Enduro
19. decembra 2022

Velika novica s strani Mednarodne kolesarske zveze. EWS in EWS-E postajata uradni disciplini svetovnega pokala.

Enduro se bo kot disciplina pridružil olimpijskemu krosu in spustu. Zato nič več kratice EWS (Enduro World Series), ampak EDR oziroma UCI Mountain Bike Enduro World Cup – svetovni pokal v enduru.

Kratica in pridružitev k ostalim disciplinam svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu nista edini spremembi. Z naslednjo sezono bodo na dirkah svetovnega pokala v enduru lahko nastopali tekmovalci, ki se bodo kvalificirali na eni izmed kvalifikacijskih tekem.

Še ena novost se obeta v enduru

Na vsaki dirki bodo točke delili po vsaki etapi. Skupna razvrstitev glede na osvojene točke bo določala vrstni red na zadnji hitrostni preizkušnji, pri čemer bo kolesar, ki je zbral največ točk, na progo odšel zadnji.

Tudi e-enduro (E-EDR) sledi istemu načelu, vendar bodo proge nekoliko drugačne, vključno z zahtevnimi tehničnimi vzponi, primernimi lastnostim e-gorskih koles.

Vključitev endura in e-endura v svetovni pokal gorskega kolesarstva je le še dodatek k razvoju discipline in partnerstva UCI z ESO Sports in Discovery Sports Events, dvema specializirama športnima organizacijama.

Enduro za amaterje

Dirke amaterjev ostajajo, saj so pomemben del enduro zgodbe. V naslednji sezoni bodo na nekaterih prizoriščih svetovnega pokala EDR tudi dirke, odprte za vsakogar brez predkvalifikacij. Vendar se ne bodo več imenovale EWS100 ali EWS80, čeprav bo format dirkanja skoraj enak.

Več na enduroworldseries.com.

Naslovna fotografija EWS

Preberi še

Koledar svetovnega pokala in serije EWS za leto 2023

Sledite nam