Svetovni pokal Nove Mesto, Vita in Matevž
1. oktobra 2020

Vreme na Češkem ne prizanaša. Še vedno dokaj nizke temperature in obilica blata! Matevž Govekar in Vita Movrin zaključila s prvima dirkama.

Prva dirka svetovnega pokala v olimpijskem krosu je v kategorijah do 23 let postregla z nekaj novimi imeni na vrhu. Težka proga, ki so jo dodatno začinili hladno vreme, spolzka podlaga in blato, je bila velik izziv za vse tekmovalce in tekmovalke, saj letos niso vozili dirk s tako močno konkurenco.

Na startu smo imeli tudi dva slovenska tekmovalca, člana reprezentance Vito Movrin in Matevža Govekarja.

Vita Movrin, Nove Mesto World Cup
Vita na skalnem odseku, ki je terjal kar nekaj padcev.

Dekleta U23

Vita Movrin je za mesto izboljšala svojo lansko najboljšo uvrstitev, tokrat je dirko končala na 35. mestu (51 tekmovalk na startu), njen zaostanek pa je bil 10 minut in 30 sekund.

Nove Mesto World Cup
Od leve proti desni: Giorgia Marchet, Ceylin Del Carmen Alvarado in Haley Batten.

Zmagovalka v kategoriji pa Italijanka Giorgia Marchet, ki je v zaključku za le devet sekund prehitela Nizozemko Ceylin Del Carmen Alvarado (Alpecin – Fenix). Na tretje mesto se je z zaostankom 17 sekund uvrstila Američanka Haley Batten (Specialized Racing).

Vita Movrin, Nove Mesto World Cup
Vita Movrin

Vita po dirki

“Na začetku sem mislila, imam dobre noge, super ritem, potem pa … najbrž je malce krivo tudi to, ker smo ogromno hodili v klanec. Morda bo zaradi tega potrebno začeti trenirati ciklokros. Je pa tale rezultat moja najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu v kategoriji do 23 let. Mislim, da sem bila lani 36. v Val di Sole. Drugače sem z vožnjo v Novem Mestu zadovoljna, saj sem letos, za razliko od lani, odpeljala vse kroge. Popravni izpit pa me čaka v soboto!”

Matevž Govekar, Nove Mesto World Cup
Matevž Govekar

Fantje U23

Na startu le Matevž Govekar, ki je letošnjo sezono bolj kot ne posvetil tekmovanjem na cesti, a upravičil zaupanje selektorja Matjaža Budina, se odlično odrezal na reprezentančnih treningih pred odhodom na Češko in si zaslužil mesto v preprezentanci.

Matevž je odpeljal solidno dirko, končal na 51. mestu med 88 tekmovalci. Njegov zaostanek za zmagovalcem je znašal 7 minut in 51 sekund.

Albin Vital
Albin Vital se je na koncu prebil na tretje mesto.

Zmago na prvi letošnji dirki svetovnega pokala je zabeležil 21-letni Thomas Pidcock. Britanec, ki je celotno mladinsko kariero posvetil dirkam v ciklokrosu in cestnem kolesarstvu, je za šest krogov dolgo dirko potreboval uro, 24 minut in 11 sekund. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila Švicarja Alexandre Balmer in Vital Albin (oba THÖMUS RN Swiss Bike Team). Prvi je zaostal 27, drugi pa 34 sekund.

Matevž in Thomas po dirki

Matevž: “Startal sem zelo dobro, potem pa sem nekoliko izgubljal, tudi v tehničnem smislu. Manjka mi dirk, predvsem takšnih z zelo visokim ritmom. Če bodo vse dirke do konca izpeljane, potem imam še nekaj možnosti, da izboljšam uvrstitve.”

Thomas: “Vsak krog, ki ga naredim, boljše mi gre, Ne maram voziti na kolesu nekoga in v njegovem ritmu, zato sem šel po svoje, v lastnem ritmu, in tako mi je uspelo zmagati.”

Thomas Pidcock, Nove Mesto World Cup
Thomas Pidcock se je iz ozadja prebil na prvo mesto.

Vrstni redi

Fotografije Grega Stopar

Preberi še

XCC Nove Mesto: Prvenec Mehičana in Britanke

Sledite nam