Mednarodne dirkaške
Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
21. junija 2022

Olimpijski kros pri Budimpešti, kraški bikepacking, maraton v Kvarnerju, dirki v Švici in v Avstriji, evropski prvenstvi na Češkem, Payet gre v penzijo …

Mednarodne s Slovenci

Olimpijski kros na Madžarskem

Dirke razreda UCI C2 na Madžarskem se je udeležil tudi del slovenske gorskokolesarske reprezentance. Najvišje se je uvrstil Matjaž Lozar, ki je bil v članski kategoriji tretji, med mladinci pa je z drugim mestom presenetil Blaž Kavčič. Poročilo najdeš na Instagramu: @sloveniacyclingfederation.

Švicarski pokal Proffix

Člani domžalskega kluba Energijateam.com so se odločili preveriti formo kar na dirki švicarskega pokala Proffix, ki ga je gostil Gränichen. Pokal velja za enega najmočnejših v Evropi in največkrat se na njem pomerijo tudi zvezdniki svetovnega pokala. Sobotno dirko je suvereno odpeljala aktualna evropska prvakinja Meta Tancik, ki je osvojila tretje mesto v kategoriji U15. Žan Pahor je med mladinci osvojil odlično deveto mesto, in to v konkurenci, kjer je bilo med prvimi desetimi kar šest francoskih reprezentantov. Vrstni redi na abavent.de.

Stattegg

V nedeljo je na avstrijskem Štajerskem v Statteggu pri Gradcu poteka ladirka olimpijskega krosa kategorije C1. Najbolje se je odrezal član Calcit Bike Teama Matic Kranjec Žagar, ki je v kategoriji U23 osvojil prvo mesto. Njegov klubski kolega Rok Naglič je bil v elitni konkurenci tretji. Vrstni redi na mtbdata.com. Grazer Bike Opening Stattegg na spletu.

Matic Kranjec Žagar po dirki:

“Startal sem zelo rezervirano, čeprav so se ostali kar zagnali, sem se prvi krog vozil nekje na petem mestu. Bilo je zelo vroče, zato sem vedel, da ne smem iti čez sebe, ampak čim bolj konstantno odvoziti vse kroge. Tako sem celotno dirko vozil svoj tempo in v tretjem krogu dohitel in tudi prehitel vodilnega. Nato sem še tri kroge vozil čisto svoj tempo in končal z dobro minuto prednosti pred drugim v kategoriji U23. Sedaj pa so moje misli usmerjene že na državno prvenstvo konec tega tedna.”

Evropsko prvenstvo v vzdržljivostnem kolesarstvu

EP je bilo letos na Češkem, in sicer v Jihlavi. Če je Srečko Križnič postal svetovni prvak v 24-urnem gorskem kolesarstvu, potem ni čudno, da je njegova žena Andreja Križnič postala evropska prvakinja v tej disciplini v kategoriji 50 do 54 let. Res je, da je bila zaradi hude nesreče udeleženca dirka predčasno končana, ampak pogum je pač pogum in čestitke za vzdržljivost. Vrstni redi in poročila na strani jihlavska24mtb.cz.

Rab Island Hero

Serija dirk Husqvarna Adria Bike se je nadaljevala na Rabu. Hero 70 in Hero 40. Dve trasi, prva je bila dolga 69,6 kilometra in je imela 1250 višicev, druga pa 41,6 kilometra in s 690 višinskimi metri vzponov. Kot vedno tudi letos velika udeležba slovenskih gorskih kolesarjev. Na dolgi trasi pričakovani zmagi Gregorja Krajnca v moški in Petra Vesela v kategoriji grand master. Naslednji izziv prireditelja Adria Bike bo 15. oktobra na Krku. Vrstni redi.

Hero Dolomiti

Eden najbolj množičnih in prepoznavnih gorskokolesarkih maratonov je zagotovo Hero, katerega trasa se vije nad Val Gardeno v Dolomitih. Na maraton se vsako leto odpravi tudi veliko Slovencev in tudi letos ni bilo nič drugače. Najbolje se je na najdaljši, 86 kilometrov dolgi trasi odrezala prekaljena “veteranka” maratonov in etapnih dirk Natalija Anderluh, ki je slavila v kategoriji “hobby”. Vrstni redi slovenskih tekmovalcev so na voljo na datasport.com. Absolutno najhitrejši na letošnjem dolomitskem izzivu je bil dvakratni svetovni prvak v maratonu, Kolumbijec Leonardo Paez.

Maraton Hero. Foto Freddy Planinschek

Carso Trail

Nepodprta bikepacking avantura po slovenskem in italijanskem Krasu je za nami. Na peti ponovitvi je bilo potrebno premagati 360 kilometrov in 6000 višinskih metrov vzponov, na pot pa se je podalo skoraj 200 kolesark in kolesarjev. Informacije o zmagovalcih so zaenkrat še bolj skope, lahko si ogledaš fotografije na družbenem omrežju Facebook ali pa počakaš na reportažo, ki jo pripravlja naš Matej Hartman.

Carso Trail. Foto BE360IMAGES

Ostale mednarodne

Evropsko prvenstvo v maratonu

Čehi (Jablonné v Podještědí) so gostili najboljše gorskokolesarske maratonce in maratonke kategorij elite in master. Med elito sta evropska prvaka postala Italijan Fabian Rabensteiner, ki je za 100 kilometrov dolgo traso potreboval6 minut manj kot 4 ure in Španka Natalia Fischer Egusquiza, ki je 10kilometrov krajšo razdaljo premagala v 4 urah in 9 minutah. Pri masterjih se je s petim mestom izkazal stari znanec etapnih dirk in partner Mitja Tancika na dirki 4Islands, Hrvat Marko Fržop. Slovenskih kolesarjev ni bilo na startu. Vrstni redi na uec.ch.

Svetovni pokal eliminator

Sezona dirk v gorskokolesarskem eliminatorju se je nadaljevala na Švedskem. V Falunu je bila glede na pretekle dirke proga mnogo bolj tehnična in ne speljana po mestnih ulicah. Zmagala sta aktualna svetovna prvaka, Nemec Simon Gegenheimer in Italijanka Gaia Tormena. Kot zanimivost – na dirki je nastopila tudi zvezdnica olimpijskega krosa in skoraj domačinka Jenny Rissveds in osvojila drugo mesto. Poročilo najdeš na citymountainbike.com.

Florian Nicolai

Francoski tekmovalec v enduru je preko družbenih omrežij sporočil, da po desetih sezonah dirkanja v svetovni seriji enduro začasno zapušča tekmovališča. Razlog? Psihološka narava športnega udejstvovanja, obilica stresa ter dejstvo, da bo postal oče. Zato se je Nicolai tudi odločil za poletni premor. Kako bo z njegovo nadaljnjo kariero, počakajmo do jeseni. Zapis na Instagramu: @floiannicolai21.

Florent Payet

Sedemindevetdeset startov na dirkah svetovnega pokala, 18 sezon dirkanja na najvišjem nivoju, devet svetovnih prvenstev in konec letošnje sezone slovo od dirk. Francoz, ki vozi za moštvo Scott DH Factory, se je takole spovedal na Instagramu: @flopayet.

Naslovna fotografija Adria Bike

Preberi še

Mednarodne dirkaške

Freestyle zaposluje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam