razvrstitev po petih dirkah serije

Sledi …

Do konca serije sta le še dve dirki za točke ter ena promocijska. Naslednjič se vidimo po počitnicah, 2. in 3. septembra na dirki SloEnduro Gorjanci pri Novem mestu v organizaciji RKD Zverinice. V koledar na sloenduro.com

SloEnduro

Fotografije Matej Lovrič @obalnabikescena

Preberi še

V Dolomitih prva zmaga Matta Walkerja, zadovoljen tudi Peršak
Enduro Trbovlje: Enajsti komplet državnih prvakov je kronan

Sledite nam