vid peršak
26. junija 2023

Svetovni pokal v enduru se je s peto dirko ustavil v Val di Fassi v Trentinu, ob Novozelandcu Walkerju na najvišji stopnički zopet Isabeau Courdurier.

Matt Walker (Pivot Factory Racing) je pri 33 letih že star maček dirkanja v enduru na najvišji ravni, tokrat pa je prišel do svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Na vrh je prišel z zmagama v zadnjih dveh etapah dneva. Prav tako z dvema etapnima zmagama je drugo mesto zasedel Francoz Alex Rudeau (Commencal Enduro Project), tretje pa je osvojil Američan Richie Rude (Yeti/Fox Factory Race Team), ki je povedel na začetku dirke, a izgubil približno pol minute z defektom v četrti etapi. Rude ostaja vodilni v skupni razvrstitvi.

matt walker
Matt Walker, foto UCI Mountain Bike World Series

Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective) je letos zmagala že tretjič in tudi vodi v skupni razvrstitvi. Svojo že četrto zmago v Val di Fassi je dosegla s tremi etapnimi zmagami. A je šlo vendarle tesno, saj ji je bila ves čas za petami rojakinja Morgane Charre (Pivot Factory Racing), ki je pred zadnjo etapo celo vodila z manj kot sekundo prednosti. Charre je bila na koncu druga, pa tudi tretje mesto je zasedla Francozinja – Melanie Pugin (WeRide Fulgur Factory Team).

Dirka s petimi hitrostnimi preizkušnjami je bila fizično zahtevna, tudi temperature so se bližale 30 stopinjam. Spustov je bilo za 3000 višinskih metrov, vzponov pa “le” za 1285 m.

Pet Slovencev (minus eden)

Vid Peršak je s 23. mestom dosegel svojo letos najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. V pokalni razvrstitvi je zdaj na 30. mestu. Med elito je nastopil še Jan Markič (ŠKTD Avče) in končal na 101. mestu. Po padcu na treningu David Ivartnik (Golovec trails) v nedeljo ni šel na start.

vid peršak
Vid Peršak, foto Kike Abelleira

Med mladimi do 21 let je Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) zasedel 34. mesto. Po 20. in 21. mestu v prvih dveh etapah si je uvrstitev pokvaril s 50. mestom v najdaljši 4. etapi. Miha Jerkič (KK Črn trn) je bil 45.

Vid Peršak: “Zelo sem zadovoljen s svojimi vožnjami. Triiindvajseto mesto je po težkem začetku sezone zame veliko olajšanje. Zadnjih nekaj tednov je bilo kar napornih. Super občutek je, da sem spet hiter na kolesu!”

Miha Smrdel: “Dirka ni šla po pričakovanjih, želel sem si dobre uvrstitve. Po prvih dveh etapah sem bil še nekako zadovoljen, optimističen, po tretji etapi pa so se stvari začele podirati. V četrti etapi sem naredil preveč napak, poleg tega mi je še veriga padla z zobnika, in boja za dobro uvrstitev je bilo konec.”

Vrstni redi in razvrstitve na ucimtbworldseries.com

V Trentinu se nedaleč stran v Val di Sole svetovna MTB serija nadaljuje ta teden s spustom in krosom, svetovni pokal v enduru pa se vrne med 1. in 3. septembrom z dirko v Loudenviellu.

Na naslovni fotografiji je Vid Peršak na treningu, foto Kike Abelleira

Preberi še

Prva enduro dirka v Leogangu je trajala ves dan

Sledite nam