Nove Mesto, svetovni pokal, Jakob Klemenčič
3. oktobra 2020

Predzadnji dan podaljšanega tekmovalnega vikenda na Češkem je postregel z atraktivnimi predstavami mlajših kategorij.

Zadnja dirka mlajših kategorij pred odhodom na svetovno prvenstvo v avstrijski Leogang je končana. Mladinci so se odrezali po pričakovanjih selektroja, prav tako tudi Matevž Govekar.

Vita Movrin ni mogla popraviti svojega dosežka s četrtkove dirke, je pa proga v Vysočina Areni v Novem Mestu na Moravskem danes zasijala v polni, jesenski luči. S pomočjo sonca in vetra je bil krog skoraj popolnoma suh in mnogo hitrejši kot na prvi, četrtkovi dirki.

Nove Mesto, svetovni pokal
Start mladincev

Dekleta U23

Po drugem mestu na prvi letošnji dirki je na drugi slavila zmago. Nizozemka Ceylin Del Carmen Alvarado (Alpecin – Fenix) je za pet krogov proge v Vysočina Areni potrebovala uro, 19 minut in 50 sekund.

Nove Mesto, svetovni pokal, Blanka Kata Vas
Četrtouvrščena. Madžarka Blanka Kata Vas.

19 sekund za Nizozemko je v cilj prikolesarila Madžarka Marika Tovo (KTM Protek Dama), še 20 sekund več zaostanka je zabeležila tretjeuvrščena Francozinja Helene Clauzel (Cube Pro Fermetures Sefic).

Zmagovalka prve preizkušnje Italijanka Giorgia Marchet je končala na petem, tretjeuvrščena četrtkove dirke Američanka Haley Batten (Specialized Racing) pa na četrtem, z le sekundo zaostanka za tretjim mestom.

Nove Mesto, svetovni pokal, Vita Movrin
Vita s pokvarjenim kolesom pešači proti vrhu vzpona.

Smola za Vito

Vita Movrin nekako ni mogla popraviti rezultata s prve letošnje dirke svetovnega pokala. Tehnične težave, a že z mislimi na svetovno prvenstvo:

Vita po dirki: “Ena bejba me je nabila v menjalnik in nato sem pogrnila. Vse je bilo zvito in želela sem samo do tehnične cone. A glej zlomka, na tehnični je bilo vse v redu in odpeljala sem se naprej. In že naslednji vzpon je vse skupaj zaškrtalo in … odpeljala sem krog do konca ter zaključila. Ampak v tretje gre rado, in Leogang …”

Nove Mesto, svetovni pokal, Mona Mitterwallner
Zmagovalka med mladinkami. Mona Mitterwallner.

Mladinke

Zmage se je veselila Avstrijka Mona Mitterwallner (reprezentanca Avstrije), ki je dobesedno deklasirala konkurenco, saj je Francozinjo Olivio Onesti (Scott Creuse Oxygene Gueret) prehitela za kar tri minute in 18 sekund. In to v uri, 4 minute in 21 sekund dolgi dirki.

Na tretje mesto se je uvrstila Čehinja Karolina Bedrinkova (reprezentanca Češke), ki je zaostala še pol minute več kot Francozinja. S to dirko je Avstrijka nakazala, kam meri na svetovnem prvenstvu v Leogangu prihodnji teden.

Članica slovenske reprezentance Tamara Homar je dirko zaključila na 36. mestu.

Zmagovalec mladinske kategorije Tobias Lillelund.

Mladinci

Boj za zmago se je odvijal med Dancema, Američanoma, Švicarjem in Brazilcem. Največ moči v nogah je imel lani 24. na svetovnem prvenstvu, Danec Tobias Lillelund (reprezentanca Danske), ki je za pet napornih krogov potreboval uro in 8 minut.

Pol minute zaostanka je pridelal njegov rojak, reprezentančni kolega in aktualni državni prvak Oliver Vedersø Sølvhøj. Tretje mesto je pripadlo Američanu Bjornu Rileyu (Baer National Team), ki je zaostal 34 sekund.

Vrstni redi

Slovenska zasedba

Najbolje se je odrezal Jakob Klemenčič, ki je s štirimi minutami in 24 sekundami zaostanka zasedel 16. mesto. Do 20. mesta se je prebil Teo Pečnik, ki je zaostal 4 minute in 56 sekund. V trideseterico najboljših mladincev je s 27. mestom in zaostankom 5 minut 44 sekund uspelo priti Blažu Žleju.

Še en član slovenske mladinske reprezentance pa je končal na 54. mestu. Matic Kranjec Žagar je zaostal 9 minut in 56 sekund.

Jaka Starman (Calcit Bike Team) je osvojil 92. mesto med 105 prijavljenimi tekmovalci.

Nove Mesto, svetovni pokal
Gospod na čelu dirke ni imel lahkega dela, saj so mlajši člani močno pritisnili na pedale in bili presneto hitri.

Kaj sta povedala Klemenčič in Pečnik?

Jakob: “Do konca startnega kroga smo bili še nekako skupaj, potem pa se je v prvem velikem krogu že naredila razlika. Pozna se, da so nekateri tekmovalci močnejši in gredo lažje tudi po tehničnih delih. Tekmovalcev je bilo več kot na prejšnjih dirkah, saj so prišli tekmovat vsi, ki bodo šli potem naprej v Avstrijo na svetovno prvenstvo.”

Jakob Klemenčič

Teo: “V startnem krogu je šlo tako, kot sem si zamislil, potem pa me je v drugem in tretjem krogu nekoliko zmanjkalo, noge niso bile taprave in sem posledično delal več napak.

Zadnja dva kroga sem prišel k sebi in začel nekoliko pridobivati. Težava je bil tudi veter, saj če si prišel sam na ravnino, je bilo kar težko. Popravni izpit me čaka naslednji četrtek.”

Nove Mesto, svetovni pokal, Matevž Govekar
Matevž Govekar

Fantje U23

Zadnja sobotna dirka je bila namenjena mlajšim članom, mi pa z enim železom v ognju. Matevž Govekar je kljub tehničnim težavam izboljšal svojo uvrstitev s četrtkove dirke. Z zaostankom 9 minut in 39 sekund je osvojil 48. mesto.

Zmage se je ponovno veselil Britanec Thomas Pidcock in še enkrat več dokazal, da veščine iz ciklokrosa dobro vplivajo na njegovo vožnjo z gorskim kolesom. Pidcock je za šest krogov dolgo dirko porabil uro, 15 minut in 57 sekund.

Nove Mesto, svetovni pokal, Thomas Pidcock
Thomas Pidcock

Dolgo časa mu je na drugem mestu in z le 20 sekundami zaostanka sledil Američan Christopher Blevins (Specialized Racing), a je na koncu njegov zaostanek znašal minuto in 8 sekund. Tretje mesto je s časom ure, 17 minut in 27 sekund osvojil Švicar Albin Vital (THÖMUS RN Swiss Bike Team).

Vrstni redi

Nove Mesto, svetovni pokal
Barve jeseni.

Selektor Matjaž Budin po predstavah svojih varovancev

“Sem zadovoljen, še posebej, ker od Matevža nisem imel nekih pričakovanj, saj je letošnjo sezono bolj posvetil cestnim dirkam. Je pa Matevž močan, vsekakor najbolj od mlajših članov, in mu bomo dali še možnost za dirke na svetovem prvenstvu in v svetovnem pokalu.

Danes je imel nekaj smole, ker se mu je odtegnil prednji obroč, drugače bi realno bil nekje okoli 40 mesta. Juniorji pa super. Danes je bila resnično močna konkurenca.

Na prejšnjih tekmovanjih je bil Jakob v deseterici, pa tudi Teo. Želja je bila tudi tokrat z vsaj eno uvrstitvijo v deseterico, a so 16., 20. in 27. mesto so super rezultati, sploh glede na konkurenco.

Razlike so majhne in je potrebno borbati naprej, so pa zagotovo sposobni priti, vsaj kakšen izmed tekmovalcev, med deseterico tudi na svetovnem prvenstvu. Ne morem niti mimo Roka, saj imamo nekoga, ki se odobro bori tudi v članski konkurenci!”

Nove Mesto, svtovni pokal, Gregoir Dimic, Matevž Govekar
Na okrepni postaji je tekmovalce čakal Gregor Dimic.

Na naslovni fotografiji Jakob Klemenčič. Vse fotografije Grega Stopar.

Preberi še

XCC Nove Mesto: Druga zmaga Britanke in tretja za Brazilca
Svetovni pokal Nove Mesto: Zmagi v Francijo in na Dansko
Svetovni pokal Nove Mesto: Vita in matevž solidno
XCC Nove Mesto: Prvenec Mehičana in Britanke

Sledite nam