12. junija 2023

Na drsečih progah nad Trbovljami sedmi naslov za Vida Peršaka, drugi za Tino Smrdel.

Po štirih dirkah serije SloEnduro je bil drugi konec tedna v juniju čas za državno prvenstvo. Enajsto državno prvenstvo v gorskokolesarski disciplini enduro v Sloveniji so gostile Trbovlje, natančneje Sveta Planina pod Javorjem nad Trbovljami, kjer so člani kluba MTB Trbovlje od leta 1999 gostili že vrsto dirk v spustu – še nikdar pa dirke v disciplini, ki poleg hitrih voženj navzdol zahteva tudi vzpenjanje na kolesih in tako tudi kar nekaj vzdržljivosti.

Na dolgi trasi s štirimi hitrostnimi preizkušnjami so udeleženci izmerili kar 1450 višinskih metrov vzponov (in spustov), seštevek sobotnega treninga in nedeljske dirke je bil tako že blizu trem tisočakom. Mala malica za Pogija in Roglo, na enduro kolesu, ki je še vedno bolj namenjeno vožnji navzdol, pa že malo začutiš noge.

Pri tem udeležencem Endura Trbovlje, ki je bil hkrati kvalifikacijska dirka za svetovni pokal, razmere na trasi niso ravno pomagale. Na dan dirke jim je sicer nebo kar prizaneslo z zalivanjem, a so bile hitrostne preizkušnje dodobra razmočene od noči in prejšnjih dni. Drsečih odsekov ni manjkalo in le redko kdo se ni znašel na tleh. Nekaj padcev je bilo žal tudi resnejših.

Za članska naslova

vid peršak
Vid Peršak

Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) si na vrhuncu sezone dirkanja v svetovnem pokalu, med Finalom in Leogangom, padanja ni želel, svojega levega rokava s slovensko trobojnico pa tudi ni želel prepustiti. Dobil je vse štiri hitrostne preizkušnje in si pri nekaj manj kot 15 minutah “neto” dirkanja s polminutno prednostjo priboril že sedmi naslov državnega prvaka v devetih letih.

Miha Smrdel (MBK Črni Vrh), vodilni v seriji SloEnduro, je slabše začel s 5. mestom na prvi etapi. Po najdaljši tretji se je prebil na drugo mesto skupne razvrstitve in tam prepričljivo ostal tudi po minimalnem zaostanku za Peršakom na krajši zadnji etapi dneva. Tako je na svojem prvem članskem DP osvojil srebrno kolajno, bron pa si je prislužil Tim Krašovec (Wolf Racing Team), ki je v prvi polovici dirke držal drugo mesto.

Težko rečemo, da je presenetil, a četrto mesto izkušenega domačina Andraža Jeršina (MTB Trbovlje), nekdanjega reprezentanta v spustu, ni ravno vsakodnevno, nazadnje se je v enduru pomeril na DP pred dvema letoma. S petim mestom in enim tretjim v etapi je moral biti tokrat zaodovljen številka 2 razvrstitve SloEndura David Ivartnik (Golovec trails).

tina smrdel
Tina Smrdel

Tudi pri ženskah Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) ni dovolila presenečenja, saj je dobila vse štiri hitrostne preizkušnje in osvojila svoj drugi naslov članske prvakinje, čeprav je še mladinka, saj je pri ženskah kategorija združena. Srebra se je veselila Maša Komel (KK Črn trn), brona pa Tamara Homar (ŠKD Super potencial).

Vid Peršak in Tina Smrdel sta dosegla tudi najboljša časa na najdaljši tretji etapi in tako osvojila nagradi Spar Online SuperStage.

Na račun kvalifikacijske dirke svetovnega pokala so bili na startu poleg Avstrijcev, Italijanov in Madžarov tudi tekmovalci z Danske in iz Avstralije, a nihče od tujcev ni posegel v vrh.

V drugih kategorijah – dolga proga

Najhitrejši mladinec je bil še enkrat Miha Jerkič (KK Črn trn) na 8. mestu absolutne razvrstitve dirke in je tako tudi ubranil lanski naslov. Sledila sta Maj Babačič (Calcit bike team) na drugem in Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team) na 3. mestu.

miha jerkič
Miha Jerkič

Najhitrejši veteran je bil Boštjan Volf (Wolf Racing by Wheelbase) iz kategorije master 1 na skupno 10. mestu, praktično brez izkušenj v enduru. Majico državnega prvaka v kategoriji master 2 je oblekel Primož Štrancar (Orbea Fox Enduro Team), pri master 3 pa Martin Brus (Kamplc Racing Team). Pri amaterjih je z zmago in kar 15. dosežkom v absolutni konkurenci moških na dolgi trasi presenetil Jernej Oblak (Golovec trails). V kategoriji e-bike pa je vseh pet etap dobil spustaš Jan Cimperman (MTB Trbovlje) in zmagal z več kot tremi minutami prednosti!

Kratka proga, tri hitrostne preizkušnje

Med mlajšimi mladinci v kategoriji U17 zopet številčno in napeto: na koncu je zmagal Ažbe Kalinšek (Wolf Racing by Wheelbase) z 10 sekundami prednosti pred Anžetom Kofjačem (KK Završnica), bron je osvojil drugi predstavnik Završnice Maks Struna. Pri dekletih U17 pa nepremagana ostaja Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team), tudi tokrat pred Ano Inkret (Calcit bike team) in Evo Zalo Stergar (DGK Pohorje – Spank team). To je tudi najmlajša kategorijah, ki se lahko pohvali z uradnimi naslovi in dresi državnih prvakov.

Pri dečkih U15 so bile razlike še manjše, Jakob Praček je za slabih 7 sekund ugnal Aljaža Prosena (oba Kamplc Racing Team), tretji je bil zmagovalec Cilence Žiga Munih (Pedal Racing Team). Prvič so bila na startu tri dekleta U15, do cilja pa je prišla le Zala Krečič (Kamplc Racing Team) in to na svoji prvi dirki.

V kategoriji 4Fun je zmagal Klemen Krivic.

Kategorija U13

V najmlajši kategoriji se je pri dečkih svoje druge zmage veselil zmagovalec Perkmandeljca Gal Palčič (Rajd Ljubljana), ki je za 5 oziroma 8 sekund ušel zasledovalcema iz Kamplc Racing Teama Tjažu Stresu in Reneju Kovaču. Eva Podvornik (DGK Pohorje – Spank team) je bila edina udeleženka pri deklicah U13.

Vsi vrstni redi državnega prvenstva Enduro Trbovlje na sloenduro.com

Čestitke prirediteljem, ki si ob svojih bogatih organizacijskih izkušnjah vedno postavijo visoke standarde. Navijamo, da enduro dirka v Trbovljah ni bila le eksperiment in da se še vidimo. Morda s startom in ciljem v mestu?

Sledi …

Državno prvenstvo tokrat ni prinašalo točk za serijo SloEnduro. Te bodo spet na voljo čez dva tedna na peti dirki serije. Preden se SloEnduro odpravi na poletne počitnice, bo dirka SloEnduro Krokar na Dobrni potekala 24. in 25. junija.

SloEnduro Krokar – razpis in prijave

SloEnduro

Fotografije Matej Lovrič @obalnabikescena

Preberi še

SloEnduro Cilenca: Tudi na suhih progah na vrhu Vid Peršak in Tina Smrdel

Sledite nam