Red Bull Media House
22. februarja 2022

Letošnja sezona svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu bo zadnja v produkciji Red Bull Media House. Na njihovo mesto prihaja Discovery Sports.

Pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI so sporočili, da bo od prihodnjega leta dalje organizacijo in promocijo svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu prevzel Discovery Sports Events Ltd, ki naj bi bil partner osem sezon. Pogodba je vezana na sezone 2023 do 2030.

Tako se konec leta po več kot desetletju poslavlja glavni producent prenosov v živo, Red Bull Media House, ki je skrbel za produkcijo in prenos slike v večino držav sveta.

Discovery Sports Events je že lani pod svoje okrilje vzel svetovno enduro serijo EWS in EWS-E. Svetovna serija v enduru (EWS) je gledalcem na voljo preko youtube kanala GMBN, načrti pa vključujejo tudi prenose na televizijskih sporedih Eurosporta, saj je tudi ta v lasti ameriške korporacije Discovery, lastnice Discovery Sports Events. A kot imamo informacije, jim teh žal zaradi posebnosti discipline vsaj letos, ko je na sporedu tudi dirka na Koroškem, še ne bo uspelo zagotoviti.

Kako bomo spremljali svetovni pokal in kaj bo novega za prireditelje?

Letos še na spletnih kanalih Red Bull Media House, kako pa bomo od sezone 2023 dalje spremljali prenose svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, še ni znano. Če na Eurosportu tako kot pred dvema desetletjema, potem tudi strah, da bi bili prenosi plačljivi – saj Discovery Sports Events tako ponuja prenose cestnega World Toura – ni upravičen.

“Mi nimamo še prav nobenih informacij o pogojih in kako bodo stvari potekale,” nam je zaupal Iztok Kvas, direktor svetovnega pokala v Mariboru, ki ima tako kot Lošinj znova vloženo kandidaturo za organizacijo dirke v spustu za sezoni 2023 in 2024. “A zdaj vsaj vem, zakaj še niso objavili koledarja za 2023. Predvidevam, da se bodo pogoji spremenili in da se bodo dogovajali z vsakim prirediteljem posebej, tako da bi lahko na koledar čakali še nekaj časa.”

Uradna izjava Mednarodne kolesarske zveze UCI:

“Na nedavnem razširjenem sestanku v švicarskem Montreuxu, ki je potekal med 10. in 12. februarjem, se je upravni odbor Mednarodne kolesarske zveze UCI odločil, da se začnejo ekskluzivna pogajanja z Discovery Sports za organizacijo in promocijo svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu med sezonami 2023 in 2030.

Predlog Discovery Sports, ki ga je UCI izbral v okviru razpisnega postopka, obsega več sklopov. Najprej na tiste, ki se nanašajo na športne in komercialne zadeve, nato tudi tiste, ki se nanašajo na produkcijo in prenose svetovnega pokala.

Podrobnejše informacije o konceptu, ki ga je predstavil Discovery Sports za nadaljnji razvoj discipline, bodo sporočili ob podpisu pogodbe.

UCI se zahvaljuje Red Bull Media House za produkcijo in prenose svetovnega pokala, ki je pod njihovim okriljem potekalo več kot desetletje. Discovery Sports pa kmalu bo stopil v stik s z vsemi organizatorji, ki so izrazili zanimanje za prirejanje dirk v svetovnega pokala v sezonah 2023 in 2024.

Letošnja sezona svetovnega pokala, ki se začne konec marca, bo še vedno pokrita s strani Red Bull Media House, dirke pa bodo na ogled na Red Bull TV in na kanalu UCI.”

Na naslovni fotografiji legendarni komentator Rob Warner in legenda ženskega spusta Tracey Hannah. Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Maribor v svetovnem pokalu spet v 2023 – tudi s krosom!

Sledite nam