4 Islands, Hermida
18. aprila 2024

Na naslovnici je tisti na desni in na etapnih dirkah se nikdar ne loči od svojega partnerja Antonia Ortiza.

Matej Hartman na kratko zaslišal že lansko leto, a večni šaljivec José Antonio Hermida je vedno odličen sogovornik.

Kdo je José Antonio Hermida?

Mladinski svetovni prvak v olimpijskem krosu iz leta 1996. Svetovni prvak v kategoriji do 23 let iz leta 2000 in članski svetovni prvak iz leta 2010. Kar petkrat udeleženec na olimpijskih igrah in na vseh je tudi prišel do cilja. Najvišje se je uvrstil leta 2004 v Atenah, ko je bil drugi! Poleg tega je osemkrat postal državni prvak v olimpijskem krosu in dvakrat v ciklokrosu. Pod pasom ima José Antonio še šest zmag v svetovnem pokalu. Od leta 2004 je zvest proizvajalcu koles Merida – tudi sedaj, ko uživa v “pokoju” in se gorskokolesarskih dirk udeležuje bolj za zabavo. No, če verjameš v pravljice. 45-letni Hermida ga še vedno leti. Sicer med masterji oziroma med veterani starostne skupine do 50 let.

Na 4 Islands že drugič zapored

Lanska zmagovalca kategorije master imata letos hudo in močno konkurenco v Špancu Tomiju Misserju in Nemcu Karlu Plattu (Legends of Bulls and Mondraker). Tudi Misser je že zmagovalec dirke po štirih otokih, predvsem pa je s Plattom odlično pripravljen, saj sta kot zmagovalca prišla skoraj čisto sveža z nedavno končane dirke ABSA Cape Epic. Ampak Hermida in Ortiz (njegov najboljši prijatelj še z dirk mlajših kategorij in njegov stalni partner na zdajšnjih etapnih dirkah) imata še nekaj želez v ognju, da ponovita lanski uspeh.

José Antonio Hermida za mtb.si pove:

“Biti skoraj četrt stoletja profesionalni gorski kolesar je privilegij, to se vidi po nogah. Ha, ha. Na dirki po štirih otokih sem sedaj drugič. Lani sem na dirki še bolj raziskoval vse skupaj, letos gre lažje. Še posebej, če imaš rad to, kar počneš. Z Antoniom braniva lansko zmago, ampak letos bo kar težko, saj sta Misser in Platt super močna. Štejejo izkušnje in tehnika. Nas, gorskih kolesarjev, leta ne motijo.”

“Lahko povem, da sem bil na Hrvaškem že prej, kot dopustnik, in to že dvakrat. Sicer je moja najljubša etapa na dirki na Lošinju, a ne bo zadnja, kot sem je vajen, tako da se moram bolj osredotočiti na otok Rab, kjer bo etapa speljana nekoliko drugače, kot se je spominjam od lani.”

Fotografiji Matej Hartman @matej.mahmtb

Preberi še

4 Islands in zgodba dneva: Robbie Powell
4Islands

Sledite nam