Nove Mesto, svetovni pokal, Tanja Žakelj
4. oktobra 2020

Zadnji letošnji dirki svetovnega pokala v olimpijskem krosu sta se zaključili v lepem in sončnem vremenu, tekmovalci pa so razkrili še zadnje karte pred svetovnim prvenstvom.

Sonce, suha proga, nekoliko krajši krog kot na četrtkovi dirki, odstranili so odsek Hypersmooth, a še vedno dovolj tehnično zahteven za najboljše tekmovalce in tekmovalke na svetu.

Pri ženskah dominacija Francozinje, Tanja Žakelj zelo solidno. Pri moških pa zelo izenačena, do neke mere taktična dirka, ki pa je prinesla prvo, težko pričakovano zmago brazilskemu tekmovalcu!

Moški so morali prevoziti, poleg startnega kroga še sedem krogov, dolgih 3936 metrov in s 117 višinskimi metri. Ženske pa so morale premagati dva kroga manj.

Evie Richards

Ženske

Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Collective Factory Team) je že v startnem krogu prevzela vodilno pozicijo in začela z diktiranjem ostrega tempa. Tudi Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) je začela zelo odločno, a nato nekoliko nazadovala.

Loana Lecomte

Prevotovi po prvem krogu sledijo Nnizozemka Anne Terpstra (Ghost Facotry Racing), Francozinja Loana Lecomte (Massi), Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing) in Avstrijka Laura Stigger. Nato se jim pridruži Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker XSauce).

Do zadnjega kroga Prevotova ne popušča, od časa do časa se ji na slabih 15 sekund približa Terpstrova. Boj za tretje mesto še ni odločen, a kmalu postane jasno, da je najnižja stopnička rezervirana za mlado Francozinjo, zmagovalko četrtkove preizkušnje.

Pauline Ferrand Prevot

Pauline Ferrand Prevot proti še eni zmagi v svetovnem pokalu in ponovitvi forme pred lanskim svetovnim prvenstvom, ko je na enak način zmagala zadnjo dirko pokala in nato osvojila še mavrično majico. Na drugo mesto se je uvrstila izredno borbena Anne Terpstra, tretje mesto pa Lecomtejeva.

Najhitrejše tri: Terpstra, Prevot in Lecomte.

Tanja Žakelj je v drugi polovici dirke vozila bolje ter na koncu s šestimi minutami in desetimi sekundami zaostanka zasedla 20. mesto. Tanja je prehitela in bila močno boljša od nekaterih velikih favoritinj pred prihajajočim svetovnim prvenstvom.

Tanja Žakelj

Tanja po osvojenem 20. mestu:

“V startnem krogu sem še lahko napredovala in pospeševala, nato pa se je vsaj pri meni vse skupaj umirilo. Ni bilo prave svežine in morala sem voziti na tempo. Zagotovo je tako strnjen program nova izkušnja, a tudi zelo naporna. Tekmovalke sem imela ves čas na vidiku in jih čutila tudi zadaj. Nato pa sprint za 20. mesto. Med sprintom sem se spomnila na dirko iz leta 2013 in tudi tokrat je bila za menoj tekmovalka iz Poljske.

Vedela sem, da nimam kaj čakati, ker nisem dobra v takšnih zaključkih, zato sem držala visok tempo že veliko pred startno ravnino in bila uspešna. Nisem zmagala, sem pa dobila šprint za 20. mesto. Nisem slaba, okoli mene je po moči kar veliko deklet, smo pa nekaj minut za najboljšimi. Zato nisem ne zadovoljna, ne razočarana s končno uvrstitvijo.

Danes sem se počutila bolje kot na prvi dirki in vem, da lahko na dober dan pridem še višje, vem pa tudi, da so najboljše predaleč. Upam, da bo čez teden dni na svetovnem prvenstvu dober dan zame.”

Tanja v ciljnem sprintu

Kaj pa ostala velika imena?

Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) je zaradi bolezni odstopila v drugem krogu. Svetovna prvakinja izpred dveh let in lanska zmagovalka svetovnega pokala Američanka Kate Courtney (Scott – sram MTB Racing) je zasedla skromno 36. mesto. Aktualna olimpijska prvakinja Švedinja Jenny Rissveds je bila devetintrideseta. Nizozemka Anne Tauber (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) je osvojila skromno 29. mesto, Danka Annika Langvad (Specialized Racing) je bila le mesto pred njo.

Evsa Lechner in Kate Courtney.

Ukrajinka Jana Belomojna ( CST PostNL Bafang MTB Racing Team) je osvojila 12. mesto, mesto nižje je dirko zaključila nekdanja svetovna prvakinja Poljakinja Maja Wloszczowska (Kross Team), Italijanka Eva Lechner (Trinx Factory Team) je končala na 16. mestu.

Omeniti velja odlično vožnjo in po mnogih kriznih sezonah zelo dober rezultat nekdanje olimpijske prvakinje Francozinje Julie Bresset (Massi), ki ji je uspelo priti do roba deseterice. Osvojila je 11. mesto!

Moški

Iz startnega kroga je najhitreje potegnil Luiz Henrique Cocuzzi iz Brazilije, za njim takoj aktualni svetovni prvak Švicar Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing) in ostala falanga.

Luiz Henrique Cocuzzi

V tretjini prvega kroga Cocuzziju pade veriga z verižnika in dobi še defekt ter izgubi dobro pozicijo. Nino krogu navija tempo, Zatem se na čelo postavi Švicar Thomas Litscher (KMX Orbea), za njim pa Schurter, Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), Danec Simon Andreassen (Specialized Racing) in Nizozemec Milan Vader (KMC Orbea).

Kmalu vodstvo prevzame Andreassen in nekoliko umiri tempo prve skupine sedmih tekmovalcev. Nato Francoz Jordan Sarrou (Absolute – Absalon – BMC) poskrbi, da se vodilni skupini priključijo še štirje tekmovalci.

V drugem krogu zopet diktira tempo Schurter, takoj za njim pa Avancini, Andreassen, Vader in Koretzky. Zraven priključi še Južnoafričan Alan Hatherly (Specialized Racing). Prva skupina gre resnično hitro in skrbi, da se tekmovalci od desete pozicije dalje ne bi preveč približali.

Milan Vader

V četrti krog prvi pripelje Milan Vader, v istem času za njim še Avancini, Schurter, Andreassen in Koretzky. Nato sekundo za njimi še Švicar Filippo Colombo (Absolute – Absalon – BMC), Jordan Sarrou, Francoza Stephane Tempier (Trek Factory Racing XC) in Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing) ter Luca Braidot (CS Carabinieri – Cicli Olympia Vittoria).

Nato začne ritem narekovati Koretzky. Vodilni skupini se pridruži še mladi Francoz Thomas Griot (Massi). Prvih 14 tekmovalcev je zvrščenih v manj kot dvajsetih sekundah.

N1N0 Schurter

Peti krog začne Schurter, takoj za njim Koretzky in Vader. Štiri sekunde za njimi pa Andreassen in Avancini. Razlika do ostalih se nekoliko poveča, a še vedno ne toliko, da ne bi mogli ujeti vodilne četverice. Vodstvo zopet prevzame Milan Vader, takoj za njm Koretzky Schurter in Avancini. Petouvrščeni Sarrou zaostaja le šest sekund, prvih enajst tekmovalcev pa je razvrščenih v manj kot 15 sekundah.

Henrique Avancini

Šesti krog in najdaljši vzpon. Schurter prevzame vodstvo, Avancini takoj za njim, prav tako Koretzky, Vader in Sarrou. V zadnji krog se poda osmerica tekmovalcev, ki imajo pred zasledovalci 14 sekund prednosti.

Boj titanov

Kdo bo prvi skušal narediti razliko? Tipanje, koliko moči je še ostalo komu za zaključek. Schurter vodi na prvi vzpon. Tudi na spustu Mitas Choice ni prišlo do sprememb.

Nato pa najtežji del dirke in najdaljši vzpon. Schurter gre na vso moč, Avancini mu je čisto za petami, dve kolesi zadaj še Vader. Koretzky zaostaja že osem sekund.

Se bodo za zmago se bodo v cilju pomerili svetovni, brazilski in nizozemski prvak? Ali se bo uspelo priključiti še komu?

Nato pa skok Vaderja, takoj odgovori Schurter, Avancini nekoliko zaostane, a kmalu priključi ter se po drugačni liniji na vzponu prerine na vodilno pozicijo. Od zadaj priključita še Koretzky in Tempier. Obeta se skupinski sprint do cilja.

Najhitreje začne sprintati Avancini. In pripelje do prve zmage v olimpijskem krosu. Milan Vader je osvojil drugo mesto, Nino Schurter Tretje, Koretzky četrto in Hatherly peto!

Avancini do svoje prve zmage svetovnega pokala v olimpijskem krosu.

V Vysočina Areni smo danes videli dirko vseh dirk in eno najbolj izenačenih v zadnjih nekaj sezonah!

Ostala velika imena

Lars Forster (Scott – Sram MTB Racing), ki je s Schurterjem nedavno zmagal na etapni dirki Swiss Epic, se nekako ne znajde, a je dirko vseeno zaključil na zelo dobrem 12. mestu. Mesto za njim je dirko zaključil zmagovalec četrtkove preizkušnje Simon Andreassen. Luca Braidot je zaključil na zelo dobrem 14. mestu in zaostal le minuto in 19 sekund.

Anton Cooper (Trek Factory Racing) je bil 23. Daniele Braidot (CS Carabinieri – Cicli Olympia) je bil 29. Danec Sebastian Finni (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) je osvojil 38. mesto. Zmagovalec dirke v Kočevju Sam Gaze (Alpecin Fenix) je bil 43. .

Izčrpani Milan Vader.

Manuel Fumić (Cannondale Factory Racing) je po silovitem začetku padel močno v ozadje in nato dirko končal na 45. mestu. Nekdanji olimpijski prvak Čeh Jaroslav Kulhavy je po začetnih težavah in prazni pnevmatiki zaključil na 103. mestu med 114 tekmovalci, ki so zaključili dirko v Novem Mestu.

Rok Naglič

Iz startnega kroga je v prvi krog prišel kot osemdeseti, z zaostankom minute in 25 sekund. Potem 82. in 86. pozicija v tretjem krogu, v četrti krog je šel kot 84. V petem krogu je zdrsnil na 107. mesto. Dirke na žalost ni končal.

Vrstni redi na uci.org.

Posnetek obeh dirk si lahko ogledaš na Red Bull TV.

To je bil dvojni spored v Novem Mestu na Moravskem 2020.

Fotografije Grega Stopar

Preberi še

XCC Nove Mesto: Druga zmaga Britanke in tretja za Brazilca 
Svetovni pokal Nove Mesto: Zmagi v Francijo in na Dansko
Svetovni pokal Nove Mesto: Vita in matevž solidno 
XCC Nove Mesto: Prvenec Mehičana in Britanke Nove Mesto: Mladinci skoraj z odliko, Matevž dobro, Vita s smolo

Sledite nam