Pravila UCI
13. februarja 2021

V sezono 2021 z novimi pravili glede zahtevanih točk UCI, startnih list in o pogojih organizacij tekmovanj glede na protokol COVID.

Pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI so posodobili merila glede upravičenosti do starta na dirki svetovnega pokala in potrdili svoje protokole Covid-19. Vse v duhu priprav na sezono 2021, ki se bo, če bo vse po načrtih, začela aprila v spustu in maja z dirkami v olimpijskem in kratkem krosu.

Določene spremembe so uvedli zato, da se tekmovalcem, ki leta 2020 niso mogli ali se niso odločili za potovanje na dirko, zagotovi oziroma da več možnosti do nastopa na dirki svetovnega pokala.

Točkovanje UCI

Greg Minnaar v Mariboru. Foto Borina Mišica.

Doslej so morali kolesarji v zadnjih 12 mesecih doseči določeno število točk UCI, da so bili upravičeni do nastopa na driki svetovnega pokala, sedaj pa velja zaradi ukrepov Covid-19 posodobljen pravilnik pri Mednarodni kolesarski zvezi.

Pravilo je kolesarju v določeni kategoriji nalagalo število točk dobljenih v pretekli sezoni: 40 za tekmovalce v spustu, 60 za tekmovalce razreda elite v olimpijskem krosu, 80 za moške v olimpijskem krosu kategorije U23 in 20 za ženske v olimpijskem krosu kategorije U23.

Posodobitev pravilnika je pomembna z vidika številnih kolesarjev, ki leta 2020 niso mogli potovati na dirke, ki bi jim prinašale točke. Hkrati so pravilo razširili tudi zato, ker je veliko hitrih kolesarjev tudi v svetovnem pokalu, a iz kakšnega drugega razloga nimajo točk UCI.

Pravila nastopanja na dirkah svetovnega pokala

Start kategorije U23 v Novem Mestu na Moravskem. Foto Grega Stopar.

Pravilo nastopa v članski kategoriji. Prvih pet (prej 10) moških in prvih pet deklet uvrščenih po točkah UCI pridobljenih do 3. 3. 2020 + točke, osvojene na svetovnem pokalu v Novem Mestu + točke, osvojene na SP v Leogangu, ima pravico nastopa v elitni kategoriji na dirki svetovnega pokala.

Pravila nastopa na driki svetovnega pokala. Največja novost se nanaša na kategorijo moški do 23 let. Tu lahko nastopi kolesar, ki ima 60 točk UCI (po ključu 3. 3. 2020 + svetovni pokal v Novem Mestu + SP v Leogangu), ali pa kolesar, ki ne izpolnjuje nobenega že znanega kriterija in je član ekipe UCI ali Elite UCI MTB.

V spustu velja novo pravilo pri elitni moški in ženski kategoriji. Nastop na dirki je mogoč tudi za tekmovalce, ki so člani ekipe, registrirane pri Mednarodni kolesarski zvezi, oziroma ekipe UCI elite MTB.

UCI XCO Junior Series. V mladinski seriji svetovnega pokala je edina novost število točk. Za evropske kolesarje je sedaj dovolj 10 točk UCI (prej 20), za ostale kolesarje izven Evrope pa je dovolj 1 točka UCI. Vedno seveda gledano na aktualno lestvico pri Mednarodni kolesarski zvezi.

Ostale informacije so na voljo na tem mestu.

Protokoli COVID

Kar zadeva koronvirus, dokumenti s strani Mednarodne kolesarske zveze pojasnjujejo, da bodo protokoli za ublažitev Covida, ki so jih uvedli avgusta lani, ostali v veljavi, kar vključuje tudi pripravljenost organizatorjev dogodka glede vseh varnostnih protokolov Covid-19. Hkrati organizatorjem nalaga globo, če njihova prireditev ne bo izpolnjevala smernic, ki jih nalaga Mednarodna kolesarska zveza. Vse informacije glede protokola COVID najdeš na uci.org.

Vse dodatne informacije najdeš na straneh Mednarodne kolesarske zveze.

Naslovna fotografija Grega Stopar

Preberi še

Thirion na Giantu ter seznam vseh ekip, registriranih pri UCI

Sledite nam