Nove Mesto, kros
1. oktobra 2020

Članske dirke že dolgo časa niso bile tako izenačene, predvsem pa zapolnjene z novimi, mladimi tekmovalci in tekmovalkami. Danes v Vysočina Areni predstave, kot že dolgo ne!

Hladno, oblačno in nič kaj prijetno vreme v Novem Mestu na Moravskem, a vseeno vroče na progi. Toliko tekmovalnosti, prehitevanj, dvigovanj ritma in hitrosti v svetovnem pokalu že dolgo nismo videli!

Na startu smo imeli tudi dva slovenska tekmovalca. V elitni ženski kategoriji Tanjo Žakelj (Unior Devinci Factory Racing), ki ima na Vysočina Areno lepe spomine, saj je svojo prvo zmago v svetovnem pokalu slavila ravno na tem prizorišču. V elitni moški kategoriji pa je nastopil Rok Naglič, ki je po uspešnem dirkanju v zadnjem mesecu na Češko prišel po dober rezultat!

Aktualna svetovna prvakinja Pauline Ferrand Prevot.

Ženske, ali ko rojakinja prevzame pobudo!

Od starta sta pobudo prevzeli Francozinji, aktualna svetovna prvakinja Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Collective Factory Team) in mlada Loana Lecomte (Massi). Kar nekaj časa sta vozili svojo dirko.

Prve tri kroge je tempo diktirala Prevotova, potem je pobudo prevzela Lecomtejeva. Prevotova je začela popuščati, iz ozadja pa se je bližala Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing).

Terpstra je nato prehitela Prevotovo in se podala v lov za Lecomtejevo, a je bila Francozinja zelo suverena. Prevotova je še nekoliko popustila in rahlo zaostala za Nizozemko. Tako je šla prva zmaga v svetovnem pokalu v roke 21-letni Lecomtejevi, ki je po tretjem mestu v torkovem kratkem krosu stopila še korak višje. Na drugo mesto se je uvrstila Anne Terpstra, ki je zaostala 31 sekund, še šest sekund več zaostanka si je privozila Pauline Ferrand Prevot na tretjem mestu.

Prva zmaga mlade Francozinje (levo), drugo mesto za Nizozemko (desno) in tretje za še eno Francozinjo (desno zadaj).

Ko favoritinje “pogorijo”

Kar nekaj deklet iz prve startne vrste danes ni imelo svojega dne. Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) je osvojila šele 17. mesto. Danka Annika Langvad (Specialized Racing) se je uvrstila mesto pred Tanjo, Kanadčanka Emily Batty (Trek Factory Racing XC) po islandski avanturi še nima pravih nog in je bila šele osemindvajseta …

Tanja solidno

Tanja Žakelj je v startnem krogu vozila odlično, v prvi krog vstopila na devetem mestu, nato pa je njen zagon nekoliko zanihal in na sredini dirke je padla v ozadje. V drugi polovici je vozila v konstantnem ritmu in si na koncu z zaostankom 5 minut 53 sekund privozila 20. mesto.

Izjava po dirki

“Počutje ni bilo najbolj fajn, ampak naredila sem vse, kot je treba. Štart je bil res dober in želela sem si biti med dvajseterico po štartnem krogu, ker običajno nato napredujem … pa sem bila kar okoli desetega mesta. Videla sem tudi vodilne. Nadaljevanje enostavno ni bilo v redu. Nisem se počutila dobro, v želodcu sem imela napet občutek, v noge me je zeblo. Nisem mogla sproščeno dirkati in uživati. Želela bi si več potegniti iz te dirke, sem pa vseeno naredila največ, kar sem lahko!”

Tanja na okrepni postaji ravno prevzema bidon od Urbana Ferenčaka. Gospodič z masko na obrazu na levi strani.

Moški: Zmaga kot darilo za rojstni dan

Dirka, kot že dolgo ne. Neverjetna izenačenost tekmovalcev vse do polovice, potem nekoliko manj, a vseeno. Dirka, ki si jo bomo zapomnili tudi po tem, da se osemkratni svetovni prvak iz ozadja prebije vse do četrtega mesta.

Dirkalo se je pred praznimi tribunami.

Prvi del sta zaznamovala Brazilec Henrique Avancini in mladi Nizozemec Milan Vader (KMC – Orbea). Nato so se jima pridružili še Švicar Flueckiger, Francoz Koretzky (KMC – Orbea) in njegova rojaka Marotte (Cannondale Factory Racing) in Tempier (Trek Factory Racing XC).

V drugem delu pobudo prevzameta Danec Simon Andreassen (Specialized Racing) in Vader. Pridruži se jima še Maxime Marotte.

Avancini je dobršen del dirke diktiral tempo.

Avancini počasi izgublja stik z vodilnimi, a še vedno drži četrto mesto. Iz ozadja prihaja Švicar Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing). Vmes nekajkrat z dvigom tempa poizkusi Marotte, a ga Andreassen in Vader hitro ulovita. Proti koncu sama ostaneta le Andreassen in Marotte, ki se “udarita” za zmago.

Za oba tekmovalca bi bila to prva zmaga v svetovnem pokalu. Več moči je imel Danec, ki je dan prej (30. sptember) praznoval svoj 23. rojstni dan in si tako privozil najlepše darilo! Mladi Andreassen je po dveh naslovih mladinskega svetovnega prvaka in odličnem dirkanju v kategoriji do 23 let na svoji prvi članski dirki doživel svoj prvenec!

Na drugo mesto se je z devetimi sekundami uvrstil Maxime Marotte, tretji je bil Milan Vader, ki je zaostal 26 sekund.

Simon Andreassen

Simon Andreassen po dirki

“Že od začetka sem vedel, da lahko zmagam. V startnem krogu sem bil že kmalu spredaj in držal sem se nazaj, da se ne bi prekmalu odpeljal. Gume na mojem kolesu so bile odločilne.

Vozil sem vse skalne dele in korenine, na katerih so imeli ostali težave. Vseskozi sem bil prepričan v zmago. Tudi Francoz me ni vrgel s tira. Upam, da bom jutri lahko vozil svoj prvi kratki kros. To si namreč želim že zelo dolgo!”

Povratek vseh povratkov

Start iz četrte vrste, vožnja med 25. in 30. mestom, nato pa korak za korakom (obrat za obratom) do neverjetnega četrtega mesta!

Nino Schurter (Scott SRAM MTB Racing) je po neuspešni predstavi v kratkem krosu, kjer je zaradi padca izgubil veliko časa, zopet pokazal, zakaj je še vedno najboljši tekmovalec v olimpijskem krosu.

34-letnk bo imel popravni izpit že jutri na drugi dirki kratkega krosa.

N1N0

Ko se Rok ne zadovolji s pozicijo, temveč z rezultatom!

“Noge sem imel dobre, ampak ker ne dobiš svoje pozicije, ne moreš iti z glavo skozi zid in vse, kar lahko narediš, je da se čisto umiriš. Na prvi resni vzpon smo šli peš, ker je bila gneča prevelika. Nato se je začelo dirkati! Pridobival sem iz kroga v krog in resnično dirkal z glavo. Ko sem videl, da ne moreš biti hiter, nisem šel na moč in sem vrtel pedale na nižjih vatih, tako sem imel več moči na klanec in to je to!”

Rok Naglič na skalnem odseku.

Rok Naglič se je še v tretjem krogu vozil okoli 73. mesta, a nato s pametno vožnjo prišel do svojega najboljšega rezultata v članski konkurenci. Na koncu je zasedel 48. mesto z zaostankom 7 minut in 10 sekund za zmagovalcem!

Jutri bo v Vysočina Areni na sporedu še druga preizkušnja v kratkem krosu. Začetek o 17. uri na Red Bull TV.

Vrstni redi

Fotografije Grega Stopar

Preberi še

Svetovni pokal Nove Mesto: Vita in Matevž solidno
XCC Nove Mesto: Prvenec Mehičana in Britanke

Sledite nam