4 Islands
20. aprila 2024

Največja etapna gorskokolesarska dirka na tem koncu sveta je zaključena. Na deseti 4 Islands MTB boš moral počakati leto dni.

Najvišje povprečne hitrosti na letošnji dirki, a ne zato, ker so kolesarji vajeni zahtevnosti otoških dirk, ampak tudi zato, ker trasa na Rabu nikoli ne preseže 150 metrov nadmorske višine. Zadnji dan je bil hiter in naporen, poln poti gor in dol, vključno s Premužićevo potjo, ki jo je zgradil hrvaški gozdarski inženir Ante Premužić, znan po svojem mojstrstvu gradnje suhozidov. S 64 kilometri dolžine in 1640 metri vzpona je bila zadnja etapa češnja na vrhu torte 4 Islands MTB.

Deveti 4 Islands in kategorija grand master

Team Visit Kvarner (Marin Deković in Peter Vesel) še enkrat na prvo mesto. Bila sta edina grand masterja, ki sta za etapo porabila manj kot tri ure, natančneje 2 uri, 58 minut in 41 sekund. Na drugo mesto sta prišla z zaostankom štirih minut in pol Italijana Michele Gallina in Loris Tomat (Team FVG). Tretje mesto sta zasedla Nemca Bojan Bohorc in Thorsten Damm (Scott Fahrradladen Gudensberg). Iztok Kuret – Izo in Jadran Peran (Rab MTB Paradise Team II) sta bila četrta, reporterja mtb.si Matej Hartman in Dejan Nemeček sta si v zadnji etapi prislužila sedmo mesto.

Peter Vesel si je še enkrat podredil dirko po otokih Krk, Cres, Lošinj in Rab. Tokrat z novim partnerjem, Hrvatom Marinom Dekovićem. Slovensko-hrvaška naveza Kuret in Peran je na koncu osvojila četrto mesto, Hartman in Nemeček sta zaključila na sedmem mestu.

S skoraj domačega Raba se javlja Iztok Kuret – Izo:

“Ne znam povedati, kako sem zadovoljen. Prvič to, da je ‘otoška’ ekipa prišla do cilja. Drugič to, da se je dirka končala na Rabu. Je moja peta dirka po otokih in letošnja dirka mi je bila res super. Vse etape smiselne in top. Bilo je precej tehničnega, fizično je bilo težko in to je to. Na Rabu, ki ga poznam, me pač ne more nič presenetiti, ostalo pa resnično super. Moj partner Jadran je v zadnjih dveh letih naredil gromozanski napredek. Res pa je, da nisem bil v prvem planu za dirko z njim, a je njegov prvi partner moral odpovedati in tako sem pristal v ekipi Rab MTB Paradise II. Oddelala sva, kot se šika.”

Razigrani Peter Vesel po zadnji etapi:

“Dirka končana. Zmagala sva etapo in dirko po štirih otokih. Na začetku sva nekoliko potegnila, si privozila nekaj prednosti, nato pa nekaj časa v mojem in nekaj časa v Marinovem ritmu. Kot povzetek, vozila sva ‘defektovarno’ in ‘problemovarno’. Bilo je fajn, etapa na Rabu je bila resnično top. Nič več toliko makadama, v glavnjem le enoslednice, fajn speljano in vse zvozljivo. Super je bilo, res!”

Kakšen je bil zaključek pri masterjih?

Nemec Karl Platt in Španec Tomi Misser (Legends of Bulls and Mondraker) tekmecem nista prepustila niti ene etape, osvojila sta tudi Rab. Drugo mesto je šlo v roke Špancema Joseju Hermidi in Antoniu Ortizu (Oldies and Goldies NoNiNa), tretje pa Fincema Mikku Kupiainenu in Samuliju Visuriju (Evoc Finland). Boštjan Hribovšek in Marko Fržop (TopSport – Calcit Team) sta bila četrta.

V skupnem seštevku sta premočno slavila Platt in Misser. Drugo mesto sta si na koncu zagotovila Hermida in Ortiz, na zadnjo stopničko sta stopila Finca Visuri in Kupiainen. Slovensko-hrvaška lokomotiva (Hribovšek in Fržop) je zasedla četrto mesto.

Elita na 4 Islands 2024

Po dveh urah, 24 minutah in 56 sekundah zmaga za Lukasa Bauma in Georga Eggerja (Orbea x Leatt x Leatt x Speed Company). Druga sta bila Italijana Nicola Taffarel in Massimo Rosa (Metallurgica Veneta MTB), tretja pa Bulls Mavericks (Simon Schneller in Axel Roudil-Cortinat). V skupnem seštevku sta slavila Taffarel in Rosa.

Med ženskami etapna in skupna zmaga Švicarki Janini Wust in Nizozemki Rosi Van Doorn (Buff Megamo Women).

Vsi vrstni redi na epic-series.com.

4 Islands in video vrhunci z Lošinja

Naslovna fotografija prireditelj

Preberi še

4 Islands
4 Islands in zgodba dneva: Robbie Powell
4 Islands in zgodba dneva:  José Antonio Hermida
4 Islands in zgodba dneva: Tomi Misser

Sledite nam