Kratki kros, UCI
26. septembra 2021

V času svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu v Flandriji so se sestali vodilni pri Mednarodni kolesarski zvezi in predstavili novosti in spremembe v gorskem kolesarstvu in v ciklokrosu. UCI širi nabor disciplin.

Gorsko kolesarstvo in ciklokros bosta deležna kar nekaj novosti, tako v svetovnem pokalu kot tudi na na svetovnih prvenstvih. Svoje mesto pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze dobiva disciplina gravel oziroma makadamkanje.

Gorsko kolesarstvo

Kratki kros bo v sezoni svetovnega pokala 2022 dobil svoje točkovanje. To pomeni, da bo vodilni v tej disciplini nosil belo majico in bo konec sezone tudi uradni zmagovalec seštevka svetovnega pokala v kratkem krosu. Bo pa disciplina, ki je na sporedu ob petkih v poznih popoldanskih urah, še vedno določala vrstni red na startu olimpijskega krosa in bo še vedno vplivala na končni seštevek v olimpijskem krosu.

Ciklokros

Novost, ki se bo udejanila že na prihajajočem svetovnem prvenstvu (to bo potekalo med 29. in 30. januarjem 2022 v Arkansasu v Združenih državah), bo dirka štafet. Enako, kot je že praksa v olimpijskem krosu, se bodo tudi na ciklokrosu pomerili posamezni člani reprezentanc, kjer bo vsak tekmovalec odpeljal po en krog.

Gravel, serija in prvenstvo pod UCI

Ciklokrosu, gorskemu in cestnemu kolesarstvu se bo v sezoni 2022 uradno pridružila še ena disciplina. Makadamkanje oziroma gravel bo prisoten v mednarodnem koledarju z letnico 2022. V sodelovanju z belgijskim organizatorjem prireditev Golazo bodo priredili serijo tekmovanj, ki bodo služila kot kvalifikacije za uradno svetovno prvenstvo v tej disciplini.

UCI in snežno kolesarstvo

Da, tudi “snow bike” bo prešel pod okrilje Mednarodne kolesarske zveze. Trenutno preučujejo možnost, da bi prvo dirko svetovnega pokala in prvo uradno svetovno prvenstvo priredili v zimski sezoni 2022-2023. Več na to temo bo zanega na naslednji konferenci, ki bo potekala v sredini januarja prihodnje leto.

Dodatne informacije najdeš na strani Mednarodne kolesarske zveze.

Naslovna fotografija Grega Stopar @stopargrega

Preberi še

UCI z nekaj novostmi in pravili

Sledite nam