tanja žakelj
9. julija 2024

Slovenski olimpijski komite je objavil seznam slovenskih zastopnikov na olimpijskih igrah v Parizu. Med 90 športnicami in športniki je sedem kolesarjev, v gorskem kolesarstvu zopet Tanja Žakelj.

35-letnica iz Ledin nad Idrijo, letos članica ljubljanskega kluba Rajd Ljubljana, je imela na poti do svojega četrtega nastopa na olimpijskih igrah le eno tekmico. To je bila 24-letna Vita Movrin, članica italijanske ekipe Trinx Factory Team.

tanja žakelj
Tanja Žakelj pred dnevi na krosu svetovnega pokala v Franciji, foto Grega Stopar

Na izbranih petih letošnjih dirkah, ki so odločale o izbiri (štirje svetovni pokali in evropsko prvenstvo), pa ne ena ne druga nista presegli Tanjine uvrstitve prve dirke s seznama, lanskega svetovnega prvenstva v Glasgowu. Tanja je bila tam 23.

Med tremi kriteriji Kolesarske zveze Slovenije je tudi ta uvrstitev zadoščala le tretjemu, najnižjemu kriteriju.

Tanja je svojo četrto uvrstitev na OI komentirala takole:

“Da, moje črte olimpijske igre. Zelo v redu, to pomeni, da sem že kar en čas na sceni in da držim neko konstantnost. V takšnem času se seveda nabere vsega, tako vrhunskih kot slabših sezon.”

O tem, da letos z Vito nista dosegli niti kriterija C, pa:

“Relano nisem pričakovala, da ga bova. Dejstvo je, da se vse trudijo za uvrstitev na OI in pripravljajo za nastop. To je čutiti tudi letos, nivo je še višji kot lani. Zato je bilo realno, da nobena od naju ne doseže niti kriterija C in posledično sem bila lahko malo bolj sproščena.”

vita movrin
Vita Movrin lahko že sanja kalifornijske sanje za 2028, foto Grega Stopar

Tanja se je najbolje odrezala na svojih prvih olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu, ko je zasedla 10. mesto. Štiri leta pozneje je bila v Riu de Janeiru 13., pred tremi leti pa v Tokiu 21.

tanja žakelj
Tanja v cilj pred 12 leti v Londonu, foto Aleš Fevžer

V Londonu 2012 je imela Slovenija celo dve startni mesti, poleg Tanje Žakelj je nastopila še Blaža Klemenčič (poročena Pintarič). Za letošnje igre je Slovenija eno mesto ujela za rep s Tanjino lansko uvrstitvijo na SP, ko je bila Slovenija najvišje uvrščena država brez olimpijske kvote. Tudi na končni kvalifikacijski lestvici je Slovenija končala na 20. mestu, kvoto ene kolesarke pa si avtomatsko pridobijo države od 9. do 19. mesta (prvih osem po dve).

Enako je pravilo pri moških, tam pa je Slovenija daleč od olimpijskih sanj na 37. mestu.

Tanja komentira še položaj Slovenk na lestvici:

“Na dvajsetem mestu smo tudi zato, ker smo zaradi moje uvrstitve na svetovnem prvenstvu že imeli zagotovoljeno eno mesto. Sicer bi bolj načrtno nabirali točke in jih gotovo nabrali dovolj, da bi pridobili kakšno mesto.”

V Parizu bo gorskokolesarski kros za ženske na sporedu v nedeljo, 28. julija, za moške dan pozneje.

Preberi še

Olimpijske sanje za Pariz imata dve
Pariz “test event” z Vito in Tanjo

Sledite nam