xco kamnik
20. maja 2024

V 26. izvedbi dirke XCO Kamnik sta v članski kategoriji pričakovano zmagala najvišje uvrščena na mednarodni lestvici, Ukrajinka Jana Belomojna in Italijan Luca Braidot, med domačini najbolje Tanja Žakelj in Rok Naglič.

Po nekaj dneh dežja in precej mokri progi je sonce dan pred in na dan dirke poskrbelo za prijetne temperature in odlično vzdušje v srednjeveškem centru Kamnika. Proga je bila zaradi lanskega vetroloma spremenjena. Izvzetih je bilo nekaj zabavnejših delov, a so se organizatorji iz Calcit Bike Teama potrudili pripraviti odlično dirko na sicer precej kratkem, 3.500 metrov dolgem krogu. Ta ni dopuščal nobenega počitka, najboljši pa so najhitrejše kroge odpeljali krepko pod časom 10 minut.

xco kamnik
Na ulicah startajo le klasične dirke

Premočna italijanska četverica

Vrhunec je bila dirka članskih in mladinskih kategorij. V ospredju se je oblikovala manjša skupina Italijanov, Luce Braidota (Santa Cruz-RockShox) in Daniela Braidota, Filippa Fontane (oba C.S. Carabinieri) in Nadirja Colledanija (Santa Cruz-RockShox). Nekaj časa jim je sledil Rok Naglič (Calcit Bike Team), a je kasneje popustil. Po nekaj krogih je odpadel tudi 29-letni Colledani, zmagovalec dirke leta 2018, boj za zmago pa se je odločil v zaključnem, osmem krogu, kjer je bil najmočnejši italijanski državni prvak Luca Braidot.

luca braidot
Numero uno, italijanski prvak Luca Braidot

Osem sekund je zaostal njegov brat dvojček in zmagovalec izpred dveh let Daniele, ki je slavil letos v Vrtojbi in tudi prevzel vodstvo v točkovanju pokala SloXcup. Tretji je bil v cilju z zaostankom 30 sekund 24-letni Fontana.

“Na progi je bilo zabavno, bila je izjemno hitra. Vedno, ko sem bil tukaj, je bilo slabo vreme, eno leto celo sneg, zato je bilo kar nenavadno dirkati v soncu, a sem se na progi zelo zabaval. Dirka je odlična priprava na svetovni pokal v prihodnjem tednu v Novem Mestu. Danes smo (z bratom in ekipnim kolegom, op. a.) naredili dober trening. Vedno je zabavno, ko tekmujemo skupaj.”

Luca Braidot
xco kamnik

Trije Slovenci v deseterici, štirje s točkami UCI

Peti je ciljno črto prevozil Rok Naglič, ki je imel v zadnjih dveh tednih nekaj zdravstvenih težav, zato ni nastopil na evropskem prvenstvu v Romuniji. Za razliko od močne četverice Italijanov ne odhaja na svetovni pokal v Novem Mestu na Moravskem na Češkem, ki bo prihodnji teden, ampak se bo pripravljal na dirke slovenskega pokala.

“Imeli smo smolo, ker je bila proga končana šele ta teden, zato sem naredil samo en trening. Ampak vsa čast, da so uspeli glede na razmere vseeno pripraviti dirko. Krog je bil nekoliko krajši, kar je pomenilo, da je proga toliko bolj naporna. Prve tri kroge sem skušal držati stik s prvimi, ampak vemo, da se ti štirje fantje v svetovnem pokalu vozijo med najboljšimi petnajstimi. Do tja mi manjka korak ali dva, tako da sem na koncu lahko s petim mestom več kot zadovoljen.”

Rok Naglič

Odlično je progo odpeljal prvo leto mlajši član Blaž Kavčič (KK Završnica), ki je dirko končal kot drugi najhitrejši Slovenec na 8. mestu. Deseti je bil Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team). Oba sta dirko končala z vsemi odpeljanimi krogi in novimi točkami UCI. Te si je priboril tudi Ambrož Vovk (Calcit Bike Team), ki je na domačem terenu osvojil 12. mesto.

Evropska mladinska prvakinja se je pomešala med članice

Najbolje je med ženskami startala Vita Movrin (Trinx Factory Team), vendar je vodstvo hitro prevzela Ukrajinka Jana Belomojna (KMC Ridley), ki ima Slovenijo za drugi dom. Po slabem startu je Tanja Žakelj (Rajd Ljubljana) ujela ritem in končala dirko na drugem mestu.

Tudi tokrat je Tanja večji del dirke vozila z mladinko Marušo Terezo Šerkezi (Rajd Ljubljana), ki je v Kamniku prvič predstavila nov dres evropske prvakinje. S tretjim najboljšim časom kroga med vsemi ženskami je seveda zmagala med mladinkami in na dirki, krajši za krog, prišla v cilj na drugem mestu.

vita movrin, yana belomoina
Vita Movrin pred Jano Belomojno na prvem vzponu

Lanska zmagovalka Vita Movrin po diagnozi pljučne embolije počasi okreva. Na drsečem delu proge je padla in pokvarila menjalnik, zato je bila preostanek dirke prisiljena voziti s težjimi prenosi. S svojo formo je, glede na zmanjšano količino treninga, zadovoljna.

Jana Belomojna, zmagovalka v Kamniku že leta 2022, je o dirki povedala:

“Proga je hitra. Sicer sem si nekoliko poškodovala koleno, a nič hujšega. Vedno je lepo tekmovati v Sloveniji, vse dirke so prijetne in dobro organizirane. Današnja je dober trening pred dirko svetovnega pokala, kamor odhajam z ekipo že jutri.”

xco kamnik

V cilju je bila zgovorna Tanja Žakelj:

“Danes nisem imela pregleda nad dirko. Od začetka mi je bilo pretežko in dejansko sem spustila intenzivnost, ker se nisem počutila dobro. Šla sem v svojem tempu, potem je prišla mimo Maruša. Nisem imela namena iti zraven, ampak dejansko je vozila lepo dirko, tako da sem se lahko kontrolirano vozila za njo ter brez pretiranega napora ostala zraven.”

V Italijo tudi moška mladinska zmaga

Maruša Tereza Šerkezi je Italijanko Myrto Mangiaterro (Cingolani Specialized) prehitela za devet minut in deset sekund, tretja je bila Madžarka Regina Bruchner (Green Zone-ZKSE).

maruša tereza šerkezi

“Bilo je zelo težko, sploh zato, ker še nismo vajeni vročine. S Tanjo sva imeli res dober boj, tako da, hvala Tanja. Odlično je bilo tudi navijaško vzdušje.”

Na progi je pred njo ostala le Belomojna.

“Bila sem na limitu, Jana je starejša, bolj izkušena, kar šteje.”

Med mladinci si je zmago privozil Italijan Fillipo Cavezzan (Conegliano Bike Team), ki je bil v Vrtojbi drugi. Filip Utranker (KD Celje-2Simpl) je zaostal dobro minuto, Giovanni Zago (Conegliano Bike Team) slabi dve minuti. Na peto mesto pa se je v močni tuji konkurenci uvrstil Tine Terpin (+3:12).

filip utranker
Filip Utranker

Med mlajšimi mladinci in mladinkami brez presenečenj

Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje) je po suvereni zmagi v Vrtojbi na tokrat precej dolgi dirki zmagal še drugič v pokalu SloXcup. Jako Utrankerja (KD Celje-2Simpl) je prehitel za dobre tri minute, tretji je bil Luka Maksimović (ŠD Energija) s štirimi minutami zaostanka.

Suverena je bila znova Meta Tancik (Misser Project-Energija). Z Evo Terpin (Rajd Ljubljana), ki je zaostala 51 sekund, sta tudi letos razred zase. Tretja Zoja Bolčina Ravnikar (Calcit Bike Team) je zaostala že skoraj osem minut.

Med deklicami U15 nadaljuje s serijo zmag Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team), druga je bila Neža Utranker (KD Celje-2Simpl) in tretja Ula Ravnikar Bolčina (Calcit Bike Team).

Med dečki pod 15 let je šla zmaga tokrat na Hrvaško. Luka Kišiček (BK CRO MTB Team) je na kar tesni dirki za 24 sekund prehitel Eneja Bartolmeja (MTB trail center Kočevje), tretji je bil Jakob Krapež (Calcit Bike Team).

Tehnični poligon SloXcup s štirimi vajami

V kategoriji U13 dečki je Bor Križan (MTB trail center Kočevje) zmagal na dirki in odlično izpeljal tudi tehnični poligon ter slavil v končnem seštevku točk. Jaka Šušteršič (SD Strahovica) je bil na dirki sicer tretji, a si je s popolnim izkupičkom na poligonu brez napake priboril drugo mesto. Tretji je bil Hrvat Noa Šturlan (BBK Šišmiš).

Med deklicami U13 je bilo še bolj napeto. Anamarija Kosec (Calcit Bike Team) je zmagala na dirki, slabše pa ji je šlo na spretnostni vožnji. Tam je blestela Klara Pregl (Wolf Racing Team), ki se je z le eno napako izenačila v točkovnem seštevku. Nazadnje je Anamarija Kosec stopila na najvišjo stopničko kot zmagovalka dirke. Tretja je bila Vida Bizjak (SD Strahovica).

Tehnični poligon je premešal vrstni red tudi v najmlajših kategorijah pod enajst let. V teh kategorijah Kolesarska zveza Slovenije podeli priznanja vsem udeleženim, prireditelj Calcit Bike Team pa se je izkazal tudi z lepimi praktičnimi nagradami za vse.

sloxcup xco kamnik

V najstarejših kategorijah

Po zmagi na državnem prvenstvu v kratkem krosu je bil najhitrejši amater Sebastijan Deržič (Calcit Bike Team), med veterani 1 Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team), med veterani 2 Robert Blaznik (MBK Črni Vrh) in med veterani 3 Lucijan Premrn (Izvir Vipava).

Vsi vrstni redi

Po še enem sončnem in za dirkanje skoraj prevročem dnevu organizator že pogleduje v prihodnje leto, ko se predvidoma vrača tradicionalni odsek s koreninami, a v nekoliko drugačni izvedbi. Dirka s startom in ciljem v središču je sicer logistični zalogaj za organizatorja in tekmovalce, vendar se na koncu vsi strinjajo, da dobi dirkanje tako dodaten čar, predvsem pa še več gledalcev.

xco kamnik

Naslednjič se vidimo v Kotečniku

Ta konec tedna čaka najboljše nastop na dirki svetovnega pokala in mladinske serije UCI v Novem Mestu, kamor potuje tudi slovenska reprezentanca. Sledi pa XCO Ketncug Kotečnik 2. junija in potem dvodnevni XC Kočevje 8. in 9. junija.

www.sloxcup.com

Fotografije prijavim.se
Fotogalerija na sloxcup.com

Preberi še

XCO Vrtojba: Rok Naglič drugi, Vita Movrin in Tanja Žakelj v peterici
Cheile Grădiștei: Maruša Tereza Šerkezi zlata v olimpijskem krosu!

Sledite nam