Evropski pokal BMX, Benátky nad Jizerou
15. aprila 2024

Benátky nad Jizerou je gostil peto in šesto dirko evropskega pokala. Odlični češki gostitelji, pregovorno dobro vzdušje, resnično lepo pripravljena proga za 900 tekmovalk in tekmovalcev in 3. mesto Maja Nanuta.

Dobrih sedemsto tekmovalk in tekmovalcev manj kot pred dvema tednoma v belgijskem Zoldru. Največji osip prijavljenih je bil v kategorijah championship (junior, U23 in elite) in v kategoriji challenge 15 in 16 let. Razloga sta dva – prihajajoči svetovni pokal v Tulsi v Združenih državah Amerike in prihajajoča tekmovanja v Franciji, na Nizozemskem in v Belgiji, kjer bodo še delili točke Mednarodne kolesarske zveze za prihajajoče olimpijske igre v Parizu.

Takšno je pač taktiziranje predstavnikov kategorij championship, saj se tako “razpršijo” širom Evrope in v zadnjih tednih za svoje države na različnih kategoriziranih dirkah nabirajo prepotrebne točke UCI. Ena izmed zadnjih dirk bo tudi letošnji BMX Race Ljubljana, kjer lahko pričakujemo nekaj znanih imen BMXa.

Benátky, sobota: Nekaj sreče in nekaj smole

Sobotna peta dirka evropskega pokala, odlično dirkanje s skoraj poletnimi temperaturami na odlično pripravljeni progi v čeških Benetkah.

Za začetek nekaj smole v slovenskem taboru. Klemen Dečman (Rajd Ljubljana) je med 12-letniki dirko končal s padcem v tretjem motu, zaradi poškodbe roke so ga prepeljali v bolnišnico. V reševalnem vozilu se mu je pridružila še Taja Malavašič Šurca (ŠKD Super potencial), ki je prav tako padla. Dečman si je zlomil kost v dlani in dobil mavčno oblogo, Taja pa je utrpela zvin gležnja in natrgane stranske vezi. Tako je bil za dva Slovenca tekmovalni vikend predčasno končan.

Kako so se odrezali Slovenci?

V kategoriji junior je bil na startu le Val Trinle Lampič (Bikehanic – Lumar), ki je med 65 tekmovalci na startu osvojil 7. mesto v četrtfinalu in končal na 27. mestu. Mak Breznik Falk (Bikehanic – Lumar) je bil v kategoriji 15 in 16 let, ta letošnjo sezono poteka sočasno s kategorijami championship, po prvem motu diskvalificiran oziroma prestavljen na zadnje mesto v skupini, nato pa je zamudil LCQ (last chance qualifier) ter ostal brez uvrstitve.

Popoldanski del je bil namenjen kategorijam challenge. Najstarejši izmed Slovencev je bil Tomaž Derenčin (Rajd Ljubljana), ki je v kategoriji cruiser 45+ med 19 tekmovalci osvojil 16. mesto.

Trojica Slovencev – Tim Rovtar (KK Črn trn), Nejc Heric (Bikehanic – Lumar) in Gaj Gorza (TBP Lenart) – je nastopila v kategoriji 17 do 24 let. Med 36 tekmovalci je Gaj Gorza osvojil 10. mesto, Nejc Heric je bil 18., Tim Rovtar pa je s padcem zasedel 25. mesto.

V kategoriji 14 let je Jošt Ložar (Bikehanic – Lumar) med 56 tekmovalci dirko končal v polfinalu in se na koncu uvrstil na 9. mesto. Med 12-letniki je Maj Nanut (Rajd Ljubljana) med 62 tekmovalci prišel v finale, tam pa končal kot šesti. Aleksandar Gajić (Rajd Ljubljana) je med 10-letniki tekmovanje zaključil v polfinalu, na koncu je bil med 56 tekmovalci 11. Gal Malavašič Šurca (ŠKD Super potencial) je bil med dečki 9 let med 47 tekmovalci devetnajsti. Neja Heric (Rajd Ljubljana) je bila v kategoriji deklic, starih 11 in 12 let med 27 tekmovalkami enaindvajseta. Tija Frank (BSX Racing Team) je bila med deklicami, starimi 10 let med 12 tekmovalkami uvrščena na 8. mesto.

Vrstni redi kategorij challenge, vrstni redi kategorij championship.

Benátky, nedelja

Mak Breznik Falk je popravil napako s sobotne preizkušnje in med 113 tekmovalci, starimi 15 in 16 let, prišel do četrtfinala ter zaključil na 21. mestu. Val Trinle Lampič je v kategoriji junior izpadel v osmini finala, na koncu je bil med 65 tekmovalci 42.

Največji podvig pa je uspel Maju Nanutu, ki je v finalu 12-letnikov zasedel tretje mesto.

Popoldanske dirke je nekoliko krojil tudi močan veter, ki pa ni drastično vplival na končne odločitve, Slovenci pa smo zaradi sobotnega padca izgubili še enega predstavnika. Nedeljskemu dirkanju se je zaradi sobotne poškodbe kolena odpovedal Tim Rovtar.

Predstavniki klubov Rajd Ljubljana, Bikehanic – Lumar, ŠKD Super potencial in BSX Racing Team so se odrezali takole:

  • Gaj Malavašič Šurca (9 let) – 18. mesto med 44 tekmovalci.
  • Tija Frank (deklice 10 let) – 7. mesto med 11 tekmovalkami.
  • Aleksandar Gajić (10 let) – 12. mesto med 55 tekmovalci.
  • Neja Heric (deklice 11 in 12 let) – 13. mesto med 27 tekmovalkami.
  • Maj Nanut (12 let) – 3. mesto med 60 tekmovalci.
  • Jošt Ložar (14 let) – 27. mesto med 53 tekmovalci.
  • Nejc Heric (17 – 24 let) -16. mesto med 33 tekmovalci.
  • Gaj Gorza (17 – 24 let) – 11. mesto med 33 tekmovalci.
  • Tomaž Derenčin (cruiser 45+) – 16. mesto med 20 tekmovalci.

Finale Maja Nanuta

Vrstni redi championship, vrstni redi challenge.

Naslednji dirki evropskega pokala bosta na sporedu po prihajajočih evropskem in svetovnem prvenstvu, in sicer 15. in 16. junija na Nizozemskem. Prvič bo gostitelj dirk tega ranga Tiel. Informacije najdeš na uec.ch.

Naslovna fotografija UEC – Union Européenne de Cyclisme

Preberi še

Evropski pokal BMX Zolder: Gneča pri vrhu, Slovenci brez presežkov
Evropski pokal BMX: Po dežju vedno posije sonce

Sledite nam