Pravilnik UCI
20. decembra 2022

Pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI so objavili spremembe pravilnikov za dirke v spustu, krosu, kratkem krosu in maratonu.

Za prihodnje leto se v svetovnem pokalu obeta veliko sprememb. Največja je bila zagotovo prodaja televizijskih pravic korporaciji Warner Bros. Discovery (Pravice prenosov svetovnega pokala od Red Bulla k Discoveryju). Da bo pokal prihodnje leto še bolj zanimiv, bo največ sprememb deležna formula 1 gorskega kolesarstva – spust.

Spust (DHI)

Če gremo po vrsti, kot piše v novem pravilniku UCI:

  • Prvih deset moških in prvih pet žensk kategorije elite bo nosilo permanentne startne številke. Te bodo podelili glede na končno uvrstitev v prejšnji sezoni.
  • Nič več “seeding runa” oziroma razvrstitvene vožnje pri mladinkah, ampak enako kvalifikacije kot v ostalih kategorijah.
  • Dirka je za tekmovalca veljavna le, če oprav minimalno eno kvalifikacijsko vožnjo in finale.
  • Najboljših 25 mladincev in 10 najboljših mladink se po kvalifikacijah uvrsti v finale.
  • Najboljših 60 moških in 15 žensk kategorije elite se po kvalifikacijah uvrsti v polfinale!
  • Najboljših 30 moških in 10 žensk kategorije elite se po polfinalni vožnji uvrsti v finale!
  • Če finalna vožnja ne more biti izvedena (višja sila), za končno uvrstitev šteje kvalifikacijska oziroma polfinalna vožnja.
  • Zaščiteni tekmovalci in tekmovalke za uvrstitev v polfinale so tisti, ki so bili uvrščeni med 10 (moški) in 5 (ženske) v pretekli sezoni svetovnega pokala. Torej tisti, ki imajo permanentne startne številke.
  • Zaščiteni tekmovalci in tekmovalke za uvrstitev v finale so tisti, ki so bili uvrščeni med 5 (moški) in 3 (ženske) v pretekli sezoni svetovnega pokala.

Spremenjeno točkovanje:

  • V kvalifikacijah bo najvišje število točk 50 pri moških in ženskah elite (točk bo deležnih prvih 20 moških in prvih 10 žensk).
  • V polfinalu v moški kategoriji zmagovalec dobi 200 točk, točke se podelijo do 60. mesta. V finalu najhitrejši prejme 250 točk, trideseti pa 10. Pri ženskah zmagovalka kvalifikacij prejme 50 točk, točke dobijo vse do vključno 10. mesta. V polfinalu zmagovalka prejme 150 točk, petnajstouvrščena pa 5 točk. V velikem finalu bo zmagovalka nagrajena z 200 točkami, deseta pa jih bo prejela 20.
  • V mladinskih kategorijah točkovanje ostane nespremenjeno. Najboljši mladinec v finalu prejme 60 točk, prav tako mladinka. Pri mladincih se točkuje do 25. mesta, pri mladinkah do desetega.

V TV prenosih bomo gledali polfinalne vožnje moških in žensk elite (60 + 15) in seveda finalne vožnje teh kategorij (30 + 10). Prvič bodo v TV prenos vključili tudi finalne vožnje mladinskih kategorij (10 + 10).

Olimpijski kros (XCO)

Če tekmovalec, ki bo prijavljen na dirko svetovnega pokala v kratkem krosu, na dirki ne bo nastopil oziroma startal, potem na dirki svetovnega pokala v olimpijskem krosu ne bo smel na start (velja za dirki na istem prizorišču). Izjema bo zdravniško potrdilo (medicinsko osebje, zdravnik ekipe). Na dan dirke svetovnega pokala v olimpijskem krosu na istem kontinentu ne sme biti nobene druge dirke razreda hors ali C1. Enako velja tudi v primeru organizacije evropskega prvenstva.

Serija UCI XC Junior. Pri Mednarodni kolesarski zvezi bodo za vsako sezono posebej razpisali število dirk za mladinske kategorije.

Kategorija HC (hors) bo lahko pripadla samo dirki, ki je bila vsaj tri leta prijavljena kot dirka razreda C1 in so na njej tekmovali tekmovalci iz vsaj desetih različnih držav. Na treningih pred dirkami svetovnega pokala se tekmovalci, ki so prijavljeni na start dotične dirke, po progi ne smejo voziti z e-gorskimi kolesi! e-MTB je dovoljen le na dirkah, registriranih kot e-MTB!

Kratki kros (XCC)

Največja novost v kratkem krosu je kategorija U23 (fantje in dekleta). Točkovanje kategorij U23 bo nekoliko drugačno kot pri kategorijah elite, zmagovalec bo prejel 125 točk, štiridesetouvrščeni pa 21 točk. Točke, ki se z dirke v kratkem krosu prenesejo v skupni seštevek (XCO + XCC), bodo glede na elite kategorije polovične. Tako se bo zmagovalcu v skupni seštevek preneslo 40 točk, točke za prenos k skupnem seštevku pa bodo dobili vsi do 20. mesta (4 točke).

Maraton (XCM)

Foto Hugo Silva / Red Bull Content Pool

Nič več imena Mountain Bike Marathon Series. Z letom 2023 le še UCI Marathon World Cup. Najnižja starost na dirkah bo 19 let, prav tako bodo lahko na dirkah nastopili tudi tisti z licenco master. Startna vrsta se bo najprej zapolnila z najboljšimi 24 tekmovalci po točkovanju pri Mednarodni kolesarski zvezi. Točke v svetovnem pokalu bo prejelo prvih 60 uvrščenih (moška in ženska kategorija enako) in sicer 250 zmagovalec ter 8 točk šestdeseti. Na svetovno prvenstvo se bo kvalificiralo najboljših 20 na vsaki izmed dirk svetovnega pokala in prvih 80 po lestvici UCI.

Dodatne informacije o novih pravilih na uci.org.

Fotografije Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Koledar svetovnega pokala in serije EWS za leto 2023

Sledite nam