Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
17. aprila 2008

Po odmaknjenih poteh Slavnika, Čičarije in Pograjskega ter Matarskega podolja. V nedeljo 6. maja!

V nedeljo 6. maja bo v Hrpeljah pri Kozini pestro, predvsem pa polno gorskokolesarskih navdušencev, ki se bodo glede na svojo pripravljenost spopadli s tremi dolžinami druge izvedbe MTB maratona Slavnik. Preizkušnja, ki te popelje po razgibanem terenu Slavnika, Čičarije in Pograjskega ter Matarskega podolja.

Tri trase in tri različne stopnje težavnosti

Najkrajša se bo letos imenovala Dacia Duster. V dolžino bo merila 29 kilometrov, premagati pa bo potrebno 510 višinskih metrov vzponov. Trasa velja za odlično gorskokolesarsko odgodivščino za mlade in stare manj zahtevne rekreativne kolesarje.

Vse o “Dusterju” izveš na tem mestu. Na voljo imaš tudi prenos sledi GPS. 

Srednja, letošnje leto imenovana Hotel Admiral, katere celoten opis najdeš nižje v tekstu in velja za tisto, ki je s strani kolesarjev najbolj obiskana, v dolžino meri 50 kilometrov. Na poti bo potrebno premagati 1300 višinskih metrov vzponov. Predstavlja izziv za rekreativne kolesarje, ki so jim všeč razgibane trase in vožnja v neokrnjeni naravi.

Višinski profil “admirala” je na voljo tukaj. Prav tako si lahko preneseš datoteko s sledmi GPS. 

Dolga, oziroma kraljeva trasa letos nosi ime Dolga trasa Torpado. Na njej se boš soočil z 81 kilometri in 2100 višinskimi metri vzponov. Velja za pravo izbiro za najbolj pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnega gorskokolesarskega tekmovanja.

Sledi GPS in višinski profil sta na voljo tukaj

Program in kategorije

Celoten program prireditve, ki se bo začela že dan prej s “pasta partyjem”, prikazom nudenja prve pomoči in z druženjem udeležencev najdeš na tem mestu

Kategorije

Moški:
od 18 do 39 let
od 40 do 49 let
50 let plus

Ženske:
od 18 do 39 let
40 let plus

Mladi:
14 do 17 let – možnost nastopa le na kratki trasi

E-mtb:
starost 14 let in več – možnost nastopa na kratki in srednji trasi

Ambasadorji letošnjega MTB maratona Slavnik so:

Uroš Breški: “Najboljši gorskokolesarski maratoni so po navadi preizkušnje, ki so dolge, zahtevne in speljane po različno zahtevnih poteh z raznovrstno podlago. Odvijajo se v lepi, slikoviti naravi, z veličastnimi razgledi. Prav to ponuja MTB maraton Slavnik.”

Matej Lovše: “Po lanski premieri maratona se bom letos z veseljem vrnil na start. Ena najlepših tras, ki sem jih odpeljal. V mojih očeh maraton uvrščajo v sam vrh. Organizatorji so pripravili odlično traso. Razgiban teren in prelepi razgledi poskrbijo, da poleg ‘trpljenja’ tudi uživamo.”

Tomaž Čefuta: “Maraton, ki nima kaj zavidati slavnejšim dirkam po Dolomitih. Vse to par korakov od Trsta in Kopra. Lansko leto sem se udeležil tekme na srednji trasi. Proga je zahtevna tudi za pripravljene kolesarje, če seveda iščete rezultat. Je pa skupaj s krajšo traso primerna tudi za tiste, ki želite enostavno kolesariti v miru med slikovitimi razgledi.”

Dean Kralj: “Kolesarjenje in zlasti gorsko kolesarjenje je odličen način za ohranjanje fizičnega in duševnega zdravja. Že sama lokacija s prelepo pokrajino je zadosten razlog za prijavo. Dolga trasa se po zahtevnosti lahko kosa z najbolj uveljavljenimi in priljubljenimi gorskokolesarskimi maratoni.”

Monja Drnovšek: “Prvi MTB Slavnik se je izkazal za enega najlepših maratonov v Sloveniji, ki presega tudi kakšnega tujega. Proga je bila zelo slikovita, razgibana ter na določenih odsekih tehnično in kondicijsko zahtevna. In to te potegne, da pozabiš na napore.”

50 kilometrov “XC” raja po slavniškem pogorju

Takole srednjo traso opiše Denis Paliska: “Po dolgi zimi in obilici snega tudi v hribih bliže morju smo se na lepo aprilsko nedeljo odpravili preizkusit petdeset kilometrsko traso gorsko kolesarskega maratona MTB Slavnik. Veliko kolesarjev pozna Slavnik, vendar le redki zavijejo na stranske poti, kjer se hitro izgubiš in nehote podaljšaš turo za kakšno uro ali dve.

Petdesetka je srednja izmed treh tras, ki jih ponuja organizator gorsko kolesarske preizkušnje MTB Slavnik. Ta je bila lani najbolj priljubljena med udeleženci maratona in je pravšnja za celodnevni uživaški “xc” izlet.

Gre za lepo, slikovito in razgibano traso, ki vodi po različnih podlagah in je praktično brez asfalta (vse skupaj ga je za nekaj 100 m), vendar jo je potrebno jemati s spoštovanjem, saj se nabere več kot 1000 višincev z nekaj daljšimi in kratkimi, a zahtevnimi vzponi.

Kolesariti smo začeli pri vaškem domu v Hrpeljah pri Kozini, kjer bo 6. maja start in cilj maratona. Peljali smo se mimo novega naselja in pri industrijski coni zavili na široko makadamsko cesto proti Slavniku. Prvi vzpon je hiter, podlaga je lepa, in tudi vzpon ni pretiran. Po nekaj manj kot štirih kilometrih pri lovski koči zavijemo desno z glavne ceste na prvi kratek spust proti vasi Prešnica.

 Temu sledi prvi zahtevnejši vzpon in tudi prvi lepi pogledi proti dolini Glinščice in tržaškemu zalivu. Vzpon velja vzeti z rezervo, saj gre za zahteven teren in nam bo prihranjena energija prišla še kako prav v nadaljevanju.

Po vzponu se za kratek čas vrnemo na glavno cesto proti Slavniku in zavijemo levo, kjer zaokrožimo okrog Velike Gobovice in se po glavni slavniški cesti spuščamo nekaj kilometrov. Pri tem spustu velja opozoriti na previdnost, saj je, za razliko od prireditvenega dne, cesta odprta za promet. 
Ko po spustu zavijemo na desno pridemo na hitri, položen del trase, s kratkimi vzpončki in spusti, po nekaj kilometrih v gozdu pa se nam odpre čudovit pogled na vrh Slavnika. Čista uživancija.

Ko z makadamske poti zavijemo na kratek “trail” in nato spet na makadam, je čas za nov vzpon proti vrhu hriba. Gre za kratek, a zelo strm vzpon, ki nas ponovno pripelje na glavno slavniško cesto, po kateri se končno odpeljemo na vrh Slavnika in s tem na najvišjo točko celotne ture. Na tej poti se nam odpirajo čudoviti razgledi na koprski zaliv, Istro, Čičarijo in širše.

Po tem ko smo osvojili vrh, in se v Tumovi koči okrepčali, smo pot nadaljevali po makadamski poti proti Skadanščini. Ponovno gre za lepo, široko gozdno pot, vse do desnega odcepa kjer pridemo na strmejši in daljši spust proti vasi Skadanščina.

Ko enkrat prispemo v vas, bi z večjimi vzponi lahko tudi zaključili in se po materijskem podolju preko Markovščine odpravili nazaj proti Hrpeljam, vendar če želimo prevoziti celotno traso maratona, nas čakata še dva vzpona.

V Markovščini pridemo vse do glavne ceste Kozina-Podgrad, kjer se lahko ponovno ustavimo in okrepčamo. Slavnik je tokrat na naši levi strani in nas spremlja pri vožnji med polji in travniki. Ko se vrnemo v gozd, je to znak za nov vzpon.

Po več kot 30 kilometrih vožnje gre za enega tistih “kaj je meni tega treba” vzponov. Ampak, vsak zahteven vzpon se enkrat konča in sledi mu dolg spust po lepi makadamski poti in nato še lepši ravninski del proti končnemu cilju – Hrpeljam.

Na tem koščku trase najdemo vse vrste terena, poljske poti, travnike, stezice, gozdiček … Pravi “XC” raj. In ko pritisnemo do konca ter v mislih že pijemo pivo, pride na pot še zadnji vzpon. Kratek, a zahteven, predvsem psihološko. Če gre za izlet, velja ta vzpon spustiti in se odpeljati cilju naproti. Tam je zaradi dirke in dejstva da mu sledi lep zaključni “trail”, ki pa je na običajen dan zaprt za kolesarje.

Za zaključek lahko rečem, da gre za lepo a zahtevno turo, ki jo je potrebno predvsem na začetku vzeti z veliko rezerve. V sicer umirjenem tempu in s postanki smo za celotno traso potrebovali skupno več kot pet ur, kolesarjenja pa je bilo za dobre 4 ure.

Na tekmi gre seveda drugače in najboljši jo prevozijo v nekaj več kot dveh urah, večina jih bo potrebovala več kot tri, ampak to je že druga zgodba, ki bo vključevala tudi obilico dogajanja na prizorišču in ob progi. To zgodbo pa lahko pomagate spisati 6. maja 2018 tudi vi.”

Časa za prijavo imaš manj kot 18 dni. Zato pohiti, tako s pripravo na preizkušnjo, kot s klikom, da si zagotoviš startno številko in vse kar pritiče zraven. Prvih 250 mest je že zasedenih! 

Razpis 

www.mtbslavnik.si

Foto organizator

Lani je bilo takole:
MTB Slavnik: Maraton z asfaltom v metrih, ne kilometrih!

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam