4 Islands, Igor Rulj
20. aprila 2024

Direktor letošnje dirke in eden tvorcev zgodbe 4 Islands. Igor je tisti, ki je poleg Tomislava Zobca odgovoren za vse, kar se je v desetletju dogajalo z dirko po štirih otokih.

Kdo je Igor Rulj? Gorski kolesar, ki se je iz gravitacijskih disciplin skozi leta preselil v maratonske vode. Njegova MTB zgodba ga je naposled združila s prvo violino 4 Islands Tomislavom. Tako je Igor Rulj eden tistih junakov, ki še danes ustvarjajo zgodbo kvarnerskih otokov!

Hartman sprašuje, Igor Rulj odgovarja

Kateri 4 Islands po vrsti so letos?

“Deveti, čeprav je že deset let. Malce nas je izdala korona, čeprav bi tiste 4 Islands lahko štel kar dvojno. Tako je bilo stresno, predvsem s poslovne plati. Da ne govorimo še o ostalem.”

Letos si direktor dirke. Je to prvič ali si to funcijo opravljal že prej?

“Ne, to sem že zadnja tri leta.”

Poleg ostalih funkcij te najdemo tudi v drugih vlogah. Tudi kot iskalca novih poti. S sekiro, z žago in z orodjem v roki. Kako gre vsa ta pot na 4 Islands?

“Ja, kar smo začeli s to dirko in z vsem urejanjem, iskanjem primernih poti in ostalim, so trase čistejše. Tudi tam, kjer si nikdar ne bi mogel misliti, da se lahko sploh prebiješ s kolesom. Nekaj smo naredili sami, nekaj je naredila dirka. Predvsem to, da nas je prireditev silila v to, da iščemo in ustvarjamo naprej. Ko smo v koncept vključili lokalne skupnosti, nam je vse skupaj olajšalo stvari.”

4 Islands je celoletni projekt. Ko se konča aktualni, že so tu smernice za naslednje leto. Kako usklajujete vse to?

“Kot organizator smo vedno korak naprej. Tukaj moram izpostaviti ladjarje in hotelirje, ki so po eni strani naši partnerji, po drugi strani pa so nam tudi v pomoč. Vedno je potrebno biti korak naprej, predvsem zaradi nepredvidenih situacij, ki nam lahko prekrižajo tisti klasični ritem. V nekaterih segmentih moramo razmišljati celo dve leti vnaprej.”

Igor, kateri so vaši največji strahovi? Česa se najbolj bojite?

“Vsekakor vremena! Letos nam je vreme sicer naklonjeno, čeprav smo imeli nekaj panike, kaj bo z vetrom po etapi na Cresu in pred etapo na Lošinju. Ampak na vreme resnično ne moreš vplivati. Potem je tu še druga stvar in to so tekmovalci. Nekaj jih spi v hotelu, drugi so na ladjah. Kako bo vplivalo vreme na tiste na ladjah in kako na tiste, ki bivajo v hotelih, je zelo težko predvideti. Tveganje z vremenom je največje ravno glede nastanitev tistih na ladjah in rizik, ki ga nosi organizator, je resnično velik. In v najbolj ‘črnih opcijah’ načrta in opcije B.”

Kaj je vaš največji plus oziroma vaša največja sreča?

“Tekmovalci in njihov odziv, njihove povratne informacije, njihovo zadovoljstvo z nastanitvami, s trasami, z gostoljubjem. Vse to nam pomeni največ. Tudi če je slabo vreme, tudi če logistika zataji, mi vedno lahko popravimo! Ne moremo pa vplivati na zadovoljstvo tekmovalcev. Ti si ustvarijo sliko po tistem, kar doživijo na trasi in po etapi. In tam je naša odgovornost, da zadostimo njihovim pričakovanjem.”

Si letos odpeljal oziroma preizkusil vse etape, na katerih tekmujemo tudi mi?

“Če sem iskren, samo Lošinja nisem oddelal.”

Naslovna fotografija Samir Cerić Kovačević

Preberi še

4 Islands
4 Islands in zgodba dneva: Robbie Powell
4 Islands in zgodba dneva: José Antonio Hermida

Sledite nam