Nove Mesto, kratki kros
2. oktobra 2020

Dirke v kratkem krosu so resnično atraktivne in napete od starta do cilja. Kaj vse se lahko pripeti v dvajsetih minutah vožnje na polno, smo videli danes v Vysočina Areni.

Nekoliko lepše vreme v Novem Mestu na Moravskem, le da je danes namesto dežja, malce ponagajal veter. Mnogo bolj suha proga, kar se je poznalo na časih in drznejše vožnje v ženski in moški kategoriji.

XCC Nove Mesto, Pauline Ferrand Prevot
Pauline Ferrand Prevot je diktirala tempo skozi celotno dirko.

Ženske

Nekoliko bolj umirjen start kot na torkovi dirki, kar je dekletom omogočilo bolj strnjeno vožnjo. Po startnem krogu se je na čelo postavila Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Collective Factory Team) in skušala kontrolirati dirko.

Tanja Žakelj (Unior Devnci Factory Racing) je šla v prvi krog kot deveta, nato pa na valovih skoraj padla, saj jo je z idealne linije zrinila včerajšnja zmagovalka olimpijskega krosa Francozinja Loana Lecomte (Massi). Tanja se je komaj rešila, zapeljala s proge, a nadaljevala dalje. S tem je izgubila stik z najhitrejšimi, ki so že začele pospeševati in dvigovati ritem.

XCC Nove Mesto, Tanja Žakelj
Tanja Žakelj

Prevotova je še naprej kontrolirala dirko in od časa do časa umirjala tempo. V peti krog je prvih petnajst tekmovalk pripeljalo čisto skupaj, v sekundi, Tanja se je gibala okoli 28. mesta.

Zadnja dva kroga so se na čelu dirke menjavale Američanka Kate Courtney (Scott – Sram MTB Racing),osmoljenka torkovega kratkega krosa Italijanka Eva Lechner (Trinx Factory Team), Avstralka Rebecca McConell (Primaflor Mondraker Xsauce) ….

Zaključek, ki pritiče močnejšemu spolu

Tudi dekleta so “od hudiča”. Tak zaključni sprint si lahko privoščijo le najboljše in najdrznejše tekmovalke. Za prvo mesto sta se na koncu pomerili Evie Richards in Pauline Ferrand Prevot. Najprej je krenila Britanka, nato je silovito pospešila Francozinja, zadaj se jima je bližala Avstrijka Laura Stigger.

Francozinja je bila odločna, da v cilj pripelje prva, a jo je Britanka nekoliko zaprla, manever je Prevotovi nekoliko dvignil pritisk in je z rokami ter gestikulacijo dala vedeti Britanki, da ni vse po predpisih.

Pauline in Evie v zaključnem sprintu. Prevotova se je močno jezila na Richardsovo.

Na koncu je drugič zapored zmagala Evie Richards, Pauline Ferrand Prevot je bila druga, z istim časom kot zmagovalka pa se je tretjega mesta veselila Laura Stigger.

Tanja Žakelj je s 27 sekundami zaostanka osvojila skromno 33. mesto. Velja pa zapisati, da bolj izenačene dirke v kratkem krosu deklet še ni bilo! Prvih 17 je 19 minut in pol dolgo dirko končalo v desetih sekundah!

Aktualna olimpijska prvakinja Švedinja Jenny Rissveds (levo) nekako ne najde prave forme. Popolnoma druga pesem je Nizozemka Anne Terpstra (desno).

Moški

Deset divjih kilometrov in 19 minut v ritmu kronometra. Druga dirka svetovnega pokala v kratkem krosu je pri moških postregla z eno najbolj izenačenih voženj, saj je bila štirideseterica najboljših tesno skupaj vse do sedmega kroga.

Ondrej Cink. Domači matador je končal na skromnem 25. mestu.

Najprej je sicer močno potegnil Poljak Bartlomiej Wawak (Kross Racing Team), a so ga zelo hitro ujeli in ga je skupina posrkala vase. Na čelu dirke so se izmenjevali Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), Švicar Nino Schurter (Scott – Sram MTB Racing), Kanadčan Leandre Bouchard (Pivot Cycles – Ote), zmagovalec prve dirke kratkega krosa Mehičan Jose Gerardo Ulla Arevalo (A.R. – Efideporte Pro Cycling Teams).

Avancini je po podpisu 3-letne pogodbe dal svojemu delodajalcu lepo darilo. Še eno zmago v kratkem krosu.

Blizu pa so bili še Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing), Danec Sebastian Finni (CST PostNL Bafang MTB Racing Team) in Francoz Victor Koretzjy (KMC – Orbea).

V sedmem krogu, ravno, ko je Avancini zapiral vrzel do vodilnih Bouscharda in Ulla Arevale, je na koncu prve skupine padel Maxime Marotte in tako zaprl pot ostalim. Marotte na koncu ni zmogel izničiti zaostanka.

Osmoljenec kratkega krosa Maxime Marotte

Zadnji krog je letelo

Najprej je pospešil zmagovalec torkove preizkušnje Ulloa Arevalo, a se mu napad ni izšel, takoj je naprej skočil Avancini, napad je pokril Schurter, skočil je tudi Ulloa Arevala, a se rahlo zapel ob Schuterjevo pnevmatiko, skoraj padel in izgubil stik z najboljšimi.

Avancini je navil močan ritem in ga držal do konca, ko je šel v sprint s Švicarjem Thomasom Litscherjem (KMC Orbea) in Nemcem Maximilianom Brandlom (Lexware Mountainbike Team). To je Brazilčeva tretja zmaga v kratkem krosu!

Na četrto mesto se je uvrstil Milan Bradl, na peto mesto pa se je z najhitrejšim krogom na dirki (povprečno hitrost je imel nekaj čez 31 kilometrov na uro!) Nemec Manuel Fumić (Cannondale Facotry Racing).

V stilu čez cilj. Absalonov varovanec Jordan Sarrou.

Vrstni redi

Posnetek današnje dirke si lahko ogledaš na Red Bull TV.

Ne pozabi!

Jutri najprej na startu olimpijskega krosa za mlade mladinka Tamara Homar in mladinci Jakob Klemenčič, Teo Pečnik, Blaž Žle in Matic Kranjec Žagar. Nato še start dirk kategorije U23 z Vito Movrin in Matevžem Govekarjem.

Foto Grega Stopar

Preberi še

Svetovni pokal Nove Mesto: Zmagi v Francijo in na Dansko
Svetovni pokal Nove Mesto: Vita in Matevž solidno
XCC Nove Mesto: Prvenzec Mehičana in Britanke

Sledite nam