Maruša Tereza Šerkezi
11. maja 2024

Prvi del letošnjega evropskega prvenstva Romunom ni naklonil lepega vremena, a se je Cheile Grădiștei izkazal za dobrega organizatorja in gostitelja. Slovenija s še eno medaljo oziroma naslovom.

Mlada slovenska tekmovalka v krosu, sicer članica ljubljanskega kluba Rajd, je svojo prvo sezono med mladinkami začela sanjsko, saj je slavila na skoraj vseh dirkah, na katerih je v letošnji sezoni nastopila. Sedaj je odlično sezono nadgradila kar z dvojno krono najboljše na stari celini, saj je po četrtkovem zmagoslavju v kratkem krosu danes osvojila še naslov najboljše v olimpijski disciplini. Maruša Tereza Šerkezi je po naslovih najboljše v kategorijah 15 in 16 let starih deklet sedaj tudi mladinska evropska prvakinja!

Cheile Grădiștei in preizkušnje v olimpijskem krosu

Prva izmed treh sobotnih preizkušenj je bila dirka mladincev. Edini slovenski reprezentant v tej kategoriji Filip Utranker je s 7 minutami in 28 sekundami zaostanka med 78 tekmovalci zasedel 38. mesto. Naslov najboljšega na stari celini je pripadel Dancu Nikolaju Hougsu, ki je za šest krogov dolgo dirko porabil uro, 8 minut in 4 sekunde. S 25 sekundami zaostanka se je na drugo mesto uvrstil Čeh Kryštof Bažnat, bron je šel na Švedsko k Nilsu Johanssonu (+44 s). Vrstni redi.

Na popoldanski preizkušnji je v kategoriji do 23 let nastopil Matic Kranjec Žagar in zaključil na 50. mestu. Evropski prvak je postal Švicar Finn Treudler. Srebro je šlo njegovemu rojaku Luku Wiedmannu, bron je osvojil Francoz Luca Martin.

Maruša Tereza suvereno

Skoraj od starta oziroma od prve tretjine prvega kroga dalje je Maruša Tereza Šerkezi vozila svojo dirko in iz kroga v krog povečevala prednost pred tekmicami. V cilj je po petih krogih in uri, 5 minutah in 45 sekundah dirkanja prišla minuto in 32 sekund pred prvo zasledovalko, Švicarko Laro Leihner. Slednja je bila še 34 sekund hitrejša od bronaste Italijanke Giade Martinoli. Vrstni redi dirke mladink.

Pikapolonica je Maruši Terezi že včeraj dala krila

Cheile Grădiștei, petek

V petek je bilo na prizorišču letošnjega evropskega prvenstva nekoliko manj pestro, saj je bila na sporedu le preizkušnja štafet. Zlato si je priborila reprezentanca Italije, ki so jo sestavljali Simone Avondetto, Matteo Siffredi, Chiara Teochi, Giada Martinoli, Valentina Corvi in Mattia Stenico. Srebro je osvojila reprezentanca Francije (Yannis Musy. Nicolas Kalanquin, Olivia Onesti, Tatiana Tournut, Anais Moulin in Titouan Carod), bron je šel v Švico (Finn Treudler, Nicolas Halter, Ramona Forchini, Muriel Furrer in Thomas Litscher).

Cheile Grădiștei, četrtek

Kratki kros – fantje U23 in moški elite

Žal brez slovenskih tekmovalcev, saj je dan prej v kvalifikacijah Matic Kranjec Žagar v svoji skupini le malo zaostal za 20. mestom, ki je vodilo v finale. Tako se je v dežju in blatu spopadlo 40 članov in mlajših članov, absolutno zmago in naslov evropskega prvaka pa je slavil Danec Simon Andreassen. Srebro in bron sta si po ciljnem sprintu razdelila Nemec Julian Schelb in Italijan Luca Braidot. Med mlajšimi člani je bil najhitrejši Britanec Peter Joseph Blackmore (absolutno osmo mesto). Vrstni redi absolutno, vrstni redi kategorija do 23 let.

Kratki kros – dekleta U23 in ženske elite

Izpustila je nekaj velikih dirk in se pripravila na evropsko prvenstvo ter osvojila še eno lovoriko. Franzozinja Pauline Ferrand-Prevot je zmagovalka kratkega krosa. Srebro si je privozila Nizozemka Puck Pieterse, bron je šel v Švico k Nicole Koller. Takšen je bil tudi vrstni red v absolutni kategoriji. Med mlajšimi članicami je slavila Nemka Kira Böhm (absolutno peto mesto). Tudi med ženskami na startu brez Slovenk, saj Vita Movrin, ki bi morala nastopiti v kratkem in olimpijskem krosu, zaradi zdravstvenih težav ni odpotovala v Romunijo. Vrstni redi absolutno in vrstni redi kategorije do 23 let.

Jutri bosta v Romuniji nastopila še Tanja Žakelj in Rok Naglič. Tanja starta ob 12. uri, Rok ima začetek dirke ob 15. uri.

Naslovna fotografija UEC

Preberi še

Cheile Grădiștei: Maruša Tereza Šerkezi zlata v kratkem krosu

Sledite nam